Preşedintele CJ la sărbătoarea Sf.Mihail

• publicat la: 8 noiembrie 2012
Preşedintele CJ la sărbătoarea Sf.Mihail

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a participat joi, 8 noiembrie la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare la sărbătoarea dedicată patronului spiritual al şcolii, Sfântul Mihail, şi la comemorarea  foştilor profesori ai liceului care azi nu mai sunt printre noi, aducându-le un pios omagiu şi recunoştinţă. Această sărbătoare a şcolii datează din perioada interbelică şi reprezintă un moment de mare încărcătură spirituală pentru eminescieni.

În acest sens, joi, 8 noiembrie a.c., dimineaţa la ora 8.50 în holul şcolii, la parter, lângă bustul lui Mihai Eminescu, a avut loc o slujbă de pomenire a celor morţi şi a fost ridicat un paus conform regulilor creştineşti de un sobor de preoţi în frunte cu părintele Alexandru Tincu.

După slujba bisericească la care au participat profesorii, elevii, foşti profesori, au luat cuvăntul preotul Alexandru Tincu, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, Pop Ioan şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

„Cu mare emoţie mă aflu astăzi aici, când îl sărbătorim pe patronul spiritual al Colegiului, Sfântul Mihail, și când îi comemorăm pe foştii profesori ai liceului care azi nu mai sunt printre noi.

Ca fost elev al acestui liceu,  unde s-au format oameni iluştri pentru cultura românească, mă bucur că azi reînviem o tradiție din perioada interbelică, că participăm la un eveniment de mare încărcătură spirituală pentru eminescieni.

Vreau și eu să aduc și eu un pios omagiu și recunoștință profesorilor care nu mai sunt printre noi, primului director al Colegiului, Dr. Vasile Lohan, tuturor dascălilor care în lunga istorie a școlii au predate aici, care au clădit un colegiu de elită, unul dintre cele mai bune din țară.

Sunt mândru că am absolvit acest colegiu, sunt mândru că am respectat o tradiție de familie, unul din cei mai prestigioși absolvenți fiind unchiul meu, academicianul Gabriel Strempel, care din păcate nu a putut veni azi aici, dar vă transmite salutul său.

Datoria noastră, în continuare, este să menţinem aceste tradiţii ale Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu”, să adăugăm fiecare câte ceva la ceea este o piatră de temelie a educaţiei, a culturii, a intelectualităţii sătmărene, a intelectualității româneşti.

Le mulțumesc încă odată profesorilor, le mulțumesc foștilor elevi, care prin cariera pe care și-au construit-o apoi au dat prestigiu acestei școli. Actualilor elevi le spun:  veţi figura probabil între absolvenţii de mare prestigiu şi veţi avea un rol important pentru societatea sătmăreană și românească, aşa cum aceşti mari înaintaţi au marcat istoria României.” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

 

Lasati un comentariu