Şcoala Vasile Lucaciu îşi comemorează patronul spiritual în prezenţa a numeroase oficialităţi

• publicat la: 30 noiembrie 2012
Şcoala Vasile Lucaciu îşi comemorează patronul spiritual în prezenţa a numeroase oficialităţi

Zi de toamnă cenușie, cu nori și picături de ploaie, penultima zi a lunii noiembrie care, deși nu părea să coloreze monotonia cotidiană, va rămâne în sufletele multor careieni,mari și mici, cu mai multă sau mai puțină notorietate…Zi de toamnă care va deveni o zi însemnată pentru orășelul din colțul de nord-vest al țării pentru că a reînviat în sufletele celor prezenți personalitatea unui OM de dincolo de vreme dar şi a generaţiilor celor care au încercat să îi calce pe urme.

Școala gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei a comemorat joi, 29 noiembrie 2012, 90 de ani de când cea mai importantă personalitate politică, culturală și istorică a românilor ardeleni, pr. dr. Vasile Lucaciu, a trecut în lumea drepților.

Manifestările organizate cu acest prilej au fost onorate de prezenta PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef,de deputatul Viorel Buda, de subprefectul Cristian Sasu, de primarul Careiului, Eugen Kovacs, de  directorul Casei Corpului Didactic, Ioan Viman,de reprezentantii Jandarmeriei Române, de preşedintele Asociatiei Românilor  Refugiaţi, prof.Ioan Corneanu-fost primar de Carei, de foşti absolvenţi si cadre didactice dar si de cei care cinstesc memoria marelui patriot care a fost Vasile Lucaciu.

Directorul Scolii Vasile Lucaciu,prof. Alina Mocanu a prezentat programul manifestărilor: o slujbă de pomenire oficiată de preoți greco-catolici, prezentarea vieții și activității pr. dr. Vasile Lucaciu, alcătuită de profesoara Nicoleta Ioan, cuvinte de suflet rostite de cei prezenți pentru elevii și dascălii școlii, acompaniate de vocile cristaline ale elevilor școlii care au cântat Doina lui Lucaciu și au recitat versuri de adâncă trăire dedicate momentului.

Momentul culminant al manifestărilor a fost lansarea cărții Pr. dr. Vasile Lucaciu Părinte spiritual în clepsidra vremii, o lucrare a trei pasionate de viața marelui luptător pentru drepturile romanilor, Alina Mocanu, Daniela Ciută și Nicoleta Latiș.

După un scurt Te Deum oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu pr.vicar Radu Filip,au urmat depunerile de coroane.

Au fost depuse coroane de flori la bustul pr. dr. Vasile Lucaciu din partea Instituției Prefectului, a Consiliului Județean Satu Mare, a Primăriei Municipiului Carei, a Inspectoratului de Jandarmi Satu M are, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii, a Direcției de Cultură Carei, a Asociației Refugiaților Satu Mare și Filiala Carei, a Școlii gimnaziale „Vasile Lucaciu” Carei, a USL Carei.

În curtea Școlii gimnaziale „Vasile Lucaciu” Carei au rostit cuvinte de o mare incărcătură emoţională de către  personalitățile prezente la manifestație.

Șirul cuvântărilor a fost deschis de Prea Sfinția Sa Virgil Bercea, episcop al Oradei, care și-a început cuvântul înălțător prin cuvintele Sf. Apostol Pavel: „Aduceți-vă aminte de mai marii voștri…”, unul dintre aceștia fiind chiar cel omagiat.A continuat  apoi despre pr. dr. Vasile Lucaciu, patronul școlii care trebuie să fie un model în egală măsură pentru dascăli și elevi.

Subprefectul Cristian Sasu  a dat citire mesajului Prefectului care îi îndeamnă pe cei prezenți să păstreze idealurile pr. dr. Vasile Lucaciu, să-i cinstească memoria și să fie mândri că cel omagiat e fiu al meleagurilor sătmărene.

Adrian Ștef,presedintele Consiliului Judetean Satu Mare  și-a manifestat bucuria că pr. dr. Vasile Lucaciu e comemorat în tot județul și promite să găsească fonduri pentru realizarea unei case memoriale „Vasile Lucaciu” , pentru a realiza o cale de acces spre bustul marelui patriot.

Avem cu toții obligația de a prelua moștenirea lăsată de Vasile Lucaciu în județul Satu Mare, avem obligația de a ne asigura că tradiția cinstirii strămoşilor nu va dispărea niciodată din viaţa noastră! Să fim patrioţi, să fim uniţi, să fim solidari, aşa cum au fost românii în toată perioadele grele ale existenţei naţiunii noastre”, a spus Adrian Ștef.

Președinte Consiliului Județean a afirmat că anul viitor vor fi alocați bani pentru amenajarea bustului lui Vasile Lucaciu din Carei, care în prezent este îngrădit de un gard inestetic. ”Trebuie să facem un acces direct din stradă, să înlăturăm acest gard, destul a stat Vasile Lucaciu după gratii, nu trebuie să-l îngrădim și noi”, a spus Adrian Ștef.

În scurta sa intervenție dl. Viorel Buda a vorbit despre pr. dr. Vasile Lucaciu ca despre „românul cel mai de seamă care s-a născut în Satu Mare”, îndemnându-i pe cei prezenți să fie mândri că învață în școala care poartă un astfel de mare nume. Activitatea de mare dascăl a celui dispărut este omagiată de dl Ioan Viman, directorul CCD Satu Mare, care afirmă: „ aduc un umil omagiu celui mai important sătmărean”.

Ioan Corneanu, preşedintele Asociaţiei Românilor refugiaţi şi fost primar al Careiului, mărturisește că a venit la această sărbătoare „la invitația unor oameni de suflet”, relatând cum, în anul 1973, a făcut posibilă scoaterea bustului lui Vasile Lucaciu din subsolul unde a fost ascuns multă vreme, ajutat fiind și de doi oameni inimoși,profesorii  Pteancu și Mihuțiu.

Cuvinte emoționante a rostit prof. univ. dr. Ioan Condor, fost absolvent al acestei școli, născut în Eriu Sâncrai, localitate în care Vasile Lucaciu a slujit pentru prima data ca preot. Acesta a  subliniat  faptul mai puţin cunoscut că pr. dr. Vasile Lucaciu a fost un mare om de știință, el scriind între 1881-1885 Instituțiunile Filosofice, lucrare în trei volume editată la Satu Mare.

Un alt absolvent al acestei școli, prof. univ. dr. Ioan Ardelean, a retrăit cu emoție momente din viața sa de elev al școlii careiene, cu neajunsurile ei materiale, dar cu dascăli de excepție. Potrivit afirmaţiilor acestuia,sunt binevenite „manifestările de suflet de care românii au nevoie…trebuie să vorbim despre ceea ce am avut și avem…copiii trebuie să aibă o pildă”.

Elevii Şcolii Vasile Lucaciu Carei au oferit celor prezenţi un scurt moment artistic sub îndrumarea directorului adjunct, prof.Belteki Francisc.

prof.Rodica Pop

 

 

 

comentarii

de Maria la 1 decembrie 2012 - 09:48

Felicitari organizatorilor.A fost o sarbatoare de suflet,mai ales pentru fosti elevi ai Liceului care a functionat in aceasta cladire ,si,nu numai.Printre acestia ma numar si eu,promotia 1960.In vremurile respective pe tabla scolii era scris- LICEUL MIXT CAREI-.Mai mult ,la acest liceu am invatat 5 frati,care faceam parte dintr-o familie de tarani din Ianculesti.Au urmat,apoi,copii de ai mei,si mai apoi,copii de ai copiilor mei.
Am avut profesori exceptionali,dintre care ii amintesc pe cativa:Pteancu Paul-biologie,sotii Borlea-istorie,Man Octavian-matematica,Palaghita Valeriu-l.romana,D-na Voicu-chimie,Sabau Gavril-geografie,sotii Martinov-l.rusa,Jeney Alexandru-l.franceza,Silaghi Traian-ed.fizica si sport,Ianovici Mircea si Feher -fizica,D-ra Dragos-l.latina.Dintre acestia doar Dl.Martinov Camil mai este in viata,caruia ii doresc multa sanatate,si numai bine.Nu stiu ,exact,despre Dl.Jeney,care e situatia,iar,ceilalti domni profesori au trecut la cele vesnice.Odihneasca-se in pace!Fata de toti,acesti profesori mari,toata recunostinta mea.
Cat priveste Pr.Dr.Vasile Lucaciu,marele patriot al neamului romanesc,care a luptat pentru dreptate si adevar,este foarte bine ca mai multe Institutii de Invatamant si lacasuri de cultura ii poarta NUMELE.Putem fi mandri ca si in orasul nostru am avut si avem,si azi,astfel de Institutie.In trecut am avut in oras-LICEUL VASILE LUCACIU-,iar,in prezent-SCOALA GIMNAZIALA VASILE LUCACIU-.
Inca odata,felicitari organizatorilor,si,totodata autoarele cartii ,,Pr.dr.VASILE LUCACIU-Parinte spiritual in clepsidra vremii”.Desigur,este vorba de doamnele Alina Mocanu,Daniela Ciuta siNicoleta Latis.

de Horia Mărieș la 1 decembrie 2012 - 10:42

@Maria la 1 December 2012 – 09:48.

Subscriu cu tot sufletul. Școala Medie Carei, promoția ’65.

„Am avut profesori excepționali, dintre care îi amintesc pe câțiva: Pteancu Paul – biologie, Man Octavian – matematică, Palaghită Valeriu – l. română, Sabău Gavril – geografie (și diriginte), Oros Gheorghe – filosofie, soții Martinov – l. rusă, Jeney Alexandru – l. franceză, Silaghi Traian – ed. fizică și sport (și diriginte), Bucsin Lazslo – ed. fizică și sport (și excelent antrenor al echipelor școlare de handbal și de baschet), Ianovici Mircea – matematica si fizică, D-ra Dragoș Ana – l. latină, D-a Ambruș Margareta – limba romană (și diriginte), d-na Cornelia Derșidan – muzică, Dl. Bogáti Sandor – desen. Dintre aceștia Dl. Martinov Camil, D-ra Ambruș Margareta și D-na Cornelia Derșidan mai sunt în viață, și le doresc multă sănătate și numai bine. Nu stiu exact despre Dl. Jeney Alexandru care e situația, iar ceilalți domni/doamne profesori(oare) au trecut la cele veșnice.

Bunul Dumnezeu să-i odihnească în pace! Să le fie țărâna usoară.
Față de toți acești profesori, toată recunoștiința mea profundă.”

Sincere felicitări organizatorilor și mai ales autoarelor cărții, doamnele Alina Mocanu, Daniela Ciută și Nicoleta Latiș.

de ardeleanu la 1 decembrie 2012 - 22:42

ca fost elev al scolii si pasionat de istoria Ardealului ma bucur de omagierea celui care a fost Vasile Lucaciu ! niciodata nu l-am intrebat pe prof Condor de unde este de bastina , mi-a fost profesor la Bucuresti !
despre memorandisti si activitatea lor privind drepturile romanilor din Transilvania in timpul dualismului austro-ungar trebuie sa ne aducem aminte zilnic ! poate nu ar fi rau sa descrieti in ziar activitatea memorandistilor ,nu sa criticati mereu o administratie locala care schimba fata municipiului !

de Horia Mărieș la 1 decembrie 2012 - 23:43

@ ardeleanu la 1 December 2012 – 22:42

Corect! Că bine le mai zici barátom, exact ca un om mare: „nu sa criticati mereu o administratie locala care schimba fata municipiului!”

Așa o să facem. Promitem! Dar numai de acum încolo.

S-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații. Că și avem cu cine.

Lasati un comentariu