Unii importă gunoi. O posibilă sursă de venit pentru români

• publicat la: 25 noiembrie 2012
Unii importă gunoi. O posibilă sursă de venit pentru români

Suedia, o ţară a reciclării eficiente, unde un sfert de milion de cămine sunt alimentate cu energie gratie incinerării de deşeuri, se află in faţa unei dileme: combustibilul nu e suficient. Natiunea scandinavă de 9,5 milioane de locuitori a rămas fără gunoi. Si chiar dacă acesta ar trebui să fie considerat un lucru demn de admiratie pentru o ţară, ei bine sunt nevoiti să importe gunoi de la vecinii norvegieni. Mai exact importă anual 80000 tone de gunoi din altă tară.

Suedezii sunt extrem de axati pe reciclare. In aşa măsură încât doar 4 procente din totalitatea reziduurilor generate sunt ingropate.

Foarte bine pentru ei! Totusi se pare ca obiceiul reciclarii insusit foarte bine de cetateni a devenit o problema deoarece tara se bazeaza pe deseuri pentru a incalzi si genera energie pentru sute de mii de locuinte intr-un vast program de incinerare denumit gunoi pentru energie. Asa ca au fost nevoiti sa caute combustibil in alta parte. Catarina Ostlund, consultant pentru Agentia Suedeză de Protectie a Mediului Inconjurator declara: „Avem in prezent o capacitate cu mult mai mare decat aceea a reziduurilor generate in Suedia la ora actuala si care pot fi folosite pentru incinerare. Solutia – una pentru termen scurt – a fost importarea de gunoi incinerabil din Norvegia.”

Este ceva profitabil pentru suedezi având in vedere că norvegienii ii plătesc să le ia excesul de deşeuri, suedezii il ard pentru electricitate si căldură, iar resturile procesului de incinerare poluante sunt inapoiate in Norvegia unde sunt ingropate.

Ostlund sugerează că Norvegia nu este tocmai cel mai potrivit partener afirmând: „Sper ca in curand sa putem obtine gunoi din tari precum Italia, România sau Bulgaria deoarece ei ingroapă foarte mult.”

 

sursa armonianaturii.ro

Lasati un comentariu