Schimbări la mai multe instituții publice

• publicat la: 22 decembrie 2012
Schimbări la mai multe instituții publice

Premierul Victor Ponta face schimbări nu doar la nivelul ministerelor, ci și în ceea ce privește unele instituții aflate în subordinea acestora sau a Guvernului.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va trece în coordonarea ministrului Economiei, procedura urmând să fie reglementată în maximum 30 zile.

Modificarea a fost decisă de Guvern prin ordonanţa de urgenţă care stabileşte noua configuraţie a Executivului.

„Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, trece în coordonarea ministrului Economiei”, se arată în ordonanţa citată de Mediafax.

Până în prezent, AVAS a funcţionat în subordinea Guvernului fără să fie coordonată de un ministru. Ministrul Economiei în Guvernul Ponta II este liberalul Varujan Vosganian.

Pe de altă parte, premierul va prelua în coordonare Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţie care până în prezent a funcţionat în subordinea Ministerului Finanţelor, acum condus de liberalul Daniel Chițoiu.

În total, premierul Ponta va coordona, prin intermediul Cancelariei, zece instituţii, printre care Secretariatul de Stat pentru Culte, Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor, în timp ce SGG va coordona alte cinci structuri.

Schema de organizare a Guvernului a fost stabilită în şedinţa de sâmbătă a Cabinetului, prin ordonanţă de urgenţă.

Documentul stabileşte că primul-ministru, prin intermediul Cancelariei, coordonează:

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare

Agenţia Naţională Anti-Doping

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor

Secretariatul de Stat pentru Culte

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

Până în prezent, în coordonarea premierului au lucrat:

Agenţia Naţională de Cadastru (trecută acum în coordonarea SGG)

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale

Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (trecută acum în coordonarea ministrului Agriculturii)

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (desfiinţat acum prin apariţia unui ministru delegat în domeniu la Ministerul Afacerilor Externe)

Inspectoratul de Stat în Construcţii (trecut acum din nou la Ministerul Dezvoltării)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor

În ce privește Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), acesta va reveni în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, după ce din luna mai a funcţionat în coordonarea premierului Victor Ponta. Ministerul Dezvoltării Regionale este condus de Liviu Dragnea.

Guvernul a decis și înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Turism, instituţie care va funcţiona în subordinea Ministerului Economiei şi în coordonarea ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism. Pe de altă parte, Executivul a decis desfiinţarea Agenţiei pentru Implementarea Programelor IMM, a Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale şi a Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine, atribuţiile acestora fiind transferate la Ministerul Economiei.

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne va fi reorganizată ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a mai decis Guvernul prin ordonanţa de urgenţă care stabileşte noua structură a Executivului.

Structura va fi coordonată de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru.

Executivul a mai hotărât ca toate institutele naţionale de cercetare-dezvoltare vor fi trecute în coordonarea Ministerului Educaţiei, iar Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică va fi desfiinţată.

Premierul Victor Ponta a vorbit sâmbătă  și despre celelate schimbări anunțate deja.

”Acum trece tot CNADNR la domnul Dan Şova (ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură- n.red.), însă avem obligaţia în cel mai scurt timp să înfiinţăm practic o companie naţională pentru autostrăzi, care va rămâne la ministrul pentru mari proiecte şi, implicit direct la mine, la primul-ministru, iar drumurile naţionale să treacă la transporturi până în momentul în care avem regiuni şi atunci va fi o altă clasificare a drumurilor: vor fi drumuri regionale, drumuri judeţene, drumuri naţionale şi în funcţie de asta să se reorganizeze reţeaua de transport rutier. La ministrul pentru mari proiecte va fi doar Compania Naţională de Autostrăzi. Atât”, a detaliat Victor Ponta despre trecerea CNADNR la Ministerul Marilor Proiecte de Infrastructură.

În ceea ce privește organizarea prefecţilor, el a explicat că aceştia vor fi sub coordonarea sa directă, punctând că aceste lucru este doar instituţional și că pratic rămân în subordinea Internelor.

”Aici nu este vorba doar de cei 42 de prefecţi. Cu totul sunt vreo două mii de angajaţi în prefecturi şi în structurile centrale. Aceia singur rămân la Ministerul de Interne, pentru că, dacă nu mă înşel, cred că ar fi pierdut şi la salariu, dacă ar fi trecut în altă structură, dar este vorba de o structură totuşi funcţională pe care o vom reorganiza cu ocazia marii reorganizări administrativ-teritoriale. Atunci prefectul va avea alte atribuţii”, a spus Ponta după ședința de Guvern.

Cât despre Departamentul pentru Afaceri Europene, Ponta a susținut că acesta a trecut de la fostul minister al Afacerilor Europene la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece erau două departamente cu atribuţii similare.

”Când sunt două departamente care fac acelaşi lucru apar coliziuni, motiv pentru care au trecut toţi oamenii la MAE, însă secretarul de stat care va conduce Direcţia de Afaceri Europene se află în directa mea coordonare”, a mai spus Ponta, precizând că secretar de stat pentru acest domeniu este George Ciamba.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu