Judecătorii care l-au condamnat pe Năstase, “răsplătiți” de Băsescu

• publicat la: 12 ianuarie 2013
Judecătorii care l-au condamnat pe Năstase, “răsplătiți” de Băsescu

Toți magistrații care au făcut parte din completul care l-a condamnat la fond pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul “Trofeul Calității”,  au fost promovați în Completele penale de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. scrie Lumea Justiției. Promovarea magistraților a fost posibilă grație unei legi “cu dedicație”, promulgată de președintele Traian Băsescu, în anul 2010, prin care se dă dreptul conducerii ICCJ să stabilească, la începutul fiecărui an, judecătorii care vor asigura componența Completelor penale de 5 judecători.

Președinta și vicepreședinta ÎCCJ, judecătoarea Livia Stanciu, respectiv judecătoarea Rodica Aida Popa, au decis, în urmă cu câteva zile, ca judecătorii Ioana Bogdan  (fosta consilieră a lui Daniel Morar pe când acesta era șeful DNA), Cristina Rotaru și Ionuț Matei să facă parte din Completele penale de 5, pentru anul 2013. Toți cei trei magistrați promovați la începutul acestui an au făcut parte din completul care l-a condamnat la fond pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calității”. Bogdan, Rotaru și Matei sunt magistrații care au decis că Năstase trebuie să ispășească doi ani de detenție întrucât reprezintă „etalonul corupției în România”, deși aceeași judecători recunoșteau în motivare că nu există probe directe de comitere a unor fapte de corupție.

În urma deciziei șefelor de la ÎCCJ și potrivit competențelor legale, magistrații promovați în Completele penale din 5, inclusiv și cei trei care au făcut parte din completul care a judecat la fond dosarul “Trofeul Calității”, vor avea ultimul cuvânt în recursurile împotriva sentințelor emise de Completele penale de 3 judecători, în cazurile cu parlamentari, miniștrii și magistrați. Situația creată a fost posibilă datorită Legii 202/2010, cunoscută și ca “legea micii reforme”, care dă dreptul șefelor ÎCCJ de a stabili cu de la sine putere, la începutul fiecărui an, componența Completelor de 5. Legea a fost pregătită de fostul ministrul al Justiției Cătălin Predoiu și promulgată de președintele Traian Băsescu în 2010.

Ori, în baza acestor considerente, nu este de mirare că zilele trecute, într-un dosar în care Adrian Năstase a înaintat o contestație în anulare împotriva hotărârilor sale de condamnare din „Trofeul Calității”, tocmai pentru că s-au antepronunțat în cauză, judecătoarele Ioana Bogdan și Cristina Rotaru, nimerite în Completul penal de 5 condus de Rodica Aida Popa, au făcut cereri de abținere, care le-a fost respinsă în mod abuziv.

Potrivit sursei citate, “se poate afirma că există interese majore ca anumite persoane să fie menținute în aceste complete penale care decid în orice dosar cu politicieni, complete conduse de șefele Inaltei Curți, numite personal în funcții de Traian Băsescu după o întâlnire de taină și sfătuire, la Cotroceni, la o cafea, cu judecătorii Pandrea și Lupașcu”.

sursa dcnews

Lasati un comentariu