Acţiuni rutiere

• publicat la: 5 decembrie 2012
Acţiuni rutiere

 

          În scopul reducerii riscului rutier poliţiştii sătmăreni au acţionat şi în cursul zilei trecute pe principalele artere de circulaţie, sancţionând abaterile comise în trafic.   Unul dintre obiectivele urmărite în aceste acţiuni a fost disciplinarea şi responsabilizarea pietonilor care nu respectă regulile de circulaţie, fiind aplicate peste 100 de sancţiuni contravenţionale acestei categorii de participanţi la trafic.

Echipajele rutiere au constatat şi comiterea unor infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, întocmind pe numele şoferilor depistaţi acte premergătoare începerii urmăririi penale.

  Spre exemplu, poliţiştii rutieri din Negreşti Oaş l-au identificat în trafic în cursul serii trecute, după ora 20.00, pe Marius P., de 34 de ani, din Vama, în timp ce conducea autoturismul deşi nu deţinea permis de conducere. Mai mult, în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat că bărbatul consumase şi băuturi alcoolice înainte de a urca la volan, având o concentraţie de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii l-au condus pe şofer la spital, unde i-au fost recoltat probe biologice, urmând a se determina şi îmbibaţia alcoolică din sânge.

 Extinzând cercetările în cauză, poliţiştii au depistat şi persoana care i-a încredinţat lui Marius P. autoturismul spre a fi condus pe drumurile publice. În consecinţă şoferul este anchetat pentru conducere fără permis şi cu o alcoolemie peste limita legală, iar Vasile G., de 49 de ani, din Tur, pentru încredinţarea autovehiculului spre a fi condus pe drumurile publice

Poliţiştii negreşteni au mai depistat o situaţie similară, oprind în trafic un alt şofer, Nelu M., de 39 de ani, din Satu Mare, care a urcat la volan deşi permisul său de conducere fusese suspendat. Şi în acest caz poliţiştii au descoperit că Valentina H., de 20 de ani, din Satu Mare, a încredinţat autoturismul spre a fi condus pe drumurile publice, tânăra fiind, de asemenea, anchetată pentru infracţiunea comisă.

POLIŢIA RUTIERĂ RECOMANDĂ PRUDENŢĂ MAXIMĂ PE ŞOSELE

 Poliţiştii rutieri vor fi la datorie, pentru ca traficul rutier şi pietonal să se desfăşoare în condiţii de normalitate.

Având în vedere avertizarea meteo privind răcirea accentuată a vremii, căderea de precipitaţii sub formă de ninsoare şi intensificări ale vântului, poliţiştii recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să reducă viteza de deplasare şi să evite manevrele riscante, care nu sunt absolut necesare, precum depăşirile pripite.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei (între 9 şi 21 puncte amendă).

Poliţiştii recomandă şoferilor:

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic.

Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire!

De asemenea, este bine să aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.
Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.

Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor.
Ţineţi cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanta mai mare între maşina pe care o conduceţi şi cea din faţă!
Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.

De asemenea, recomandăm pietonilor să evite să circule pe partea carosabilă şi să folosească pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate şi semnalizate, asigurându-se temeinic înainte de a traversa.

 

comunicat

Lasati un comentariu