Mai multe tipuri de ţigări ar putea fi INTERZISE din acest an
Fumătorii primesc o veste neplăcută de la Comisia Europeană. Ţigările cu arome vor deveni o amintire, iar ţigările electronice vor putea rămâne pe piaţă dacă respectă anumite condiţii. Dacă până în prezent nu exista nicio reglementare de comercializare şi de dozare a acestor dispozitive, în viitor ţigările electronice vor fi interzise spre vânzare dacă nu vor respecta normele Uniunii Europene. Mai exact, acestea vor putea fi comercializate doar dacă conţin nicotină sub un anumit prag recomandat de CE şi dacă au avertismente de sănătate.
„Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumătate dintre utilizatorii săi şi prezintă un grad ridicat de dependenţă. În condiţiile în care 70% dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, ambiţia propunerii de astăzi este de a face produsele din tutun şi fumatul mai puţin atractive şi de a-i descuraja pe tineri să înceapă să consume produse din tutun. Consumatorii nu trebuie să fie înşelaţi. Produsele din tutun ar trebui să arate şi să aibă gust de produse din tutun, iar prezenta propunere garantează că ambalajele şi aromele atrăgătoare nu sunt utilizate ca o strategie de marketing”, a declarat Tonio Borg, comisarul responsabil pentru politica în materie de sănătate şi consumatori.
Tutunul conţine peste 70 de substanţe care provoacă cancer
O propunere a Comisiei Europeane, care are rolul de a revizui actuala directivă, care datează din 2001, nu se referă doar la interzicerea ţigărilor cu arome şi la reglementarea celor electronice.
Directiva mai prevede şi norme cu privire la etichetarea şi ambalarea pachetelor de ţigări. Mai concret, toate pachetele de ţigări, dar şi de tutun, vor trebui să conţină o avertizare de sănătate ilustrată combinată cu text care să acopere 75% din partea anterioară şi posterioară a pachetului şi fără vreun element promoţional.
De asemenea, informaţiile actuale privind gudronul, nicotina şi monoxidul de carbon, pe care Comisia Europeană le cataloghează drept înşelătoare, vor fi înlocuite cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterală a pachetului în care se menţionează că ţigările conţin peste 70 de substanţe care provoacă cancer.
Dacă toate aspectele menţionate mai sus vor deveni obligatorii pentru toţi membrii Uniunii Europene, comisia lasă la latitudinea fiecărui stat membru dacă vrea sau nu să introducă ambalaje generice, adică toate pachetele de ţigări să aibă un ambalaj standard, de preferinţă alb, pe care să fie inscripţionate mesaje de avertizare asupra riscurilor la care se expun fumătorii.
Ţigările mentolate, mai periculoase decât cele normale
Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat şi expert pentru controlul tutunului la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat pentru gândul că, odată cu introducerea acestor norme, incidenţa fumatului va scădea, mai ales în rândul celor tineri. „Dispariţia ţigărilor cu arome de pe piaţă va face fumatul mai puţin atractiv în rândul tinerilor. Adolescenţii se apucă de acest viciu şi din cauza ţigărilor care au arome de căpşuni, ciocolată sau caramel, după cum au arătat-o numeroase studii pe această temă”, a spus dr. Ciobanu.
Medicul a menţionat că s-a demonstrat în repetate rânduri că ţigările cu arome au un impact negativ mai puternic asupra organismului uman, în special cele cu mentol, spre deosebire de cele clasice. „Studiile clinice, realizate pe ţigările care au aromă de mentol, au arătat că acestea sunt mai periculoase decât cele normale, care nu conţin niciun fel de aromă. Datele cercetărilor au arătat că aceste ţigări conţin cu o substanţă cancerigenă în plus faţă de cele clasice”, a completat dr. Magdalena Ciobanu.
Întrebată despre impactul pe care îl vor avea pictogramele care vor acoperi 75% din suprafaţa pachetului de ţigări, specialista a precizată că această măsură nu va avea un impact destul de puternic asupra fumătorilor înrăiţi. „Această măsură vizează atât tinerii, care fumează de puţin timp, cât şi fumătorii pasivi. Pictogramele nu vor acelaşi impact puternic şi asupra unui fumător înrăit, dependent de nicotină”, punctează coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.
Ţigară clasică ascunde peste 4.000 de substanţe dăunătoare organismului. Ce conţine una electronică
O parte dintre fumători optează pentru ţigările electronice din două considerente: sunt mai economice şi mai puţin dăunătoare. Total greşit, afirmă medicii pneumologi, care avertizează că ţigările electronice nu sunt deloc sigure pentru organism.
sursa gandul.ro
comentarii
de nicky la 3 ianuarie 2013 - 00:18
As dori sa se interzica fabricarea oricarui tip de tigari. Sa fie interzise la fel ca drogurile. Daca fac atat rau chiar nu inteleg de ce nu sunt scoase in afara legii. Mentionez ca am fost fumatoare,iar acum ma confrunt cu o afectiune a sotului meu care s-ar putea agrava din cauza fumatului si cu refuzul lui de a renunta la tigari .