Liceul Teoretic „înghite” Şcoala Generală nr.3 ?

• publicat la: 22 ianuarie 2013
Liceul Teoretic „înghite” Şcoala Generală nr.3 ?

În cursul săptămânii trecute,Direcţia de Învăţământ din cadrul Primăriei Carei a inaintat Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare o propunere de reorganizare a reţelei de şcolarizare de la nivelul municipiului nostru.

Potrivit celor declarate de Mariana Brumboiu,purtătorul de cuvânt al ISJ Satu Mare „administratia locala careieană a venit cu propunerea de comasare a Şcolii Generale nr.3 cu Liceul Teoretic Carei,o comasare prin absobţie în urma căreia din două unităţi şcolare cu personalitate juridică distincă să rezulte  o singură instituţie cu personalitate juridică,având la conducere un director şi un director adjunct.Deoarece la instituţiile de învăţământ cu peste o mie de elevi e îndreptăţită solicitarea de a avea doi directori adjuncţi,există  posibilitatea ca şi la noua unitate creată directorul să fie secondat de doi  adjuncţi.Propunerea Direcţiei de Învăţământ din cadrul Primăriei  este în dezbatere  iar dacă va fi aprobată va fi înaintată Ministerului Educaţiei spre aprobarea finală,urmând să fie concretizată din anul şcolar 2013-2014″.

Contactat telefonic,directorul Liceului Teoretic, Zsido Sandor afirmă că a aflat de intenţia Direcţiei de Învăţământ din primăria Carei în cursul săptămânii trecute,când a fost cooptat să facă deplasarea la Inspectorat alături de primarul Kovacs şi de directorul Varna Levente .

„Eu am depus o cerere la Inspectorat pentru obţinerea aprobării de înfiinţare a două clase de a V-a din anul şcolar viitor,una de secţie maghiară şi una de secţie română.Mă gândesc că din anul 2014 va intra in vigoare noua reglementare din Legea învăţământului şi vom pierde cele 6 clase de a IX-a care vor rămâne la gimnazii.Cred că era normal ca prima dată să fie discutat acest proiect în cadrul Consiliului Local şi apoi să mergem la Satu Mare.Potrivit celor afirmate de surse din Inspectorat,după fuzionarea prin comasare vom avea pe lângă clasele gimnaziale şi două grupe de grădiniţă”.

Propunerea Direcţiei de Învăţământ din cadrul Primăriei Carei vine la nici două săptămâni după propunerea reorganizării de la Grădiniţa cu orar prelungit nr.1,în urma căreia aceiaşi direcţie a înaintat spre aprobare  transferarea grupelor de secţie română de la grădiniţa nr.4 la Grădiniţa cu orar prelungit nr.2 şi înfiinţarea unei grădiniţe cu limbă de predare maghiară în fostul local al Şcolii generale nr.4,unde a funcţionat o perioadă şi Muzeul Orăşenesc.

 

Daniela Ciută

 

 

comentarii

de profesor la 22 ianuarie 2013 - 15:26

nici macar nu au fost intrebati profesorii de la sc.3, apoi mai este si consiliul profesoral si de administratie al scolii respective.Cum se poate asa ceva?

de crina la 22 ianuarie 2013 - 15:31

Cine se crede Directia asta de invatamant din cadrul primariei si sa vedem cate zile au stat respectabilii cu astfel de decizii la catedre sau in sistemul educational?

de dasy la 22 ianuarie 2013 - 15:33

se pare ca discutia este pe tema directorilor, adica sa fie omul primarului daca se poate peste tot, ca sa stea linistit si sa maghiarizeze tot orasul

de stiu eu la 22 ianuarie 2013 - 15:40

d-l Varna se crede atotstiutor ca doar nevasta dansului a fost o perioada in invatamant dar se pare ca nu i-au convenit salariul si conditiile de lucru, cam asta este experienta sa in domeniul invatamantului iar d-l primar care a invatat de mic „cu atat mai putini, cu atat mai usor de prostit”, vrea sa fie daca se poate numai 2 directori, unul la clasele I-VIII + gradinite si unul la licee pe care sa-i teleghideze de la telecomanda. cine le stie altfel sa ma anunte si pe mine, astept mai ales leghelisti tineri, cu sange proaspat, plini de idei antinationale, apropo daca tot introducem regiunile pt. noi ce ziceti sa fie resedinta la debrecen, suna bine nu ?!?!

de Horia Mărieș la 22 ianuarie 2013 - 16:14

Nu știu care sunt implicațiile pro și contra ale “înghițirii” Şcolii Generale nr. 3 de către Liceul Teoretic. Probabil că alți cititori o să comenteze la subiect. Subiectul este important fiindcă este vorba de tinerii din Carei.

Cu scuzele de rigoare, o să comentez ceva legat tot de tinerii din Carei dar fără legătură (ușor vizibilă) cu Liceul Teoretic sau cu Școala Generală nr. 3. N-am găsit la repezeală alt articol propice la care să postez comentariul meu.

Mi-a plăcut ce am citit acum 4 zile in ziarul online (local) de limbă maghiară.
Este vorba de tinerii Hevele Tamás și Zagyva Zsolt István. Nu-i cunosc. Întâmplarea face că în anii ’60 am avut un coleg de liceu numit Zagyva (ceva mai tânăr cu un an-doi) care îmi era coleg în echipa școlară de baschet Știința Carei (echipa liceului din aceea vreme). S-ar putea să fie doar o conicidență pur întâmplătoare de nume, dar și colegul meu Zagyva era mare amator de sport, își montase un coș de baschet la el acasă în curte, doar ca să se poată antrena cât mai mult.

Revenind la tinerii amintiți mai sus.
Mi-a plăcut de ei că știu clar ce vor, cum vor, când vor.

Tinerii vor un teren (amplasat în Carei) special amenajat pentru practicarea unor sporturi așa zis „extreme” (patinaj pe rotile, skateboarding, acrobații pe biciclete BMX si pe role, etc. – dar, în locul meu, cei doi tineri vă pot oferi lista completă a ramurilor sportive avute in veere și alte detalii).
Când vor terenul? REPEDE.

Fiindcă știu ce vor, tinerii au venit la Primăria Municipiului Carei ca să-și spună păsul și ca să ceară ajutorul autorităților locale.

Tinerii știu cum vor să fie și cum să se finanțeze visul lor. Vor un teren bine realizat dpdv calitativ (de exemplu cel puțin de calitate egală cu calitatea terenului similar din Satu Mare) si bine dotat (ei spun că o suprafață de teren de 33m x 23m = 759 mp le-ar ajunge).

Au identificat și o posibilă locație (terenul de joacă din vecinătatea blocului ANL). Mie unul locația mi se pare bine aleasă, nu de alta dar acum ea arată chiar mizerabil și merită să fie amenajată astfel ca să aibă și o funcțiune utilă – cum ar fi aceasta de teren pentru sporturi extreme – pe role si/sau cu biciclete acrobatice.

In ce privește finantarea, tinerilor li se pare normal să se apeleze la ajutoare comunitare.
Și mie mi se pare foarte normal să se procedeze așa.

Cum au fost primită propunerea tinerilor de către conducătorul urbei?
La început a fost considerată fantezistă, dar pe urmă s-a intrat și în discutarea anumitor detalii.
Primarul n-a spus de la inceput că „nu se poate” dar a încecat să se fofileze invocând diverse găselnițe birocratice, a găsit de cuviință să amintească diversele probleme cu care oamenii primăriei se vor confrunta, probleme care le vor îngreuna foarte mult viața lor comodă de până acum (ca de ex.: elaborare proiect, elaborare SF, aprobări proiect si/sau CF, participare la un concurs de finantare europeană, obținerea finanțării, elaborarea caietelor de sarcini, licitatii pentru execuția lucrărilor, urmărirea și finalizarea lucrărilor de executie, etc.) Treabă foarte grea pentru cei care nu sunt de loc obisnuiți să scrie un proiect, pentru cei care s-au bazat până acum doar pe intelectul celor din Geberjen, Nyirbator, etc. care știau să scrie și să justifice necesitatea unei investiții.

Oricum, suma necesară nu cred că ar depăși cu mult suma matrășită de Primăria Carei cu ocazia prospectului turistic analfabeto-șovin scos recent pe piață la Carei.

Pe de altă parte, nu mi-a plăcut nici că la o discuție cu un astfel de subiect/impact asupra tineretului careian, primașul n-a invitat decât pe trei dintre consilierii locali obedienți lui, adică consilieri proveniți de la UDMR, fără să invite pe nimeni din partea opoziției USL. Cei de la USL probabili că n-au copii, nu trebuie să se implice în viața tineretuli careian.
Insă, cu un astfel de comportament á la Asauj de Maramu’, ne-am obișnuit deja din partea primașului !

Ca să închei, adresez un sincer bravo tinerilor dommni Hevele Tamás și Zagyva Zsolt István pentru inițiativă! Vă doresc succes în inplinirea viselor și în realizarea proiectului Dvs.

Dacă aș fi acum părintele unui (unor) elev(i) din Carei, de la Liceul Teoretic sau de la Școala Generană nr. 3, aș prefera să-i văd toată după amiaza julindu-și genunchii pe o pistă pentru patine cu role decât să-i văd ascunși în norii groși de fum de prin cafenelele sau bărulețele careiene.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim (pe tunuri) ca frații.

de eu la 22 ianuarie 2013 - 16:15

Domnule profesor, probabil nu ati fost la scoala, sau poate nu ati fost atent cand si ce ati semnat. Planul de scolarizare se aproba in sedinta Consiliului de administratie si a Consiliului pofesoral. Dar treaba asta a fost facuta in vacanta si poate directorul vostru nu a vrut sa va deranjeze.

de profesor la 22 ianuarie 2013 - 16:47

Domnule „eu”, noi stam cea mai mare parte a timpului nostru existential in scoala, daca habar nu avem de asemenea treaba si daca Zsido Sandor nu ne-a deranjat cu asa ceva inseamna ca a trimis procese verbale insotitoare planului de scolarizare nule sau deloc, lucru si mai grav. Si nu uita ca primarul vrea sa domneasca si peste scoli alaturi de omul lui de incredere.

de eu la 22 ianuarie 2013 - 17:19

Domnule „profesor” exact asta am vrut sa spun, aveti perfecta dreptate.

de marinelu' la 22 ianuarie 2013 - 20:06

pe cand o absorbtie a i maniu de catre
simion barnutiu? hahahahahaha
ha ha ha ha
„”scoala romaneasca produce tampiti””
haa haa haa haa haa

de Asu A.J. la 22 ianuarie 2013 - 20:18

Cheia problemei se află în ultimul pasaj al articolului, pe care îl redau integral:

„Propunerea Direcţiei de Învăţământ din cadrul Primăriei Carei vine la nici două săptămâni după propunerea reorganizării de la Grădiniţa cu orar prelungit nr.1,în urma căreia aceeași direcție a înaintat spre aprobare transferarea grupelor de secţie română de la grădiniţa nr.4 la Grădiniţa cu orar prelungit nr.2 şi înfiinţarea unei grădiniţe cu limbă de predare maghiară în fostul local al Şcolii generale nr.4, unde a funcţionat o perioadă şi Muzeul Orăşenesc.”

cineva dorește neapărat să modifice structura organizatorică a grădinițelor din Carei în timpul anului școlar și face diverse permutări și combinări în acest scop. iar scopul este tocmai creșterea numărului grădinițelor cu predare în ungurește.

de emil la 22 ianuarie 2013 - 20:22

„marinelu” este produsul aceleiași școli românești!

de profi la 22 ianuarie 2013 - 21:21

aiurea,..e de la kalasanti

Lasati un comentariu