Presa germană: „Băsescu trebuie să știe că nu va mai găsi, în afara României, susținători ai escapadelor sale neconstituționale”

• publicat la: 11 decembrie 2012
Presa germană: „Băsescu trebuie să știe că nu va mai găsi, în afara României, susținători ai escapadelor sale neconstituționale”
Traian Băsescu este avertizat de presa germană că nu va mai beneficia de suportul primit din partea liderilor europeni, cu ocazia referendumului de suspendare, dacă își va menține atitudinea în relația cu oponenții săi politici, cu prețul încălcării Constituției. Cu trimitere la așteptata desemnare a viitorului premier al României, Süddeutsche Zeitung notează: „Băsescu trebuie să știe că nu va mai găsi susținători ai escapadelor sale neconstituționale în afara României”.
„Băsescu a eșuat ca președinte. Este extrem de divergent și poartă o mare parte a responsabilității pentru faptul că țara sa este divizată în două tabere care se urăsc crâncen. Deși ar trebui să fie un om de stat vizionar, un exemplu de discreție și de fixare a standardelor pentru reforme democratice, Băsescu preferă violența verbală, trădarea și înșelăciunea. Nepotismul este alta dintre slăbiciunile sale”, se mai arată în analiza cotidianului german.
Ziarul financiar Handelsblatt constată că dinspre România se aud vești bune: „Votanții au decis să pună capăt unei lupte pentru putere care a paralizat țara pentru luni de zile. Cu aproape 60 procente din voturi, au declarat victorioasă tabăra primului-ministru Victor Ponta. Rivalul acestuia, Traian Băsescu, a fost pedepsit”.
Și Die Tageszeitung are același ton: „Amarul insucces al suporterilor președintelui Traian Băsescu în alegerile parlamentare confirmă, din nou, cât de nemulțumiți sunt românii de actualul șef al statului. Era deja limpede din vară, când majoritatea participanților la referendumul de demitere au vrut să îl trimită pe Băsescu la plimbare, dar procesul a fost invalidat din cauza participării insuficiente”.
Doar Frankfurter Allgemeine Zeitung vede apocalipsa în victoria USL, reluând teza băsistă cu apropierea de Moscova și distanțarea de Vest și susținând că România a devenit a doua problemă acută a Europei, după Grecia.
Der Spiegel critică anunțul premierului Victor Ponta referitor la intenția de a realiza o majoritate constituțională prin cooptarea UDMR ca partener de guvernare. „Există o modalitate simplă de a determina dacă o țară și-a însușit valorile democrației. Trebuie să te uiți la declarațiile candidaților câștigători imediat după anunțarea rezultatelor. Dacă dorința de a implementa modificări constituționale are prioritate în locul abordării problemelor reale ce afectează națiunea, se ridică deja semne de întrebare. Acesta pare să fie cazul cu primul ministru român Victor Ponta. În loc să își focalizeze atenția pe dificultățile economice și moneda slăbită, a început imediat negocierile cu minuscula UDMR, pentru a forma o coaliție care să controleze două treimi din Parlament – minimul necesar pentru modificarea Constituției”.
sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu