Ani grei de puşcărie pentru mogulii fotbalului

• publicat la: 13 noiembrie 2012
Ani grei de puşcărie pentru mogulii fotbalului

Premieră în fotbalul românesc: o instanţă a dat pedepse de până la 8 ani închisoare pentru transferarea ilegală în străinătate a 12 fotbalişti. Au fost condamnaţi opt oameni importanţi din fotbal, preşedinţi de club şi impresari, printre care se numără fraţii Ioan şi Victor Becali, Cristian Borcea sau George Copos. Aceştia au fost trimişi în judecată în 2008, fiind acuzaţi că au produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane dolari în dauna cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi. Hotărârea nu este definitivă.

Persoanele condamnate de Curtea de Apel Bucureşti sunt: Ioan Becali – 8 ani de închisoare; Victor Becali – 7 ani; Cristi Borcea – 7 ani de închisoare; George Copos – 5 ani, Mihai Stoica – 4 ani, toţi cu executare, iar Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gigi Neţoiu au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare. Instanţa a încadrat faptele la evaziune fiscală, spălări de bani (prin firme off-shore), înşelăciuni cu consecinţe grave, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Cei opt condamnaţi au primit şi pedepse complementare de interzicere a exercitării unor drepturi, precum cel de a alege sau a fi ales. În cazul lui Gigi Neţoiu, care candidează la alegerile parlamentare, dacă Înalta Curte va menţine pedeapsa de trei ani cu suspendare, el mai are şi o pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi timp de doi ani, între care şi cel de a candida. Însă, el nu mai poate fi şters de pe listele electorale, dar după finalizarea alegerilor, dacă va câştiga, locul lui va fi luat de următorul candidat. Reamintim că instanţa inferioară a Tribunalului Bucureşti i-a achitat pe toţi cei opt inculpaţi şi a ridicat sechestrul asigurator de pe bunurile învinuiţilor.

Prejudiciu total de 1,5 milioane de dolari

Cei opt condamnaţi au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2008 în legătură cu efectuarea de tranzacţii financiare ilegale la transferurile a 12 fotbalişti de la cluburile lor către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi. Iată care sunt condamnările pentru fiecare în parte.

Gheorghe Copos (Rapid) a fost condamnat pentru înşelăciune în cazul transferului în străinătate a fotbaliştilor Cristian Dulca şi Florin Bratu.

Jean Pădureanu (Gloria Bistriţa) se face vinovat de înşelăciune în formă continuată în cazul trans-ferului mai multor jucători.

Este vorba despre Ionel Ganea de la AS Gloria Bistriţa şi a lui Lucian Sânmărtean de la aceeaşi echipă. În cazul ultimului sportiv, s-a reţinut şi infracţiunea de spălare de bani.

Mihai Stoica (Oţelul Galaţi) a fost condamnat pentru infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deo-sebit de grave pentru perioada când era preşedintele echipei de fotbal Oţelul Galaţi.

Cristian Borcea (Dinamo) a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şi la pedeapsa complementară de interdicţie de a mai fi asociat, acţionar şi reprezentant al unui club de fotbal din Codul penal pe o durată de 6 ani.

Ioan Becali (impresar) a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Victor Becali (impresar) a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Gheorghe Popescu (impresar) a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Gheorghe Neţoiu (Dinamo şi Universitatea Craiova) a fost condamnat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Gică Popescu: Mă consider nevinovat

Fostul fotbalist şi agent de jucători Gheorghe Popescu a declarat, luni că se consideră nevinovat faţă de acuzaţiile aduse în Dosarul Transferurilor şi a lăsat să se înţeleagă că singurul lucru pe care îl regretă este faptul că a îmbrăţişat la un moment dat activitatea de impresar. Întrebat dacă are vreun regret cu privire la modul cum a acţionat în acest caz, Popescu a răspuns: „Mă consider nevinovat. Atâta timp cât mă consider nevinovat… Dacă mă întrebaţi acum să nu fi făcut impresariat, da. Eu îmi asum şi lucrurile bune şi lucrurile mai puţin bune pe care le-am făcut. Mă refer de-a lungul timpului, în general… Am avut şi hotărâri ins-pirate şi unele mai puţin inspirate. Important este să ni le asumăm când sunt greşeli, dar când nu sunt greşeli să încercăm să dovedim că nu sunt aşa. Lucrurile se pot îndrepta, să aşteptăm decizia finală. „Popescu a precizat că avocaţii săi vor face recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Neţoiu: Nu poţi să dai 7-8 ani de închisoare fără probe

Fostul acţionar al cluburilor Dinamo şi Universitatea Craiova, Gigi Neţoiu, a declarat, la Dolce Sport, că sentinţele dictate luni, de Curtea de Apel Bucureşti în Dosarul Transferurilor, sunt exagerate şi nu se justifică pe baza probelor existente.„Nu există nici o probă. Nu poţi să te joci cu asemenea lucruri şi să dai 7-8 ani de închisoare. De trei ani şi jumătate nu au venit cu nici un fel de probă. Nu s-a demonstrat că au fost bani luaţi de vreo persoană, nu s-a făcut vreo plângere de către cluburi”, a spus Neţoiu.

Pădureanu: Este o decizie extrem de exagerată

Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, condamnat, luni, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu suspendare, a declarat că decizia este extrem de exagerată şi a precizat că în mod sigur va face recurs. „Este o decizie nedreaptă şi extrem de exagerată faţă de faptele care sunt la dosar. În cazul meu totul a fost clar. Există propunere pentru transfer şi banii care au intrat toţi în casieria clubului. Instituţiile statului au verificat acest lucru la vremea res-pectiv şi totul a fost în regulă. Eu nu vreau să mă bag să acuz pe nimeni, dar nu ştiu pe ce bază, pe ce înscrisuri s-a luat această hotărâre. Probabil aşa a gândit această instanţă, dar avocatul meu cu siguranţă va face recurs”, a spus Pădureanu.

Victor Becali: Vom face recurs la Înalta Curte

Impresarul de jucători de fotbal Victor Becali a declarat, luni, la Sport.ro, că va respecta decizia Curţii de Apel Bucureşti, care l-a condamnat la şapte ani de închisoare în Dosarul Transferurilor, şi va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la această hotărâre. „Vom discuta cu avocaţii să pregătească recurs. Ce pot să spun altceva? Nu ştiu dacă într-un rechizitoriu se poate spune că este foarte probabil ca banii să fi ajuns la Ioan şi Victor Becali. Trebuia să existe o demonstraţie a unui circuit financiar. Poate fi condamnat un om la şapte ani pentru că «este foarte probabil» şi pentru că există un prejudiciu estimat? Prejudiciul nu poate fi estimat, trebuie să fie cert. Nu am altă posibilitate decât să respect sentinţa şi să urmez căile legale. Nu ni s-a aprobat o expertiză financiar-contabilă”, a spus Victor Becali./ziare.ro

Lasati un comentariu