Voinea: Consolidarea fiscală nu înseamnă austeritate

• publicat la: 9 decembrie 2012
Voinea: Consolidarea fiscală nu înseamnă austeritate

Consolidarea fiscală nu înseamnă neapărat austeritate, ci se referă în general la reducerea deficitului bugetar, iar pentru atingerea acestui scop pot fi folosite diferite mijloace, precizează secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Secretarul de stat din MFP a făcut aceste precizări după ce mediile de informare româneşti au preluat o declaraţie a sa pentru AFP potrivit căreia ‘cura de austeritate din 2010 a fost un rău necesar’.

„Afirmaţia exactă pe care am făcut-o este programul de consolidare fiscală a fost necesar, dar (…) mijloacele de reducere a deficitului nu au fost cele potrivite. Consolidare fiscală nu înseamnă neapărat austeritate, ci se referă în general la reducerea deficitului bugetar. Pentru atingerea acestui scop pot fi folosite diferite mijloace. Am spus şi cu această ocazie, aşa cum am susţinut în permanenţă, că deficitul bugetar trebuia redus, dar nu prin tăierea salariilor, impozitarea pensiilor şi creşterea TVA, măsuri luate de guvernul din 2010. Măsurile luate în 2010 nu au fost adecvate pentru ca au distribuit inechitabil povara ajustării. Între 2005-2008 a beneficiat de creşterea economică un grup social puţin numeros căruia i-au revenit substanţiale sume băneşti, dar preţul crizei a fost plătit – prin măsurile luate în 2010 – de marea majoritate a populaţiei. Această ajustare a provocat creşterea disparităţilor, polarizarea veniturilor şi tensiuni sociale”, arată comunicatul.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de Romulus la 16 decembrie 2012 - 23:20

prin austeritate se incearca subjugarea populatiei si nicidecum o redresare economica

de omega la 3 ianuarie 2013 - 21:38

Ma gandesc ca, acum cand este la putere ne va dezvalui marele secret…cum trebuie facut, nu cum trebuia sau cum ar trebui facut…succes si vom trai si vom vedea…mai vb!

Lasati un comentariu