Mâinile şi frigul

• publicat la: 16 decembrie 2012
Mâinile şi frigul

Săpun hidratant şi creme cu extracte din plante – acestea sunt recomandările dr Larisa Ionescu-Călineşti dacă vrem ca mâinile noastre să fie catifelate chiar şi atunci când este frig.

Toamna, pielea de pe mâini este aspră, uscată, iritată. Mâinile se înroşesc atunci când ieşim din casă. Pentru a evita aceste neplăceri trebuie să folosim un săpun hidratant, cu un pH apropiat de cel al pielii. Ar fi bine să ne spălăm doar cu apă călduţă, dacă ne spălăm pe mâini cu apă rece, pielea devine şi mai aspră. Iar înainte de a ieşi din casă trebuie să ne ungem mâinile obligatoriu cu o cremă hidratantă. Pielea de pe mâini are mai puţine glande sudoripare, de aceea este nevoie de hidratare intensă.

 

Creme din plante

O soluţie pentru piele catifelată şi la 0 grade Celsius o constituie plantele cu proprietăţi emoliente: sunătoarea, nalba-mare, lumânărica, gălbenelele. Cremele cu extracte din aceste plante hidratează pielea, activează circulaţia sangvină şi previn îmbătrânirea, au proprietăţi antioxidante şi cicatrizante. Dacă vreţi o cremă 100% naturală o puteţi pregăti în casă. Dr Larisa Ionescu-Călineşti vă oferă o reţetă simplă, cu flori de gălbenele. “Florile de gălbenele se pun la macerat în alcool de 90 de grade. După câteva ore se pun la fiert cu ulei de măsline şi ceară de albine. Amestecul se lasă la foc mic o oră, se strecoară, iar după ce s-a răcit poate fi utilizat în locul cremei de mâini obişnuite”, arată dr Larisa Ionescu-Călineşti, medic specialist medicină internă, competenţă în apifitoterapie, de la Centrul Naţional de Acupunctură şi Homeopatie.

 

Măşti hidratante

Pe lângă cremele cu extracte din plante, măştile pentru mâini vă ajută să evitaţi efectele frigului asupra pielii. Astfel, seara înainte de culcare, puteţi să vă aplicaţi pe mâini un amestec din suc de lămâie, ulei de măsline, gălbenuş şi miere. Amestecul hidratează şi redă elasticitatea pielii. Proprietăţi emoliente are şi un amestec din morcov ras, o lingură de smântână şi o linguriţă de ulei de măsline.

Dacă pielea de pe mâini este aspră, iritată, dacă mâinile se înroşesc atunci când ieşiţi afară folosiţi cartofii fierţi. Doi cartofi fierţi în coajă se amestecă cu 50 ml lapte călduţ şi o linguriţă de ulei de măsline. Cu acest amestec se pun comprese pe mâini, pentru 10-15 minute. Apoi, se spală cu apă sau ceai călduţ.

ULEI DE MĂSLINE. Prin conţinutul de acizi graşi omega 3 şi omega 9, uleiul de măsline asigură o hidratare profundă a pielii. Dr Larisa Ionescu-Călineşti recomandă masarea mâinilor zilnic cu ulei de măsline, până când pielea îşi recapătă aspectul catifelat. Ar fi bine să ne masăm mâinile şi unghiile cu ulei de măsline după ce am terminat de spălat vasele. Uleiul pătrunde în piele şi o menţine netedă, suplineşte lipsa de colagen şi proteine. Datorită vitaminelor A, E, polifenolilor, uleiul de măsline regenerează pielea.

RECOMANDĂRI. Pentru a preveni înroşirea pielii, spălaţi-vă zilnic pe mâini cu apă călduţă în care aţi adăugat câteva linguri de lapte sau smântână. Foarte eficientă este şi sarea marină. 200 g sare marină se pun într-un litru de apă călduţă. Mâinile se ţin în această soluţie pentru 15 minute, în fiecare seară. Pentru pielea uscată şi iritată este recomandat decoctul din scoarţă de stejar (100 g scoarţă de stejar la 3 litri de apă). De asemenea, pielea îşi recapătă elasticitatea dacă ne spălăm pe mâini cu un decoct din fulgi de ovăz.

 

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu