Ce să nu faci când părăseşti un loc de muncă

• publicat la: 2 decembrie 2012
Ce să nu faci când părăseşti un loc de muncă

Fiecărui om i s-a intâmplat să simtă că nu mai poate face faţă la locul de muncă, poate că nu se inţelege bine cu colegii sau cu seful, este dat afară sau pur si simplu să vrea să facă o schimbare. Astfel, din diverse motive, părăseşte locul de muncă.

Desi ai crede că odată plecat dintr-o companie nu prea mai conteaza ce faci referitor la fostul loc de muncă, lucrurile nu stau chiar asa. Iata ce trebuie să faci pentru a-ti păstra integritatea si a nu avea probleme pe viitor, potrivit Woman’s Day:

Nu este bine să te laşi pradă sentimentelor

Oricât de dureroase  ar fi ultimele zile de muncă, tensionate si stresante, nu este bine să te lasi pradă sentimentelor. Chiar dacă seful este nervos pentru că vrei să parasesti firma si poate nu mai este la fel de prietenos inainte precum era inainte, nu trebuie sa te certi.

Câţiva ani buni de munca serioasă din partea ta pot fi stersi cu buretele in câteva zile de dezorganizare. In plus, cum in viata nu se stie niciodata cum se vor intampla lucrurile in viitor, este posibil ca peste un timp să trebuiască să lucrezi din nou cu aceeasi oameni sau poate chiar sa te intorci la locul de munca pe care acum abia astepti sa-l parasesti. Astfel, trebuie sa lasi intotdeauna o portita deschisa si o parere buna in urma.

Nu fi extrem de sincer la discuţia de rămas-bun

Este posibil ca in ultimele zile de munca cineva de la departamentul resurse umane sa poarte o discutie cu tine, in care sa ti se ceara parerea despre activitatea si oamenii din firma. Oricat de sincer ai fi, este bine sa pastrezi unele lucruri pentru tine. Fa asta mai ales daca lucrezi intr-un domeniu restrans si stii ca este posibil sa iti intalnesti mai apoi fostii colegi. Sub nicio forma nu este bine sa ii critici, nici pe ei nici pe sef, caci vei parea ca o persoana falsa si barfitoare si nu vei fi vazut cu ochi buni pe viitor.

Vestile despre tine pot ajunge chiar si in noul colectiv in care vei lucra, si astfel sa iti faca probleme.

Nu vorbi de rău vechea companie

La fel cum nu este bine sa iti vorbesti de rau fostii colegi, la fel nu este bine sa iti barfesti compania. Daca nu ai nimic bun de spus despre ea, mai bine taci. Intotdeauna concentreaza-te pe ceea ce este pozitiv.

Daca tocmai ti-ai gasit alt loc de munca si incepi sa povestesti fel de fel de intamplari rele de la serviciul anterior, sa te plangi cat se rau era colectivul si cat de mult munceai ori cine stie ce alte lucruri care te nemultumeau, noii colegi vor crede ca in viitor vei relata acelasi gen de lucruri si despre ei si nu vei fi privit ca o persoana de incredere.

Nu pleca fără să iei o scrisoare de recomandare

Este posibil ca unii fosti angajatori sa nu vrea sa ofere scrisori de recomandare, gandindu-se ca astfel isi ajuta concurenta. De aceea, pentru a nu ajunge in aceasta situatie, trebuie sa iti asiguri o scrisoare inainte de a pleca, iar asta poti sa o faci de la departamentul resurse umane. Chiar daca nu va fi prea personala, macar in ea va fi scris clar ce atributii ai indeplinit, ce sarcini tii sa duci la bun sfarsit si ce capacitati ai.

Chiar daca seful tau este foarte intelegator cand pleci de la firma, asta nu este o garantie ca va ramane la fel dupa cateva luni, asa ca incearca sa obtii si de la el, in cazul bun in care vrea, o recomandare.

Aplică pentru şomaj

Chiar daca ai in plan un nou loc de munca, este mai bine sa aplici pentru somaj, caci nu se stie niciodata cum stau lucrurile. In plus, in mod tehnic, somajul nu se atribuie celor care isi dau demisia sau sunt dati afara din cauza unor greseli majore, dar asta nu se verifica intotdeauna, asa ca poti fi norocos si beneficia de ajutor desi teoretic acest lucru nu ar fi posibil.

Nu uita să iţi iei la revedere de la colegi

Inainte cu o zi de a pleca, este bine sa gasesti o modalitate prietenoasa de a-ti lua la revedere de la colegii cu care ai impartit acelasi spatiu de munca ani de zile. Acestia nu te vor vedea cu ochi buni daca doar ii anunti sec faptul ca urmeaza sa pleci sau daca nici asta macar nu le spui, ci doar nu mai apari intr-o zi la birou.

Din respect pentru ei, scoate-i intr-o zi intr-un pub, astfel incat sa ramaneti amici in continuare.

Nu comenta cu colegii noile tale perspective

Aici sunt doua cauze majore pentru care nu este bine sa faci acest lucru. Una este ca acestia s-ar putea simti exclusi, dati la o parte, s-ar putea supara pe tine ca nu le-ai spus si lor mai dinainte despre aceasta perspectiva. A doua cauza este faptul ca poate daca nu ai incheiat deja un contract cu noua firma, te vei trezi cu competitori din randul vechilor colegi.

In plus, daca planurile tale nu sunt batute in cuie, nu vrei sa fii pus intr-o lumina proasta in cazul in care ele nu se indeplinesc.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu