Romii din Covasna ”maghiarizați” de UDMR în statistici de dragul ”ținutului secuiesc”

• publicat la: 4 noiembrie 2012
Romii din Covasna ”maghiarizați” de UDMR în statistici de dragul ”ținutului secuiesc”

Preocupați să arate puritatea etnică a așa-zisului ținut secuiesc liderii UDMR îi numără pe romi la ”maghiari”. La începutul lunii octombrie a.c. cotidianul Gândul publica o știre conform căreia ”Prefectura Covasna, împreună cu INS, caută soluţii pentru o recenzare “semioficială” a romilor din judeţ, prefectul Codrin Munteanu susţinând că foarte mulţi romi nu şi-au declarat etnia la ultimul recensământ şi astfel nu pot fi cuprinşi în strategiile de integrare.

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că foarte mulţi cetăţeni de etnie romă nu au fost recenzaţi ca romi, motiv pentru care în mai multe comunităţi importante nu se pot atrage resurse financiare prin care să fie susţinute strategiile de integrare ale acestei etnii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Munteanu, în Covasna există un grup de lucru pentru integrarea romilor, condus de către prefect, care încearcă să asigure un cadru de implementare a strategiilor de integrare a romilor, dar întâmpină greutăţi din cauza faptului că în documente nu există comunităţi de romi.

Conform datelor oferite de prefectul de Covasna, în comuna Valea Crişului sunt oficial şapte romi, însă în realitate, potrivit estimărilor, sunt între nouă sute şi o mie.

În municipiul Sfântu Gheorghe, conform datelor recensământului, sunt 420 de romi, iar estimările oficiale arată că sunt peste patru mii.

Munteanu a declarat că în judeţul Covasna, conform ultimului recensământ, sunt 8.345 de romi, iar potrivit datelor oferite de primării există circa 20.000, respectiv zece la sută din populaţie.

Prefectul a adăugat că a discutat, la ultimul Colegiu Prefectural, cu conducerea Institutului de Statistică al judeţului, pentru a găsi soluţii în vederea clarificării acestor date.

“Legal nu este posibil un nou recensământ, dar într-un mod semioficial trebuie ca romii să fie recenzaţi, cu sprijinul unor ONG-uri. Încercăm să găsim o soluţie pentru a avea o situaţie clară şi reală a romilor, în aşa fel încât să îi putem include în proiectele de integrare”, a spus prefectul.

Maghiarizarea romilor

Urmare acestor declarații am solicitat Prefecturii Covasna să-mi pună la dispoziție informațiile pe care le are până în acest moment. Evident, această situație confuză convine Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) care invocă proporționalitatea etnică atunci când vine vorba despre împărțirea fondurilor la nivel local, a funcțiilor, etc., precum și faptul că proporția maghiarilor în județ ar fi de 74-75%. Confuzia este întreținută de către UDMR tocmai pentru că cea mai mare parte a acestor romi au omis să se declare romi din diferite motive și s-au declarat maghiari (în unele cazuri au fost mituiți să se declare maghiari, alteori au fost amenințați de primari că nu vor mai primi alocațiile copiilor sau ajutorele sociale, etc.).

Potrivit informațiilor care se află în posesia Prefecturii Covasna, numărul estimat ca fiind real al romilor este între 19% și 81% în unele localități, în condițiile în care numărul oficial bazat pe datele provizorii ale recensământului din 2011 este între 0,15% și 48%. În localitatea Belin spre exemplu, numărul oficial al romilor bazat pe datele provizorii ale recensământului din 2011 este de 46,94% în timp ce numărul estimat ca fiind real este de 81,73%. Situația este identică și la Boroșneul Mare unde după recensământ apar doar 1,23% romi în timp ce numărul lor estimat este de peste 48% (anexa 2 din adresa Prefecturii Covasna).

Dacă în 2002 proporționalitatea românilor din județ era de aproximativ 23% iar al romilor de aproximativ 2%, maghiarii având o proporție de 73,7%, în 2012 Prefectura Covasna a adunat date conform căreia numărul real al romilor ar fi de aproximativ 10% din populația județului, ceea ce înseamă că proporționalitatea comunității maghiare din județul Covasna ar fi de aproximativ 60%, cu mult sub cifrele invocate de UDMR…….napocanews.ro

Lasati un comentariu