Datoriile cresc taxele şi impozitele locale

• publicat la: 31 ianuarie 2013
Datoriile cresc taxele şi impozitele locale

O nouă şedinţă extraordinară va avea loc în cursul zilei de vineri,1 februarie 2013,cu începere de la ora 10,00.Pe ordinea de zi a aleşilor locali se va afla şi  restabilirea cuantumului taxelor şi impozitelor locale pentru anul în curs în contextul  modificărilor apărute.

Conform legislatiei actuale, primarii decid dacă valoarea taxelor si impozitelor locale creşte sau nu in 2013. Cu toate acestea, noile modificări ale Codului Fiscal, in vigoare deja, stabilesc că edilii vor avea această posibilitate doar dacă indeplinesc o conditie: să nu inregistreze datorii.

Ordinea de zi

  1. Proiect de hotărâre privind revocarea H.C.I. nr. 131/2012 şi a H.C.I. nr. 3/2013 pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale aplicate în anul 2013 şi aprobarea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale şi altor taxe similare precum şi amenzilor aplicate începând cu 1 februarie 2013
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea  Planului Urbanistic de Detaliu – proiect nr. 42/2012, elaborat de S.C. HABIT S.R.L. Satu Mare, privind CASĂ DE LOCUIT P+1 CU SPAŢII PENTRU BIROURI LA PARTER, str. Corneliu Coposu nr. 7, mun. Carei
  3. proiect de hotărâre privind aprobarea Actului adiţional nr.3 la contractul de concesiune nr.4765/29.04.2002 încheiat între Consiliul local al municipiului Carei şi S.C. AQUACAR S.R.L. Carei
  4. Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului municipiului Carei să voteze în Adunarea Generală a ,, Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară pentru servicii în sectorul de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare,, aderarea comunelor Porumbeşti, Santău, Crucişor.

 

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 31 ianuarie 2013 - 18:14

Dacă primașul ăsta din Carei nu-i dus total cu pluta, să-mi spuneți mie „cuțu”. Vă rog frumos să-mi spuneți „cuțu” dacă nu-i așa, n-o să mă supăr!.

Impune o Hotărâre Consiliului Local obedient în luna noiembrie 2012 prin care mărește impozitele cu 3%

Consiliul Local Municipal Carei, întrunit in sedinţă extraordinară sâmbătă 12 ianuarie la inițiativa speriatului de bombe adică a primașului, adoptă HCL 3/2013 prin care abrogă HCL 131/2012 si stabilește taxele și impozitele conform HG 1309/2012. Adică consființește o reducere a impozitelor conform art.1 din OG 1/2013 de 11,22% faţă de nivelurile stabilite din HG 1309/2012, nivelurile impozabile rămânând aceleaşi cu cele stabilite în HCL 131/2012.

Acum, în ședința de mâine, cei 11 farisei UDMR vor avea misiunea și onoarea să revoce HCL 131/2012 şi HCL 3/2013 pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale ce urmau să fie aplicate în anul 2013 şi vor aproba nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor şi taxelor locale şi similare precum şi a amenzilor ce urmează a fi aplicate începând cu 1 februarie 2013.

Nu știam eu de ce nu funcționează neam sistemul informatic prin care puteai face plata online a impozitelor la Primăria din Carei. Fiindcă se bâlbâie bîlbâitul de primaș.

Dar un centru de tratament psihiatric nu s-a înființat încă la modernizatul Spital Municipal Carei? Ar fi fost bine ca cei 11 farisei și primașul lor să poată să facă câte o ședință de tratament psiho, plătită de contribuabili, înaintea fiecărei ședințe a Consiliului Local.
Pentru ca să fie ajutați în luarea deciziilor. Este drept. și acum sunt sedați, dar am convingerea că nu li s-a nimerit tratamentul.

de Horia Mărieș la 1 februarie 2013 - 17:19

Este clar, eu unul m-am resemnat total. N-o să înșeleg niciodată meandrele îmbârligate ale politichiei á la Carei.

Exemplu. Cetesc ce cetesc și dau în Info Zilei de Sătmar, de o știre mirobolantă. Aflu că cei din satul de cca 500 de locuitori, parcă se numește Géberjén (Ungaria), i-au dat din nou o mână nesperată de ajutor primașului și au reușit să promoveze proiectul HURO/1101/019/1.3.1 CARGEREVIT – “Revitalizarea comună a grădinilor istorice protejate din Carei şi Géberjén”, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.

Obiectivele principale sunt: revitalizarea comună a grădinilor istorice protejate din jurul Castelului Károlyi din Carei şi conacul Jékey (Géberjén), precum şi întărirea cooperării dintre cele două localităţi.

Grădina istorică protejată din Carei are o suprafaţă de 8,99 hectare, iar cea din Géberjén – 1,42 hectare.

Bugetul total al proiectului este de 967.183,14 Euro, din care 742.258,14 Euro sunt alocaţi Municipiului Carei.

Toate bune și frumoase, bravo celor din Asociaţia „Jót s Jól” din Géberjén (Ungaria), au dovedit din nou că sunt puțini în sat, le merge mintea, chiar dacă cu „Legendele” alea Sătmărene au dat-o foarte nasol în bară.

De ce nu mai înțelegem nimic din politichia careiană cea absconsă?

Păi fiindcă rememorăm alte cetiri/povești mai vechi, legate tot de revitalizarea Parcului Dendrologic. Și fiindcă am pierdut șirul poveștilor, și fiindcă nu mai știm ce s-a mai întâmplat cu poveștile alea vechi.
Poate este cineva mai ager la minte decât mine și mă va lămuri în curând.

Acum 5 luni, În nagykaroly.ro (data 07.09.2012) ni se ofera stirea potrivit careia proiectul de reabilitare al Castelului Grof Karolyi s-a încheiat.

Costurile totale oficiale au fost de 18.573.389,51 lei (doua zecimale dupa virgula – sic!) din care Careiului i-au revenit cca 16 milioane de lei, iar Ardudului cca 2,6 milioane de lei. În mare, Careiului i-au revenit cam 4 milioane de Euro.

S-au facut foarte multe lucruri bune, nimic de zis, le-am vazut pana si eu, careienii pot sa se mândreasca si sa se bucure de existenta în orasul lor a unui obiectiv turistic si cultural extrem de valoros ce va trebui să fie exploatat ca atare (adică cu maximă responsabilitate și cu profit pentru municipiul Carei). Dar aici nu ne facem griji fiindcă știm că-și va face treaba ca lumea dl. Bogdan Georgescu.

Mai sărea în ochi în septembrie anul trecut doar starea pe alocuri deplorabilă a Parcului Dendrologic, starea mizerabilă a fostului manej/cinema panoramic/cinemascop de pe vremea comunismului, ruina Turnului de apă si a zidului înconjurător, starea mizerabilă (egal WC-uri publice neautorizate) a celor două clădiri ce au fost pe vremuri destinante slugilor ce-i serveau pe grofi, etc.

Bref, nu prea corespundea realității afirmația din titlul articolului citat, și anume că „Hivatalosan is befejezodött a kastélyos projekt”. S-o fi încheiat proiectul, dar nu se terminase treaba!

Faptul că treaba nu era de fel terminată, o demonstrează și unele dintre mai vechile Hotărâri ale C.L. Primăria Mun. Carei. Cităm doar două:

– H O T A R Â R E A Nr. 8/2012 privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea: „REVITALIZAREA GRADINII AFERENTE CASTELULUI KAROLYI DIN CAREI, JUD SATU MARE”, 27 ianuarie 2012, Valoarea totala (inclusiv TVA) 701.993,14 Euro din care: C + M (inclusiv TVA) 648.993,14 Euro.

– H O T A R Â R E A Nr. 15/2012 privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea: „Amenajarea si reabilitarea manejului din cadrul ansamblului Castelul Karolyi Carei”, 27 ianuarie 2012, Valoarea totala (fara TVA) 2.105.059 lei (egala aproximativ 580.000 Euro – inclusiv TVA), din care: C + M (fara TVA) 1.780.860 lei.

Ne mai aducem aminte si de alte hotarâri recente care se refereau tot la Castelul Karolyi (de ex. investitia privind alimentarea cu energie electrica a Castelului precum si investitia privind construirea unei sere cu geamuri termopan pe acolo – dar aceasta din urmă a fost raportată ca finalizată deja) și – cu voia Dvs – nu o să mă mai obosesc pentru ca să le caut. Le puteți găsi și Dvs pe site-ul (de cacao) al Primăriei Carei.

Simplific problema expusă, în sensul că doar din H.C.L.-urile enuntate mai sus se putea deduce că vor mai fi necesari niște bănuți scoși din bugetul local pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de Castel, astfel ca acesta sa devină în final un ansamblu „ca lumea”.

Dupa umila noastră părere, obiectivul turistic/cultural numit Castelul Grof Karolyi va mai înghiți în următorii ani cca 2-3 milioane de Euro.

Evident ca despre toate acestea, PolgárMesterKovácsJenökeBácsiÚr nu suflă nici o vorbő, tace ca peștii (crapi, carași și un somn uriaș de 23 de kg prins recent de un șvab din Petrești) din lacul Ianculesti, primașul se face din nou că plouă, cu „transparenta” lui arhicunoscuta ce-l caracterizeză de multő vreme.

Cineva pe aici, pe la Comentariile din B. de C. (atunci când era vorba de datoriile contractate de Jenöke pe la bănci, adicő pe la CEC Bank, BCR, Banca Intensa Sao Paolo Romania) mă sfătuia să nu-mi fac griji fiindcă Primăria din Carei are resurse (venituri) suficiente și că se va descurca FĂRĂ SĂ MĂREASCĂ IMPOZITELE ce vor trebui să fie plătite în anii următori de către contribuabilii careieni. Cică ar avea balta pește (balta Ianculeștiului) si că acest venit adus de pești va salva fără nici o îndoială municiuciul Carei de la faliment.

Eu unul sunt un optimist incurabil si în consecință mă pregătesc sufletește ca să aștept și să mai fac câtva timp umbră acestui pământ pentru a vedea/a apuca ziua în care se va întâmpla și minunea asta cu peștii.

Dar oare Dvs. sunteți tot atât de optimiști ca și mine? Nu prea cred!

Sunt curios de altfel să aflu și ce s-a hotărât azi în privința „Proiectului de hotărâre privind revocarea H.C.L. nr. 131/2012 şi a H.C.L. nr. 3/2013 pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale aplicate în anul 2013 şi aprobarea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale şi altor taxe similare precum şi amenzilor aplicate începând cu 1 februarie 2013”.

de Horia Mărieș la 1 februarie 2013 - 19:30

Dacă nu s-a reușit nici azi luarea unei hotărâri judicioase în tema măririi sau nu cu 16% (sau mai mult?) a impozitelor, părerea mea este ca primașul să convoace automat, în fiecare vineri de acum încolo, câte o ședință EXTRAORDINARĂ a Consiliului Local, până când se lămuri și el cum stau de fapt treaburile astea.

Eu încă mai sper că inima bună a primașului îi va scuti pe contribuabilii careieni total de impozite în anul 2013. Ar putea să facă și el pomana asta, nu numai pomana porcului de mâine, aia numită RDMSz Böllérverseny și care va avea mâine la ora 16.00 = mulató în piața de animale.

Se pare că azi primașul n-a reușit să se lămurească.

Cel puțin așa bârfesc (pletykáznak) cârcotașii pe la colțurile Castelului.

de Horia Mărieș la 1 februarie 2013 - 20:32

Orientativ, impozite adoptate in Satu Mare, rezușta o crestere cu cca. 16%.

Hotararea nr.23/28.01.2013 privind valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora precum si amenzile aplicabile in
municipiul Satu Mare, încep]nd cu data de 01.02.2013.

Valoarea impozabila, lei/mp. Valoarea impozabilă a clădirii se ajusteaza în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasata clădirea.

LA 01.01.2013 / NIVELURILE APROBATE INCEPAND CU 01.02.2013
A. Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă, arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic 806 RON/935RON
B. Clădire cu pereţii exteriori din lemn, din piatra naturala, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic 219/254
C. Clădire-anexă cu cadre din beton armat cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic 137/159
D. Clădire-anexa cu pereţii exteriori din lemn, din piatra naturala, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic 82/95

de Horia Mărieș la 2 februarie 2013 - 04:38

Info Zilei Satu Mare. 02 Februarie 2012. Știrea zilei.

„Ştirea Zilei: Kelemen Hunor este aşteptat la concursul de tăiat porci de la Carei”. Adică la RMDSz Böllérverseny Nagykároly. Îl taie sau nu-l taie? 🙂

Weekend plăcut, petrecere plăcută!

„Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Kelem Hunor va fi prezent şi sâmbătă la Carei, acolo unde se organizează cea de a treia ediţie a concursului de tăiat porci.

Organizator al acestei competiţii menite a păstra tradiţia în sacrificarea porcilor în sistem gospodăresc şi pregătirea unor preparate după reţete transmise prin viu grai aşa cum se întâlnesc încă, este UDMR.
Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, în competiţie s-au înscris 35 de echipe, majoritatea de la noi judeţ. Startul competiţiei se va da în jurul orei 7, în incinta târgului de animale din Carei, iar în jurul orei 15 şi 30 de minute va avea loc festivitatea de premiere.

Se vor juriza: pălinca, vinul fiert, caltaboşul, cârnatul, varza cu carne, cea mai iute echipă în tranşarea porcului, cel mai gustos sângerete, cel mai lung cârnat ş.a. Nu sunt excluse alte premii pe care juriul le va considera că sunt necesare.”

de Horia Mărieș la 2 februarie 2013 - 14:07

Mă întreb cum de nu le-a pleznit până acum obrazul de rușine celor de la Nagykároly Önkormányzat, fiindcă de pe site-ul Asociaţiei prietene „Jót s Jól” din Géberjén (Ungaria) s-a făcut un link direct la portalul absolut mizerabil al Primăriei Municipiului Carei.

http://jotsjol.geberjen.hu/ >>> NAGYKÁROLY

Dar poate că este mai bine așa. Așa măcar o să poată vedea și cei 536 locuitori (fő), existen’i la data de 1 ianuarie 2010, în satul Géberjén község – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Mátészalkai kistérségben – că un Municipiu de peste 20.000 numit Carei/Nagykároly/Grosskarol/Großkarl este condus de incapabili ce nu sunt în stare să pună la punct un portal ca lumea al Primăriei Carei deși le curg printe degete anual milioane de euroi.

Chemați-i domnilor repede pe cei din Géberjén să vă rezolve urgent și problema asta! Dar repede, Kovács Jenö polgármester úr, nu ezitați, fiindcă ăia 536 Géberjén din chiar că au minte, pot să vă și împrumute din ea la nevoie!

Să dai și să fugi, nu alta!

Lasati un comentariu