Studenţii români din străinătate, premiaţi şi încurajaţi să se intoarcă in ţară

• publicat la: 9 ianuarie 2013
Studenţii români din străinătate, premiaţi şi încurajaţi să se intoarcă in ţară

Tinerii români care au ales să studieze peste hotare au fost premiati, marţi seara, in cadrul unui eveniment ce işi propune, an de an, să-i incurajeze pe acestia să se intoarca in ţară după absolvire.

Astfel, una dintre cele mai mari săli ale Parlamentului României a fost neincăpătoare, deoarece a găzduit cea de-a patra gala a Ligii studentilor români din străinătate. Cei mai valorosi tineri ai ţării au fost premiati si incurajati sa se intoarca in România dupa finalizarea studiilor.

Bogdan Aurescu ii aşteaptă pe tineri in diplomatie

Printre invitatii de seamă care au tinut sa le transmita acest mesaj tinerilor romani care studiaza in strainatate s-a numarat si Bogdan Aurescu, secreatar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. Acesta si-a exprimat aprecierea faţă de cei mai valorosi tineri ai ţării in numele institutiei pe care o reprezintă.

„Vă mărturisesc că eu nu am avut niciodata sansa să studiez in străinătate. Sunt un produs exclusiv al scolii românesti. Dar in calitate de conferentiar al Facultăţii de Drept la Universitatea din Bucuresti, văd in fiecare zi că sunt in număr crescător cei care doresc să-si formeze o pregătire profesională, să se afirme din punct de vedere academic, să-si găsească o şansă mai buna pentru viitor si evident ca o buna parte dintre ei isi cauta aceasta afirmare in afara României.

Am facut de multe ori recomandari pentrui studentii mei care au vrut sa-si continue studiile in afara, dar mereu i-am incurajat să se intoarca”, a spus Bogdan Aurescu, in cadrul evenimentului de marti.

De asemenea, Bogdan Aurescu a tinut sa le transmita studentilor români scoliti peste hotare ca au calităţi si deprinderi care sunt solicitate la accederea in corpul diplomatic si consular, in măsura in care se va relua procesul de recrutare pentru MAE.

„Sper ca in curând să putem putem primi in echipa noastră viitori diplomati din rândurile dumneavoastră”, a adaugat secretarul de stat din cadrul MAE.

La eveniment a luat cuvântul si Raed Arafat, secretar de stat in cadrul Ministerului Sănătăţii, care a mărturisit că nu este pentru prima oara când se intâlneste cu studentii.

„Am avut, in urma cu o aproximativ o lună, o intalnire cu Asociatia studentilor medicinisti din România. Am mers pentru o intalnire de jumatate de ora, am stat cu ei de vorba cinci ore. Am stat de vorba despre absolut toate aspectele de care erau interesati, dar mai ales de viitorul lor. Am vazut ca exista o temere printre ei, ce va fi cu ei, cum o sa se realizeze, cum o sa se pregăteasca, cum o sa se specializeze, cum putem sa ajungem si noi sa le oferim ceva ce pot să le ofere si alte ţări in viitor.

Dvs ati ajuns să invăţati in institutii de prestigiu din alte ţări si sper sa puteti sa oferiti României ce ati invatat, venind inapoi si participand cu noi la viitorul Romaniei. Trebuie sa va dau dreptate ca exista foarte multe lucruri pe care noi trebuie sa le facem ca sa pregatim România pentru voi. Pentru ca România trebuie să fie pregătită să facă faţă la oameni care doresc să se intoarca. Trebuie sa va oferim sansa sa va intoarceti si sa faceti ce stiti sa faceti”, le-a transmis Raed Arafat studentilor români care au ales sa se specializeze dincolo de granitele tarii.

Raed Arafat a tinut sa facă o trimitere si la situatia cu care s-a confruntat inainte ca diplomele studentilor români care au studiat in state non-UE sa fie acceptate si la noi in tara.

„In ultima perioada m-am confruntat cu situatii cel putin ilare. Am incercat de câţiva ani să conving că nu-i normal să nu primim inapoi medicii care termina specializarea in străinătate si vor sa se intoarca in România. Am reusit să recunoastem specializarile din cinci ţări care sunt in afara Uniunii Europene.

Trebuie sa pregătim România pentru cei care au făcut specializarea afara si vor sa se intoarca”, a precizat Raed Arafat.

Gala de marti seara, organizata de Liga Studentilor Români din Strainatate (LSRS), se afla la cea de-a patra editie. Astfel, an de an, ONG-ul isi propune, in colaborare cu diverse institutii ale statului roman, sa-i premieze pe cei mai valorosi tineri ai tarii, in speranta ca-i vor incuraja sa se intoarca in România dupa finalizarea studiilor.

In cadrul galei, s-au acordat distinctii celor mai buni studenţi din Europa, celor mai buni studenti români din Statele Unite, dar si celor mai buni studenti din state precum China sau Singapore. De asemenea, s-au acordat premii in functie de directiile de studiu urmate, arte, stiinte, medicina sau informatica, dar si un premiu pentru cel mai bun student român al anului.

 

sursa ziare.com

Lasati un comentariu