Mândru că sunt român: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti români din lume si probabil cel mai mare istoric al religiilor, s-a nascut la Bucuresti, in 1907.
Scrierile sale au suscitat un interes enorm in Occident, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar tinerii americani din anii ’60 l-au recunoscut precum un guru.
Este greu să scrii despre Mircea Eliade, deoarece el este un univers. Si cum universul nu poate fi descifrat cu usurinta, trebuie sa te inarmezi cu rabdare si cu multe instrumente ale cunoasterii, mai degraba cu ale unui alchimist pentru a intelege si a savura opera maestrului.
Mircea Eliade, românul ce a locuit pe strada Mintuleasa, a descins pe taramul lumii din romanul adolescentului miop. El a respirat aerul Indiei, locuind la Dasgupta si a cunoscut-o pe Maytreyi, căutând simbolurile religiei.
A fost fascinat de yoga, de samanism si de tehnicile arhaice ale extazului, de cosmologie si alchimie babiloniana, dar si de oceanografie.
Revenirea in Romania i-a prilejuit lui Eliade intoarcerea din rai si intalnirea cu domnisoara Christina, in curte la Dionis, unde a cules nouasprezece trandafiri. A visat cateva nopti la Serampore, a descifrat secretul doctorului Honigberger si s-a intalnit cu Isabel si Apele Diavolului.
Mircea Eliade este fauritor de mituri prin incapacitatea celorlalti de a-i descifra povestea; el insusi insa se straduieste s-o faca misterioasa, daca nu cumva oculta, il defineste discipolul sau, Ion Petru Culianu.
Pentru a-l intelege pe Eliade, nu este suficient ăa-i extragi ideile, trebuie sa fii posedat de pasiuni oculte, dar si sa dai dovada de rabdarea alchimistului.
Mircea Eliade a dus stindardul de român pe toate meridianele globului. Eliade s-a adresat lumii si a cucerit-o prin „Sacru si profan” si prin „Mitul eternei reintoarceri”.
„Istoria credintelor si ideilor religioase” i-a adus lui Eliade recunoasterea in Franta, unde a primit Legiunea de onoare.
Mircea Eliade a fost tradus pe toate meridianele globului, fiind probabil cel mai cunoscut român din lume, din toate timpurile.
Ce am putea spune in incheiere despre alchimistul Mircea Eliade, cel care a pus intr-un creuzet toate religiile lumii fara discriminare, crestinismul, iudaismul, buddhismul, hinduismul sau islamismul…
Chiar dacă a scris „Noaptea de Sanziene”, opera lui Mircea Eliade rămâne o „Nuntă in cer”.
sursa ziare.com