Gyorgy Frunda: Definiția de stat național trebuie ștearsă din Constituție

• publicat la: 14 ianuarie 2013
Gyorgy Frunda: Definiția de stat național trebuie ștearsă din Constituție

Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, afirma ca nu e mândru că trebuie să impartă viata politica alături de un colaborator al Securităţii, referindu-se la Dan Voiculescu, presedintele de onoare al Partidului Conservator.

„Eu cred că Dan Voiculescu este intr-adevăr o persoana care trebuie să apartină trecutului si nu sunt mândru că impart o viata politică alături de fosti colaboratori ai Securitatii, care si acum dau dovada de un nationalism similar perioadei Ceausescu, dar mie nu-mi place să formulez atât de agresiv”, a declarat Frunda, in cadrul unui interviu acordat cotidianului Romania Libera.

Fostul senator UDMR a vorbit si despre sintagma „stat national”, pe care UDMR vrea să o scoată din Constitutie, afirmând că in Uniunea Europeana doar România, Slovacia si Slovenia se mai declară state nationale si ca analizele constitutionale si politice demonstreaza ca aceasta sintagma nu mai este acoperitoare pentru România, cata vreme multe dintre deciziile ţării se iau la Bruxelles sau Strasbourg.

„Viata politica din România trebuie sa atinga nivelul celei din Franta anilor 1950, cand francezii au sters definitia de stat national din Constitutia lor. (…)Maghiarul de rând ar raspunde ca prin definirea României ca stat national el nu se considera reprezentat, nu se considera acceptat: ungurul din România are altă limbă, altă religie, alte traditii si o istorie care uneori e comuna cu istoria românilor, iar alteori diferită”, a afirmat consilierul premierului, care a precizat că a rămas „membru activ al UDMR” pe perioada in care isi indeplineste functia de la Palatul Victoria.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de emil la 14 ianuarie 2013 - 21:04

ungurul din Romania are alta limba decat romana, asa cum o au si turcii, tatarii, tiganii, ucrainenii, rusii, albanezii, bulgarii, polonezii, cehii, slovacii, croatii, sarbii, armenii, italienii, sasii, svabii, tipterii, evreii si celelalte minoritati etnice. nu o sa schimbam limba oficiala si nici nu o sa difinim altfel statul natiunii romane, numai pentru ca „ungurul nu se simte reprezentat”. daca nu se simte reprezentat nici acum, cand are cateva zeci de parlamentari, se va simti reprezentat cand? cand ungurii vor conduce Romania?
Ungaria este statul natiunii ungare, dar evident, numai pentru Ungaria deciziile nu se iau la Bruxelles sau la Strasbourg, ci numai la Budapesta, de aceea, pentru Ungaria, „statul natiunii ungare” este o formula acoperitoare, pe cand pentru Romania, nu!
Pana una alta, este dreptul Romaniei sa se declare ce fel de stat doreste si nu cred ca tocmai minoritatea ungara este cea care sa ne spuna cum sa ne caracterizam statul. Iar daca ungurul de rand nu se simte reprezentat, sa invete romaneste si sa voteze cu partidele politice care au statutul si programul aprobate de Tribunalul Bucuresti si sunt inscrise in registrul partidelor politice. rmdiszno, pentru care art. 1 din Constitutia Romaniei este incceptabil sa isi reglementeze mai intai situatia legala daca vrea sa participe la alegeri.
iar primul ministru vrea neaparat sa ne arate ca s-a scrantit la cap aducandu-l consilier tocmai pe hungaristul Frunda? pe acel Frunda caruia nu i-a ajuns ca a declarat constitutia mincinoasa, acum vine cu formulari cu care se poate convinge doar pe el insusi, dar care in esenta ataca statul roman?. nu mai spun ca tocmai el este mincinosul atunci cand afirma ca numai cele 3 state pe care le-a nominalizat se declara nationale, desi stie ca si Ungaria este exact in aceeasi situatie.

de nu zau? la 15 ianuarie 2013 - 00:04

daca ma gandesc bine asta nu e ala care nu a reusit sa intre in Parlament nici de pe locul 15 ??? nu iti convine solutia e simpla: Mutarea in alta parte cu toti care au facut prapad in padurile tarii pe care atata o blamati atata. Statul Roman nu e definit spre placerea dumneavoastra, uram. Dacavreti placeri,puteti sa plecati in sejur undeva sa va mai linistiti, sa vedeti ca viata e mult mai frumoasa fara politicieni , ca oamenii se inteleg mult mai bine fara instigatorii care sa ii asmuta mereu pe unii contra altora. Incercati totusi,ca poate in atatia ani de guvernare continua, nu ati avut un concediu adevarat gogule draghe si ati uitat ca si beseleu e cu secu si sprijiniti la el

de csigaver la 15 ianuarie 2013 - 10:32

stati linistiti la locurile voastre ca deja lumea organizeaza mitinguri de protest la adresa guvernarii actuale.

de bikaver la 15 ianuarie 2013 - 10:57

stim ca nu stiti sa pierdeti ca nu a trebuit frunduka nici la votantii lui si repede fugit sa planga la tatuka din america ca pierde padurile si banii furati asa cum plange acum jenoke ca nu mai da nimeni impumut la el !!!!!
mai bine faceti miting de protest ca nu plateste polgaru datoriile si vine sa ceara de la noi navetistii sa platim si apoi el baga la jeb

de emil la 15 ianuarie 2013 - 16:29

oare nu ar trebui Frunda sters din lista consilierilor premierului?

de emil la 16 ianuarie 2013 - 10:34

Din Constitutia Ungariei

„Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét.
Vállaljuk, hogy örökségünket, a magyar kultúrát, egyedülálló nyelvünket, a Kárpát-medence ember alkotta és természet
adta értékeit, ápoljuk és megóvjuk.”

„D. Cikk
Magyarország az egységes magyar nemzet eszméjétől vezérelve felelősséget visel a határain kívül élő magyarok
sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket,
előmozdítja egymással és Magyarországgal való együttműködésüket. „

Lasati un comentariu