Vezendiu – 750 de ani de atestare documentară

• publicat la: 19 noiembrie 2012
Vezendiu – 750 de ani de atestare documentară
În acest sfârșit de săptămână Castelul Karolyi a fost gazda lansării cărții lui Viorel Câmpean Vezendiu-750 de ani de atestare documentară. La eveniment au fost prezenți alături de autor drd. Aurel Pop, Carol Koka, prof. univ. Alexandru Zotta, poetul și fotograful Ioan Nistor, precum și un public venit din Vezendiu sau careieni originari din satul românesc secular.
În calitate de moderator, Aurel Pop a dat cuvântul invitaților care au vorbit elogios despre volumul ce se dorește a fi un drum deschis spre o monografie a satului în adevăratul sens al cuvântului, după cum mărturisea și autorul.
Fiul al satului, profesorul și istoricul Ioan Ciarnău, a scos în evidență acribia autorului în a aduce la lumină personalități și locuri sătmărene, numindu-l „căutător cu lumânarea în mână”.
prof. univ. Alexandru Zotta a remarcat drumul acestor cercetători spre realizarea monografiilor localităților județului Satu Mare spunând: „Apreciez în mod deosebit intensa consecvență a acestor tineri cercetători pentru munca pe care o depun lucrând la un proiect de amploare acela de a avea monografii în tot județul.”
Înainte de a da cuvântul autorului, Aurel Pop a înmânat Diplome de excelență din partea editurii Citadela lui Viorel Câmpean, pentru contribuția la îmbogățirea patrimoniului cultural și lui Vasile Balogh, în semn de prețuire pentru implicarea în apariția acestei monografii.
La final, cuvântul a aprținut autorului care a mulțumit pentru diplomă menționând: „Nu eu sunt sărbătoritul , ci Vezendiul. Precizez că nu am realizat o monografie am prezentat  o localitate deosebită cu personalitățile pe care le-a dat. Preocuparea mea de-o viață, a fost scoaterea la lumină a personalităților uitate. Sunt fericit că a văzut lumina tiparului și mulțumesc celor care m-au ajutat.   Închei prin a spune că am scris un capitol și sunt optimist că voi continua.”
Aurel Pop a încheiat evenimentul mulțumind tuturor celor prezenți și celor care s-au implicat în realizarea evenimentului.
Nicoleta Latis

Lasati un comentariu