Revolta din justiție

• publicat la: 12 ianuarie 2013
Revolta din justiție

Un număr de 43 de instanţe s-au pronunţat în favoarea revocării judecătorului Cristi Danileţ din CSM, 538 de judecători au votat pentru îndepărtarea acestuia din CSM, 110 împotrivă şi 63 s-au abţinut, ceea ce ridică problema legitimităţii sale în forul magistraţilor.

„În urma declanşării procedurii de revocare a judecătorului Cristi Vasilică Danileţ din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Judecătoria Rm. Vâlcea a centralizat, până la acest moment, hotărârile adunărilor generale din 60 de instanţe din întreaga ţară, operaţiunea de centralizare continuând”, se arată într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei Mediafax, de către Judecătoria Rm. Vâlcea, prima instanţă care a votat pentru revocarea judecătorului din CSM.

Astfel, din 711 judecători, 538 au votat pentru revocarea lui Danileţ, 110 împotriva acestui demers, iar 63 s-au abţinut.

Aceste rezultate provizorii ţin să atragă atenţia asupra legitimităţii reprezentării, în contrapondere cu opiniile regretabile ale unor membri CSM vizaţi de revocare, privind caracterul «izolat» ori «emoţional» al nemulţumirii corpului de magistraţi„, se arată în comunicat citat.

Sursa citată reaminteşte că, potrivit legii, nu numărul de judecători contează în procedura revocării, ci numărul de instanţe judecătoreşti.

În acest sens, arată Judecătoria Râmnicu Vâlcea, un număr de 43 de instanţe s-au pronunţat în favoarea revocării lui Danileţ, iar 17 nu au aderat la propunere în sensul următoar: şapte dintre acestea au votat împotriva revocării, în cazul a zece s-a constatat neîntrunirea numărului de voturi.

S-a declanşat procedura de revocare şi în cazul altor membri CSM

Adunarea Generală a Judecătorilor de la Curtea de Apel Piteşti a decis vineri, cu majoritate de voturi, revocarea Alinei Ghica şi a altor doi reprezentanţi din Consiliul Superior al Magistraturii.

Pentru revocarea Alinei Ghica s-au pronunţat 27 dintre cei 29 de judecători care au votat, în timp ce în favoarea revocării celorlalţi doi reprezentanţi ai curţilor de apel în CSM, Alexandru Şerban şi Horaţius Dumbravă, au fost înregistrate câte 21 de voturi.

Decizia de revocare a celor trei reprezentanţi a fost motivată prin îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor care le reveneau în cadrul CSM.

„Motivele au fost discutate în mod general, principalele reproşuri care s-au făcut şi care au determinat rezultatul votului sunt legate de prestaţia celor trei în calitate de reprezentanţi ai magistraţilor. S-a avut în vedere şi activitatea lor de până acum, în general”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Marius Andreescu.

Primii care au votat pentru revocarea Alinei Ghica din CSM au fost judecătorii din Cluj. Astfel, judecătorii Curţii de Apel Cluj au votat, joi, pentru declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru CSM a Alinei Ghica, din cauza „îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu”.

Totodată, în premieră, vineri, un tribunal din ţară a decis revocarea din CSM a judecatorilor Adrian Toni Neacsu și a judecătoarei Mona Lisa Neagoe. Este vorba despre Tribunalul Mehedinti care, in urma Adunarii generale a judecatorilor, a hotarat revocarea celor doi cu 31 de voturi “pentru”, 3 voturi “impotriva” si un vot nul. Potrivit Hotararii Tribunalului Mehedinti, Mona Lisa Neagoe si Adrian Toni Neacsu au avut o activitate necorespunzatoare in CSM, au acceptat jocuri de culise si au fost lipsiti de reactie fata de acuzatiile de politizare a CSM, potrivit luju.ro.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu