Va fi circ, armistiţiu, pace sau război?

• publicat la: 17 decembrie 2012
Va fi circ, armistiţiu, pace sau război?

De la orele 10.00, la Palatul Cotroceni se joacă soarta românilor şi României. Ce a stat în puterea lor, românii au rezolvat pe 9 decembrie. Acum urmează decizia politică la nivel înalt.

Consultări tip „colhoz”

 La consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea premierului, Traian Băsescu a invitat pentru discuţii care încep la aceiaşi oră, cele patru partide din USL (PSD, PNL, PC şi UNPR), PDL, PPDD, UDMR – acestea sunt formaţiunile politice reprezentate în Parlament, dar şi Forţa Civică, PNŢCD – grupări politice nereprezentate în Parlament şi o delegaţue a minorităţilor naţionale – care în acest moment nu există, pentru că nu s-a întrunit noul Parlament. Invitarea ultimelor trei formaţiuni, constituie un element clar de încălcare a Constituţiei. Faptul că se merge pe varianta consultărilor la „comun” reprezintă un alt element negativ, deoarece se diluează momentul politic al desemnării premierului. Este posibil – cel puţin dacă nu şi-a schimbat între timp opţiunea – ca liderul PNL, Crin Antonescu, să nu participe la consultări, el nefiind de acord cu modul de desfăşurare a reuniunii de la Palatul Cotroceni.

 Legal, Băsescu trebuia să cheme doar USL la Cotroceni

 Dacă ţinem cont de Constituţie şi de legea partidelor politice, atunci Traian Băsescu trebuia să invite la consultări doar USL. Din trei motive: 1. USL este înregistrată ca alianţă politică la tribunal şi la BEC, ceea ce o echivalează cu un partid politic; 2. a obţinut peste 59%+1 din sufragiile electoratului; 3. precedentul din 2004.

Pe 22 decembrie 2004, Traian Băsescu anunţa că acceptă propunerea Alianţei DA şi îl desemnează pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcţia de premier, pe considerentele pe care vi le prezentăm din comunicatul Administraţiei Prezidenţiale:

„<<Primul şi cel mai important motiv este legat de dreptul constituţional de a desemna un prim-ministru, în condiţiile în care nici un partid nu a realizat majoritatea absolută de 51 la sută. Acest drept este al Preşedintelui României, în conformitate cu art.3 din Constituţie>>, a spus Preşedintele Traian Băsescu. (…) Preşedintele României a ţinut sa facă o precizare cu caracter matematic şi legal din punct de vedere al Legii partidelor. <>, a afirmat Preşedintele Traian Băsescu.
Ca urmare a rezultatelor din 28 noiembrie a.c., situaţia din punct de vedere al votului în Parlament este urmatoarea: Alianţa Dreptate şi Adevăr are 161 de parlamentari, care este persoană juridică înregistrată în registrul partidelor, PSD are 160 de parlamentari
…”

Ca să fim mai exacţi, prezentăm rezultatul votului din 2004:

  1. Uniunea Naţională PSD+PUR: 189 mandate
  2. Alianţa DA: 161 mandate

Traian Băsescu a considerat că Uniunea Naţională PSD+PUR este doar alianţă electorală, şi a separat voturile social-democraţilor de cele ale „umaniştilor”. În urma acestei „operaţiuni”, PSD a rămas cu 159 de mandate, iar PUR cu 30, şi premierul a fost desemnat de la formaţiunea cu cele mai multe mandate ADA, alianţă politică care avea 161.

USL 2012 are acelaşi statut juridic cu ADA 2004, dar în plus a obţinut peste 50%+1 vot. Legal şi constituţional, Traian Băsescu trebuia să se întâlnească doar cu reprezentanţii USL.

Cu ce propuneri vin partidele la Cotroceni

 

–          USL vine cu propunerea Victor Ponta, premier;

–          PDL a anunţat că nu emite pretenţii la postul de premier;

–          UDMR susţine că gruparea învingătoare în alegeri trebuie să dea premierul;

–          PPDD nu se ştie ce conduită va avea;

–          FC: MRU a anunţat că statutul de partid parlamentar !?!? îi dă dreptul să propună un premier;

–          PNŢCD nu a anunţat nimic oficial;

–          Minorităţile, de regulă sprijină premierul desemnat

Va fi circ, război, pace sau armistiţiu la Cotroceni ?

 Este greu de dat un pronostic privind finalitatea consultărilor – din cauză că Traian Băsescu este un personaj imprevizibil. O eventuală nedesemnare a lui Victor Ponta premier, echivalează cu o veritabilă criză politică.

În acelaşi timp însă, nu se poate exclude şi varianta instaurării unui armistiţiu, sau chiar a unei stări de normalitate (pace) după consultări – varianta este valabilă doar în cazul în care întâlnirea nocturnă de miercurea trecută de la Palatul Cotroceni dintre Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Liviu Dragnea a prestabilit regia de astăzi. În acest caz rămâne de văzut, ce fel de pace va fi: una favorabilă lui Traian Băsescu, sau una favorabilă USL. Prima situaţie ar putea costa destul de scump pe învingătorii din 9 decembrie, deoarece ar putea conduce la o scădere masivă a încrederii cetăţenilor. Comportamentul lui Traian Băsescu din ultimii ani, şi mai ales din ultimele 6 luni, nu poate fi şters cu buretele de către cetăţeni. O pace favorabilă lui Traian Băsescu fie ea şi dictată de oficiali europeni sau USA nu este nici ea deloc bine văzută, pentru că în acest caz, percepţia că România este o colonie se va accentua şi mai mult.

În nici un caz nu se poate exclude varianta circului. Premise, chiar majore sunt. Sigur când este prezent Dan Diaconescu circul nu nu poate lipsi, iar Traian Băsescu cu greu se poate abţine să nu facă spectacol. Mai ales când nu poate să fie el vioara întâi sau când trebuie să ia decizii care nu îl favorizează.

 

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu