Berlusconi, mazilit de PPE, cu mâna lui Merkel

• publicat la: 2 ianuarie 2013
Berlusconi, mazilit de PPE, cu mâna lui Merkel

Fostul premier italian a devenit inamicul numărul unu al Partidului Popular European, din care face parte • Il Cavaliere a fost amenințat cu expulzarea, după ce a acuzat „hegemonia” Germaniei

Cine nu e cu noi e împotriva noastră. Dictonul este aplicat în aceste zile de popularii europeni, care au făcut zid în jurul cancelarului german Angela Merkel, după ce Silvio Berlusconi a spus că Germania este un stat hegemonic. Acuzat de liderii europeni că a provocat demisia Cabinetului Mario Monti (unul dintre aliații de nădejde ai Berlinului), că face afirmații cu tentă populistă și că euro este o monedă falsă, Il Cavaliere riscă să fie exclus din marea familie a PPE, o premieră în istoria formațiunii conservatoare. După „precedentul” România, când Merkel s-a implicat în campania de demitere a președintelui Traian Băsescu, atacându-i pe „puciștii” din USL și sprijinindu-l pe suspendat, șefa guvernului de la Berlin continuă aceeași strategie. Merkel nu vrea să îl mai vadă pe Berlusconi în prim-planul politicii din peninsulă, susținându-l până la capăt pe Monti. Este un amestec în treburile interne ale țării, a strigat presa străină, având pe prima pagină titluri de genul „Germania împotriva lui Berlusconi”, „Ocupația germană”, ”Diktatul lui Merkel: italieni, votați-l pe Monti!”.

Berlusconi, al cărui partid, PdL (Poporul Libertății) face parte din PPE de 15 ani, nu le-a fost prea simpatic popularilor europeni, în ultimii ani, din cauza scandalurilor sexuale și de corupție în care a fost implicat. Campania de demonizare desfășurată la adresa sa a început însă abia când liderii de la Bruxelles și cancelarul german au pierdut un „soldat” credincios. Premierul tehnocrat Mario Monti, înscăunat în fruntea guvernului de la Roma în toamna anului trecut, după demisia lui Berlusconi, unul dintre cei mai buni parteneri ai Berlinului, a anunțat săptămâna trecută că demisionează, nemaiavând sprijinul formațiunii lui Berlusconi. Il Cavaliere l-a acuzat pe Monti că este slugarnic în fața Bruxelles-ului și că dă dovadă de un atașament „germano-centrist”. „Cabinetul Monti a urmat politicile germano-centriste pe care Europa a încercat să le impună altor state și a creat o situație de criză, care este mult mai gravă decât în momentul cand eram noi în guvern”, a tunat Berlusconi, convins că Italia a fost readusă, prin măsurile impuse de Germania, în recesiune. Germania este, în opinia politicianului de dreapta, singura câștigătoare de pe urma crizei, în detrimentul altor state.

Germanizarea Europei

Nu este prima dată când Berlusconi acuză Germania de hegemonie, arătându-se deranjat de faptul că Europa „se germanizează” din ce în ce mai mult. „Sunt împotriva unei Uniuni Europene cu state hegemonice şi non-solidare, dar susţin o Europă care să fie puternică pe plan politic”, a spus Berlusconi, care are intenția de a candida, din nou, la alegerile parlamentare din Italia, din 2013. Deși este acuzat de populism și de „antieuropenism”, magnatul italian are toate șansele să capitalizeze voturi, ținând cont că, așa cum indică un sondaj realizat de „Financial Times”, numărul italienilor care consideră că Germania a ajuns să influențeze „mult prea puternic” politica UE depășește 80 de procente. Germania hegemonică a dat Băncii Centrale Europene numai puterea de a combate inflaţia şi nu pe aceea de a activa tipărirea de bani. Așadar, euro nu este o monedă adevărată, a concluzionat fostul premier.

PPE îl ia în brațe pe Monti

În urma acestor comentarii, Berlusconi și-a pus în cap nu doar Germania și pe Merkel, ci și PPE, formațiunea politică europeană din care partidul său face parte. Indignați, popularii europeni au calificat căderea Cabinetului Monti drept „o gravă eroare”. În schimb, politicienii italieni, chiar dacă nu digeră foarte bine comportamentul lui Berlusconi, sunt de părere că sprijinul masiv al Berlinului pentru Mario Monti ar putea mai mult să dăuneze imaginii tehnocratului, care pare să fie mult mai admirat în afara țării, decât în Italia. Aceste resentimente au fost amplificate de apartenența lui Monti la Grupul Bilderberg, de faptul că a fost consultant internațional la Goldman Sachs, dar și președinte al secțiunii Comisiei Trilaterale – creaţie a celebrului miliardar american David Rockefeller.

Debarcat printr-un puci

Dincolo de aceste atuuri din CV, pentru a deveni premier, Mario Monti a beneficiat, mai presus de orice, de sprijinul Angelei Merkel. Presa din Peninsulă a scris că pentru „a salva euro”, cancelarul german a făcut presiuni menite să grăbească demisia Cabinetului Berlusconi și înlocuirea sa cu un guvern de „tehnocrați”, neales de electorat. Ziarul „Wall Street Journal” a devoalat că, în octombrie 2011, Merkel l-ar fi sunat direct pe președintele Italiei, Giorgio Napolitano, care trebuie să fie neutru din punct de vedere politic, sugerându-i să dea bice plecării Executivului Berlusconi. S-a vorbit atunci de un puci al motorului „franco-german” pentru debarcarea lui Silvio Berlusconi.

sursa ziuanews.ro

Lasati un comentariu