Obiecte de artizanat de Corund la Carei

• publicat la: 6 December 2012
Obiecte de artizanat de Corund la Carei

 

În fiecare an, de sărbătorile Paștelor  și Crăciunului, aroma de colac secuiesc te atrage invariabil spre aceeași tarabă. Anul acesta căutam adulmecând mirosul îmbietor și nu-l găseam. Lucrările care se fac pe strada 1 Decembrie au determinat  taraba să se mute lângă  Monumentul Ostasului Român din centrul urbei noastre.

Pe lângă deja celebrul cozonac secuiesc, taraba oferă și produse specifice sărbătorilor de iarnă. Am admirat lucruri deosebite ce ies din aria de ofertă a magazinelor obișnuite.

M-am apropiat de cel care sfida frigul mohorât de afară și întâmpina fiecare client care se apropia curios de produsele expuse ca la un târg tradițional.

L-am rugat să se prezinte cititorilor Buletin  de Carei: „ Numele meu este Olah Balázs și sunt din Corund, județul Harghita. Venim în fiecare an cu prilejul marilor sărbători, de Paști și de Crăciun. În proporție de 80% obiectele expuse spre vânzare sunt lucrate cu mâna. Cât privește colacul secuiesc acesta este făcut după o rețetă foarte veche, moștenită din tată în fiu.”

Am admirat obiectele lucrate cu migală. Fiecare în parte avea o poveste a tradiției păstrate și dăruite urmașilor.

 

Nicoleta Latiş

Lasati un comentariu