„Discuţiile sunt ridicole, iar atmosfera este cea a unui bazar turcesc”

• publicat la: 23 noiembrie 2012
„Discuţiile sunt ridicole, iar atmosfera este cea a unui bazar turcesc”

Guy Verhofstadt este cel care a fost contracandidatul lui Jose Manuel Barroso acum câţiva ani pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Comisiei Europene. Cunoscut ca unul dintre cei mai eficienţi oficiali europeni, Verhofstadt s-a remarcat în ultimii ani prin criticile sale dure la adresa actualei echipe de la Comisia Europeană şi de la Consiliul European.

A fost distins în 2002 cu „Vision pour l’Europe Award”, iar în 2010 publica o carte în care venea cu un proiect alternativ de salvare a Uniunii Europene din criză, bazat de investiţii flexibile şi pe crearea de oportunităţi de afaceri în toată Europa, fără să fie nevoie de politici de austeritate. Bineînţeles că actuala echipă de la Comisia Europeană a ignorat sugestiile lansateîn cartea lui Verhofstadt, intitulată „Să ieşim din criză: Cum Europa poate salva lumea” (Sortir de crise: Comment l’Europe peut sauver le monde).

Cum vi s-au părut discuţiile privind bugetul UE? Veşti triste pentru statele membre UE?

Nu e nimic dramatic sau trist. Toată această dispută pe marginea bugetului european este doar ridicolă. Vorbim de o reducere totală de aproape 100 de miliarde de euro, pe când bugetul unei singure ţări din UE este de peste 6.000 de miliarde de euro, deci de cincizeci de ori mai mare o decât bugetul comun al europenilor. Atunci, despre ce vorbim? Cea mai bună soluţie este să punem resursele şi politicile naţionale la nivel european.

Van Rompuy voia să taie din fondurile necesare statelor, dar nu voia să taie din cheltuielile administrative ale instituţiilor europene. Vi se pare normal?

De ce să nu tăiem de la cheltuielile administrative? Avem de trei ori mai mulţi diplomaţi decât au Statele Unite, avem de patru ori mai mulţi militari decât au americanii. Cee ce vedeţi aici este o simplă confruntare clasică şi irealistă între diverse simboluri şi ifose naţionale. Fiecare lider al unui stat naţional din UE vrea să se întoarcă acasă şi să declare populist: „Am fost acolo, m-am bătut pentru ţara mea, şi am câştigat. Am obţinut mai multe fonduri, am obţinut mai multe subsidii, am tăiat de la alţii mai mulţi bani etc.”. În 2006, tot la negocierile privind bugetul UE, pentru că fiecare stat membru din vremea aceea venea cu pretenţiile sale, am avut peste 40 de excepţii trecute în proiectul de buget. Fiecare stat care voia să fie exceptat de la nişte tăieri, era menţionat cu nişte excepţii în proiect. Probabil, acum vor fi tot vreo 40 de excepţii, dacă nu chiar mai multe. Asta ca să trăim cu impresia că le dăm satisfacţie tuturor.

Şi dacă nu se va ajunge la un acord în aceste zile? La ce ne putem aştepta?

Nu trebuie să dramatizăm discuţiile de azi. Cred că discuţiile de săptămâna viitoare privind proiectul de uniune fiscală şi bancară vor fi mult mai importante decât cele de astăzi. Însă un eşec al negocierilor de azi va fi un semnal negativ pentru pieţele financiare internaţionale. O să dăm satisfacţie unor speculatori că nu suntem capabili să ne stabilim un buget. Dacă există un punct pozitiv în toată cearta de asta pe buget este faptul că nimeni nu a îndraznit să atace ideea de alimentare a bugetului UE din resurse proprii. Dacă vă mai aduceţi aminte, încă de acum câţiva ani am propus o altă arhitectură a bugetului UE.

Îl vom alimenta cu resurse proprii care vin direct de la cetăţean către UE: banii din TVA, banii din taxa pe tranzacţia financiară. La acest capitol nimeni nu a fost împotrivă. Ceea ce înseamnă că, de acum înainte, bugetele naţionale vor fi degrevate, contribuţiile naţionale la bugetul UE vor scădea drastic şi vor fi treptat înlocuite prin banii obţinuţi din aceste resurse proprii. Astfel, vom pune capăt acestei atmosfere de bazar turcesc pe care o trăim azi în Uniunea Europeană.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu