SPOT la a VI-a ediţie.Programul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Studenţi

• publicat la: 14 noiembrie 2012
SPOT la a VI-a ediţie.Programul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Studenţi

Ediția a VI-a a Festivalul Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT va avea loc în perioada 19-25 noiembrie,la Carei. Invitații Centrului Cultural Carei sunt, în acest an, studenții facultăților din București, Craiova, Cluj, Târgu Mureș, Sibiu și Novi Sad, Serbia. Pe durata celor șapte zile vor putea fi vizionate 19 spectacole și vor avea loc două concerte în sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu și în Castelul Karolyi. Evenimentul e finanțat de SC CONTITECH FLUID AUTOMOTIVE alături de Primăria și Consiliul Local Carei.

Cel mai important eveniment cultural al municipiului Carei a ajuns, în acest an, la cea de-a VI-a ediție. SPOT – Festivalul Internațional de Teatru pentru Studenți reunește, la fel ca anii trecuți, studenții facultăților de teatru din cele mai importante centre universitare din România și țările învecinate. Astfel, între 19 și 25 noiembrie vor putea fi vizionate, în Carei, producțiile Univerisității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, Departamentului de Artă Teatrală din Craiova, Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj, Universității de Artă Teatrală Târgu Mureș, Academiei de Artă din Novi Sad, Serbia. Alături de studenții actori și regizori, vor sosi la Carei și viitorii teatralogi, care studiază, în prezent, la Cluj și Sibiu. 

Premiere importante în 2012

Ediția din acest an a Festivalului propune o serie de premiere. Selecția a inclus spectacolul biling, româno-maghiar, Livada de vișini, de A.P. Cehov, realizat de Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, în colaborare cu o facultate ominimă din Noua Zeelandă. Publicul poate urmări două spectacole de teatru dans, în interpretarea studenților de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București și o provocatoare Lecție deschisă condusă de profesorul Academiei de Artă din Novi Sad, regizorul Hernyák György, laureat al premiului  Jászai Mari. ( cea mai importantă distincție teatrală acordată în spațiul cultural maghiar ). Pentru prima oară, în istoria de șase ani a Festivalului, vor fi vizionabile și trei spectacole realizate de studenții secției de Regie a Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj. Programul din acest cuprinde și un concert de jazz, interpertat de Flóra Kiss și Tempfli Erik, absolveții Universității de Muzică din Kőbánya, Budapesta, Ungaria. În cadrul secțiunii OFF vor avea loc mai multe jam-sesion-uri și un concert de Looping cu Stike TM – flaut, RC-50.

Spot the Drama

Studenții secțiilor de Teatrlogie și Management Cultural a școlilor de profil din Cluj și Sibiu vor edita, din nou, revista bilingvă a festivalului – Spot the Drama. Ca o nouate, în cadrul ediției din 2012, a fost invitată și Kata Győrfi. Tânăra jurnalistă va realiza o serie de materiale audio pentru mai multe posturi de radio din țară.

Spectacolele din acest an au loc în sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu și în Casatelul Karolyi. Biletele valabile pentru o zi a Festivalului vor costa 5 lei, în timp ce un abonament valabil pentru toate evenimentele se va putea achiziționa cu 30 de lei.

Festivalul Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT este un eveniment organizat de Centrul Cultural Carei, finanțat de SC CONTITECH FLUID AUTOMOTIVE alături de Primăria și Consiliul Local Carei. Sponsorii ediției din 2012 sunt: Țuica ZETEA, Joy Pub, Ștrand Carei, Union Glass, Volksbank și Alconor.        

Istoric

Festivalul Internaţional de teatru pentru Studenţi SPOT a apărut în 2007. Evenimentul are la bază dorinţa de a media contactul dintre studenţii şcolilor de teatru din România şi ţările învecinate, în conformitate cu un principiu de bază al artei teatrale: întâlnirea. Acesta a promovat multiculturalismului, a oferit un spaţiu de exprimare pentru viitorii actori, înca din timpul şcolii, oferind careienilor, care trăiesc într-un municipiu fără un teatru profesionist, ocazia de a viziona spectacole, de a întâlni personalităţi marcante ale scenei româneşti şi internaţionale.

Evenimentul, singular, la aceea vreme în România, a devenit unul de referinţă pentru mişcarea teatrală naţională. Municipiul Carei s-a transformat într-un soi de Vama Veche a vestului de ţară, o extremă care concentrează viitoarele valori ale scenei româneşti. Pentru că, în TEATRU, mai mult ca în orice alt domeniu, contactul direct se impune ca resort al supravieţuirii şi ca o garanţie a calităţii viitorului act scenic.

De-alungul celor cinci ediţii – 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 – invitaţii au fost studenţii secţiilor de actorie ale Facultăţilor de Teatru din Oradea, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Craiova, Bucureşti, Sibiu, Timișoara, iar din străinătate au fost prezenţi cei din Kaposvar – Ungaria, Novi Sad – Serbia şi Burghausen – Germania.

Pentru a sprijini viitorul profesional al studenţilor, pe durata festivalurilor au avut loc conferinţe susţinute de reprezentanţii unor teatre independente din ţară. Printre invitaţi s-a numărat fondatorul Teatrului de Curte şi Garaj din Timişoara, Ovidiu Mihăiţă, m. chris nedeea, iniţiatorul Teatrului Imposibil din Cluj dar şi Radu Macrinici, un pionier al mişcării teatrale independente din România.

Necesitatea înfăptuirii unui asemenea festival au dus la obţinerea unor beneficii, după cum urmează:

1. Era esenţial să existe un eveniment dedicat studenţilor de la teatru, unul în care aceştia să se cunoască, să se vadă, un loc în care ei să fie cei mai importanţi, să fie vorba doar despre ei.

2. S-a discutat mereu despre diferenţele de metodă practicate la diverse şcoli de teatru, iar festivalul a devenit un bun prilej pentru profilarea deosebirilor. S-a discutat despre diferenţele de tradiţie dintre teatrul maghiar şi cel românesc. Festivalul a rezolvat şi acest aspect, întrucât evenimentul e axat pe multiculturalism, fiind unul în doua sau trei limbi: română, maghiară, germană.

3. Pentru studenţii care nu au avut parte de un public larg, Careiul este un început promiţător şi binevenit, pentru că ambianţa este una relaxată şi informală. Se asigură, astfel, un strat d protecţie, intrucât spectatorii – locuitorii oraşului sau studenţii actori de la alte facultăţi – nu au transformat defectele sau slăbiciunile în motive de atac sau de acuzaţie. Festivalul este valoros, insuflând careienilor o diponibilitate culturală firească.

Alături de studenţi au fost prezenţi la Carei o serie de profesori-actori de renume naţional şi internaţional precum Hathazi Andras, multiplu laureat al premiilor UNITER, Miriam Cuibus, Smaragda Mărginean, Radu Olăreanu, Kovacs Killar Katalin, Hernyak Gyorgy sau Miklos Bacs, Adrian Andone, Szilagy Palko Csaba, Radu Nica, Ionuţ Caraţ,Filip Odangiu, Cristian Grosu alături de Vlad Rădescu,Oana Pocan sau Florin Piersic jr.

PROGRAMUL SPOT,ediţia a VI-a

LUNI 19 NOIEMBRIE

ora 16 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

DESCHIDERE OFICIALĂ

 

ora 18 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Molnár Bence – UBB Cluj Facultatea de Teatru și Televiziune – Masterat

Răsturnare, după Petőfi Sándor (spectacol în limba maghiară, cu supratitrare în limba română)

 

ora 20 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

UBB Cuj Facultatea de Teatru și Televiziune  Anul III Grupa I

De veghe în lanul de secară, după J.D. Salinger (spectacol în limba română)

 

MARȚI 20 NOIEMBRIE

ora 18 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Adina Lazăr – UBB Cluj Facultatea de Teatru și Televiziune – Masterat

M-am întors de la de supermarket și i-am tras o mamă de bătaie fiului meu, după Rodrigo Garcia

(spectacol în limba română – regim studio)

 

ora 19 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

M.E.E.M. Trupa de Teatru a Cantrului Cultural Carei

Onir – Icon, exercițiu fizc cu elemente de improvizație

 

ora 20 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

UBB Cuj Facultatea de Teatru și Televiziune Anul III Grupa II

Corsete și bandaje Tangou de Mihail Bulgacov

(spectacol în limba română)

 

MIERCURI 21 NOIEMBRIE

ora 16 – Castelul Karolyi

Concert Jazz – Flora Kiss & Erik Tempfli

 

ora 17 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Universitatea de Artă Târgu Mureș – Anul II Masterat

Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva de Jonas Gardell

(spectacol în limba română)

 

ora 20 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Departamentul de Artă Teatrală Craiova – Anul III

Valsul câinilor de Leonid Andreev

 

ora 21 – Castelul Karolyi

Livada de Vișini de A.P. Cehov

(spectacol bilingv)

 

JOI 22 NOIEMBRIE

ora 18 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București – Anul III – Master

Aqaholic

(spectacol de teatru dans)

 

ora 19 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Departamentul de Artă Teatrală Craiova – Masterat

Buzunarul cu pâine de Matei Vișniec

(spectacol în limba română)

 

ora 21 – Castelul Karolyi

Livada de Vișini de A.P. Cehov

(spectacol bilingv)

 

VINERI 23 NOIEMBRIE

ora 18 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Ana Nicolae – UBB Cluj Facultatea de Teatru și Televiziune

Iar pe fiecare bloc din Mănăștur stă scris SIT TIBI TERRA LEVI

(spectacol în limba română  – regim studio)

 

ora 19 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

UBB Cluj Facultatea de Teatru și Televiziune – Anul III Regie (Leta Popescu)

Ursul de  A.P. Cehov

 

ora 20 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

UBB Cluj Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj – Anul III

Kakuk Marci de Tersánszky Józsi Jenő

spectacol în limba maghiară

 

SÂMBĂTĂ 24 NOIEMBRIE

 

ora 18 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Ana Nicolae – UBB Cluj Facultatea de Teatru și Televiziune

Iar pe fiecare bloc din Mănăștur stă scris SIT TIBI TERRA LEVI

(spectacol în limba română  – regim studio)

 

ora 19 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

UBB Cluj Facultatea de Teatru şi Televiziune – Anul III – Regie (Herţeg Rudolf)

Jocul de cărți

(spectacol în limba romana)

 

ora 20 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București – Actorie An II

Încă o piesă fără titlu 

(laborator teatru – dans)

DUMINICĂ 25 NOIEMBRIE

ora 18 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

UBB Cluj – Facultatea de Teatru şi Releviziune – Regie Masterat (Andrei Măjeri)

Aurolac blues, de Saviana Stănescu

ora 19  – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Adina Lazăr – UBB Cluj Facultatea de Teatru și Televiziune

M-am întors de la de supermarket și i-am tras o mamă de bătaie fiului meu, după Rodrigo Garcia

(spectacol în limba română – regim studio)

ora 20 – Sala de Sport Colegiul Tehnic Iuliu Maniu

Uscademia de Artă Novi Sad – anul II

Lecție deschisă

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu