5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

• publicat la: 13 noiembrie 2012
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

CE suspendă taxa pentru emisiile de CO2 ale companiilor aeriene până în 2013; BNR revine la controlul strict al cursului; Cazul clientei cu cea mai mică dobânda din România; Cum a redevenit Romania „tara rablelor” din Occident; 14 banci au imprumutat 6 mld. lei.

money.ro:CE suspendă taxa pentru emisiile de CO2 ale companiilor aeriene până în 2013:

Uniunea Europeană a propus luni suspendarea aplicării taxei care trebuie plătită de companiile aeriene pentru emisiile lor de CO2 până la următoarea adunare generală a Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), care va avea loc în toamna lui 2013, dar a avertizat că dacă nu se va ajunge la un acord internaţional discuţiile vor fi reluate din punctul în care au ajuns în prezent, transmite AFP. ‘Pentru a crea o atmosferă pozitivă, am decis să oprim ceasul deoarece avem semnale că s-ar putea ajunge la un acord la nivel internaţional’, a declarat luni comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard.

 

zf.ro: BNR revine la controlul strict al cursului:

Cursul leu/euro tinde să fie o prezenţă discretă în perioada campaniei pentru parlamentarele din 6 decembrie, moneda naţională întărindu-se vizibil pe parcursul săptămânii trecute până la paritatea de 4,50 lei/euro şi beneficiind de sprijinul verbal al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a spus că nu mai există riscuri de depreciere puternică. Creşterea inflaţiei şi acumularea necontenită de credite neperformante în bilanţurile băncilor – în principal pe segmentul creditelor în valută – nu pot lăsa banca centrală indiferentă din moment ce cursul este un factor crucial pentru ambele tendinţe. Noua soluţie găsită de BNR pentru controlul inflaţiei şi al presiunilor de depreciere a leului este controlul lichidităţilor în lei, iar ultima indicaţie transmisă pieţei la acest capitol este trecerea la un management „ferm” al lichidităţilor. Ieri însă banca centrală i-a nedumerit pe unii jucători după ce a hotărât să relaxeze plafonul lichidităţilor injectate prin operaţiuni repo ridicându-l de la 4 la 6 mld. euro. Numărul foarte mare al băncilor participante la licitaţia săptămânală – 14 – a sugerat o creştere a necesarului de lei după ce săptămâna trecută s-au înregistrat mai multe vânzări de valută. Totuşi, tensiunea pe lichiditate nu a fost vizibilă la nivelul dobânzilor interbancare ROBOR, însă pe de altă parte Ministerul Finanţelor a trebuit să accepte o nouă creştere uşoară a randamentului mediu la titlurile de stat pe un an, până la 6,13%.

 

capital.ro: Cazul clientei cu cea mai mică dobânda din România:

O femeie din Târgu Mureş plăteşte una dintre cele mai mici dobânzi la credite în euro. După ani de judecată şi luni de zile de insistenţe cu o decizie definitivă şi irevocabilă în mână, avocatul clientei a reuşit, în sfârşit, să determine BCR să aplice decizia instanţei şi să plătescă drepturile femeii. BCR nu se opreşte însă aici. Continuă procesele. O clientă BCR din Târgu Mureş plăteşte, în acest moment, o dobândă de doar 1,7% pe an la creditul în euro garantat cu ipotecă pe care îl are. După luni de zile în care au refuzat să aplice o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care fixa dobânda la credit la formula EURIBOR+1,5% pe an, cei de la BCR au pus în practică noile condiţii însă nu de bunăvoie şi nici măcar siliţi “doar” de executorul judecătoresc.

 

dailybusiness.ro: Cum a redevenit Romania „tara rablelor” din Occident:

Le vezi la tot pasul. Volkswagen-uri, BMW-uri sau Opel-uri vechi, cu numere de Bulgaria sau Marea Britanie. Criza i-a facut pe romani sa caute din nou chilipiruri, ca in anii ’90, astfel ca importurile de masini second hand au explodat. In disperare de cauza, dealerii auto de masini noi trag de politicieni sa impuna impozitul auto. Daca masura va fi aplicata, toti cei care si-au luat rable din Occident vor fi nevoiti sa scape de ele. In Romania au intrat, de la inceputul anului, peste 137.000 masini second-hand, cu 82% mai multe decat anul trecut, arata o analiza Auto.ro, realizata pe primele 10 luni din 2012. Spre comparatie, in 2011 erau inregistrate numai 75.000 de masini.

 

business24.ro: 14 banci au imprumutat 6 mld. lei:

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 14 banci cu suma de sase miliarde lei (1,3 milioane de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a atins cel mai inalt nivel inregistrat pentru acest tip de operatiuni, de 24,3 miliarde lei. Banca centrala a plafonat pentru a sasea saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, insa limita a fost sabilita luni la 6 miliarde lei, de la 4 miliarde lei in ultimele doua saptamani. Sumele licitate luni de banci au atins cel mai ridicat nivel atins vreodata, potrivit statisticilor BNR, care ofera date din anul 2001.

sursa money.ro

Lasati un comentariu