UDMR aşteaptă USL la cotitură

• publicat la: 17 decembrie 2012
UDMR aşteaptă USL la cotitură

Apele nu sunt deloc liniştite în USL din pricina posibilităţii cooptării UDMR la Guvernare. Mai mult, maghiarii vor şi un fotoliul ministerial, şi nu unul oarecare. Atât PNL, cât şi aliaţii lor din PC, nici nu vor să audă de UDMR la guvernare deoarece nici măcar nu este nevoie de această forţă politică pentru ca USL să aibă o majoritate constituţională de două treimi în Parlament, anunţă CURENTUL.

Conservatorii par să se fi poziţionat clar în USL cu privire la posibilii „aliaţi“. Preşedintele fondator al PC Dan Voiculescu îl critică pe blogul personal pe secretarul general al UDMR – dar şi întreaga formaţiune. „UDMR ar trebui să treacă în Opoziţie. Aceasta pare a fi opinia majorităţii românilor“, susţine Voiculescu. Liderul PC, aminteşte COTIDIANUL, a spus încă de săptămâna trecută că o coabitare cu UDMR este „greu de conceput“.

Surse din PNL au declarat pentru GÂNDUL, că într-o reuniune restrânsă s-a stabilit ca nici liberalii să nu accepte participarea la guvernare alături de UDMR. De altfel, Crin Antonescu le-a spus de miercuri celor din UDMR că intrarea la guvernarea „nu este oportună“. Liberalii sunt decişi să ţină Uniunea în afara guvernării, în ciuda insistenţei premierului Victor Ponta.

Însă preşedintele PSD, remarcă ADEVĂRUL, se declară dispus să acorde UDMR un post de ministru. Întrebat dacă ar fi dispus să acorde UDMR un portofoliu de ministru, premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ. Motivul alegerii este acela că Guvernul trebuie să fie ferit de percepţia că este „un guvern de două treimi ca cel din Ungaria, care asupreşte minorităţi politice sau naţionale“.

Astfel, constată NAŢIONAL, UDMR a devenit un fel de „Ariel“ pentru USL, asocierea cu maghiarii având rolul de a spăla imaginea liberalilor şi social-democraţilor.  „Dacă s-ar ajunge la un guvern uselisto-maghiar, ar fi vorba de asocierea unor partide care aparţin celor trei mari familii politice europene: cea socialistă (din care face parte PSD), cea liberală (reprezentată de PNL) şi cea mai influentă dintre toate, familia populară (din care face parte şi UDMR). La ce bun? Un scop ar fi izolarea PDL în plan European. Nu e exclus ca UDMR să meargă pe acest drum, din motive diferite de cele useliste“, a declarat europarlamentarul PDL Cristian Preda.

Iar fostul preşedinte al UDMR Marko Bela, citat de ADEVĂRUL, îşi doreşte ca Uniunea să facă parte din viitorul Executiv , adăugând că liderii maghiari nu trebuie să se comporte „ca o fată mare“ când este vorba de a intra la guvernare.

De fapt, UDMR aşteaptă ruperea USL ca să intre la guvernare în locul liberalilor, afirmă GÂNDUL. Cu USL controlând două treimi din parlament, UDMR aşteaptă ca participarea sa la guvernare să fie decisă în urma discuţiilor dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu. Chiar dacă liderul PSD a cultivat relaţia cu Uniunea lui Kelemen Hunor, cooptarea acesteia în echipa de la Palatul Victoria este însă considerată puţin probabilă în acest moment din cauza opoziţiei făţişe a PNL, astfel că UDMR ia serios în calcul varianta unei  „opoziţii constructive“  în care să negocieze punctual şi să obţină resurse pentru comunitatea maghiară şi eventual, la momentul oportun, să se aşeze la masa guvernului în cazul unei retrageri a liberalilor.

Crin Antonescu a declarat, la ANTENA3, că în discuţiile avute cu UDMR, liderii USL le-au cerut partenerilor de dialog să accepte oficial articolul 1 din Constituţie. De asemenea, acesta a menţionat că a existat o negociere înaintea alegerilor parlamentare între conducerea USL și UDMR pentru o colaborare guvernamentală. Însă a adăugat că intrarea UDMR la guvernare ar dezamăgi cetăţenii care au votat USL.

Însă supermajoritatea USL ar „captura“ ultimul aliat al lui Traian Băsescu. Cu o majoritate de 67,17% în noul Parlament, USL se gândeşte serios la modificarea Constituţiei până la vară. Una din ţintele imediate, declarate în programul electoral şi asumate, ceva mai reţinut, după alegeri vizează răsturnarea actualei Curţi Constituţionale şi înlocuirea tuturor celor 9 judecători cu magistraţi din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O a doua modificare majoră aflată în intenţiile USL, susţine ROMÂNIA LIBERĂ,  este anularea „deciziilor de natură politică“ ale Curţii Constituţionale, acum definitive şi irevocabile, prin votul a două treimi din Parlament. Exact cât au obţinut USL în alegeri.

În acest moment, Curtea Constituţională a rămas practic singurul aliat al preşedintelui care mai poate răsturna deciziile supermajorităţii care se pregăteşte să se instaleze în parlament. Dar un lider PSD, citat de MEDIAFAX, atrage atenţia că UDMR a mai trădat în trecut. „UDMR ne-a trădat, am bătut palma să trântească guvernul Boc şi Kelemen Hunor nu s-a ţinut de cuvânt“, a declarat Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Şi marea împărţeală guvernamentală tensionează USL, afirmăEVENIMENTUL ZILEI. PSD şi PNL îşi dispută ministerul Apărării şi pe cel al Finanţelor. Continuitatea lui Daniel Chiţoiu la cârma ministerului Economiei este pusă sub semnul întrebării. Gabriel Oprea este susţinut de PSD, dar nedorit de PNL.

sursa ziare.ro

comentarii

de emil la 18 decembrie 2012 - 20:18

rmdszamar/rmdiszno+madiszno sa vina la guvernare atunci cand inceteaza cu atitudinea antiromaneasca. pana atunci sunt in opozitie cu poporul si statul roman, deci mai intai sa se schimbe, sa se puna in legalitate si pe urma sa doreasca guvernare. astept epurarea de rmdszamar a tuturor functiilor ocupate cu sprijin politic in institutiile deconcentrate, in ministere, regii autonome, etc. asta daca se vrea dreptate pana la capat!

Lasati un comentariu