Varza murată, aliment şi medicament

• publicat la: 27 November 2012
Varza murată, aliment şi medicament

Varza este ieftină, poate fi gătită in mai multe feluri, se găseşte din belşug, pe tarabe si in supermarket-uri, mai tot timpul anului si, pe lângă faptul că este un aliment oricând la indemână, are si multe intrebuinţări terapeutice, cunoscute incă din cele mai vechi timpuri.

Varza murata insă, pe care  o consumam mai mult iarna, si atunci pentru varza călită cu ceva afumătură, ca salata lângă friptura de porc sau pentru renumitele noastre sarmale de pe masa de Crăciun, este un adevărat medicament, cu efecte terapeutice dintre cele mai bune, care nu trebuie să lipsească nici din meniul persoanelor sănătoase si nici a celor suferinde.

De secole, varza murată se recomandă persoanelor cu sistem imunitar slăbit. Fitochimicalele care se creaza in timpul procesului de fermentatie, sunt substante cu efecte antioxidante, care curăţă organismul de toxine, stimuleaza sistemul imunitar, regleaza metabolismul hormonilor si au efecte antibacteriale si antivirale.

Varza murata lupta ca un adevarat inhibator, impotriva cancerului. In timpul fermentatiei, produce o substanta numita isotiocianat, care previne raspandirea cancerului, in special al celui de san, colon, prostate, plamani si ficat.

Varza murata si-a dovedit eficienta si ca leac de nadejde si impotriva gripei aviare. In plus, varza murata alina durerile de stomac si le este de folos celor care au probleme cu constipatia.

Vitamina U, substanta antiulceroasa descoperita in varza pe la jumatatea secolului trecut, protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului si contribuie la tratarea ulceratiilor.

O portie de varza murata contine cam 35% din cantitatea zilnica de vitamina C si numai 32 de calorii. Deoarece contine si fier, se recomanda unul, doua pahare de moare sau zeama de varza pe zi, persoanelor care sufera de anemie, cat si celor care au stari depressive.

Pentru ca suntem in post si multe persoane au renuntat la consumul de carne, oua si branza, e bine sa se stie ca varza murata este singurul aliment vegetal care contine vitamina B12 care, de regula, se gaseste numai in produsele de origine animala.

Pentru ca varza murata inlesneste arderea grasimilor, se recomanda cu succes si fara restrictii in curele de slabire. De asemenea, si hipertensivii pot apela cu incredere la efectele sale curative deoarece varza murata este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii arteriale.

Dacă incă nu ai pus la murat varză pentru sarbatori, timpul nu-i trecut. Chiar si in conditiile de bloc, poti pune la murat un borcan de varza gata tocata, strasnica pentru friptura de craciun si cateva verze pentru sarmale. Moarea sau zeama de varză este un produs sută la suta natural, recomandat pentru detoxifierea organismului, mai ales dupa sărbători.

Lasati un comentariu