Băsescu – Tokes Laszlo, istoria unei prietenii

• publicat la: 27 februarie 2013
Băsescu – Tokes Laszlo, istoria unei prietenii

Băsescu a avut, marţi seara, un nou acces de amnezie – după altele din trecut -, în declaraţia de presă pe care susţinut-o la Palatul Cotroceni. Liderul de facto al PDL nu şi-a mai amintit cine e Tőkés László. Îi reaminteşte cotidianul.ro!

În declaraţia de presă de marţi, cel demis de români, în 2012, din demnitatea de preşedinte al României, fie a minţit fie a avut un nou acces de amnezie, afirmând: “Pe domnul Tőkés nu îl cunosc, l-am văzut de două-trei ori”.

Băsescu a încercat, astfel, să se distanţeze de scandalul legat de una dintre primele faze ale declanşării autonomiei Ţinutului Secuiesc: arborarea drapelului în spaţii şi insituţii publice ale statului român. Scandal de care poate fi considerat, într-un fel, vinovat moral.

Cât de “puţin” îl cunoaşte Băsescu pe Tőkés László se poate observa apelând chiar la documentele oficiale ale Administraţiei Prezidenţiale, dar şi la relatările mass-media:

2009 – “Decret prezidenţial numărul 1864 din 14 decembrie 2009 publicat în Monitorul Oficial al României 884 din 17 decembrie 2009-Se conferă domnului Tokes Laszlo Ordinul Naţional  Steaua României în grad de Cavaler”.

2007 – “COMUNICAT DE PRESA (05 decembrie 2007)

REF: Întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu Laszlo Tokes, membru din România în Parlamentul European

Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit astăzi, 5 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Laszlo Tokes, membru din România în Parlamentul European.

În cadrul discuţiilor, domnul Tokes l-a asigurat pe şeful statului cu privire la susţinerea intereselor comune ale românilor şi ale maghiarilor din România, cu referire la necesitatea unei descentralizări reale la nivelul tuturor localităţilor din ţară.

Domnul Tokes şi-a exprimat sprijinul pentru realizarea unui Pact naţional pentru educaţie. În acest context, a avut loc un schimb de opinii privind îmbunătăţirea sistemului de educaţie, prin formule care să răspundă mai bine şi nevoilor copiilor de etnie maghiară.

Preşedintele Traian Băsescu şi domnul Tokes au fost de acord că îmbunătăţirea oportunităţilor de educaţie pentru copiii români de etnie maghiară trebuie să aibă în vedere obiectivul de a le oferi acestora şanse egale pe piaţa muncii din România.

În continuare, europarlamentarul român şi-a exprimat sprijinul pentru iniţiativele promovate de Preşedinte în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, condamnarea comunismului şi reforma clasei politice.

Preşedintele Traian Băsescu a mulţumit pentru dorinţa exprimată de domnul Tokes, aceea de a avea o strânsă colaborare cu ceilalţi 34 de aleşi români în cadrul Parlamentului European.

Departamentul de Comunicare Publică
05 Decembrie 2007”

 

2012 Băsescu a semnat, cu maximă discreţie, în primăvara anului trecut, decretul prezidenţial prin care aprobă înfiinţarea, în inima Ardealului, la Cluj-Napoca, a unei universităţi speciale, Sapientia-Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, cu predare numai în ungureşte. Disperaţi să se menţină la putere cu absolut orice preţ, pedeliştii au trecut prin Parlamentul României legea prin care le-a dat satisfacţie camarazilor verzi din coaliţie: udemeriştii. Dar, mai ales, radicalului Tőkés László.

2010”Domnule Tökés, vă mulţumesc mult şi dumneavoastră şi lui Viktor Orbán pentru susţinerea pe care mi-aţi dat-o la alegerile prezidenţiale. Totuşi, 75% dintre etnicii maghiari au votat cu mine în turul doi”.

La toate acestea se adaugă şi bilateralele “informale” de la Bruxelles, Tusványos etc..

Redăm un sumar inventar al minciunilor lui Băsescu:

Minciuna priomordială a politicianului Băsescu a fost aceea din campania electorală pentru alegerile locale din 2000. Atunci când a spus că lui i se datorează modernizarea Aeroportului Otopeni, când planurile începuseră pe vremea predecesorului său, Paul Teodoru.

Minciuna aducerii în ţară a lui Omar Hayssam, încă din 2007.

Minciuna mai recentă că nu mai are timp să citească vreo carte având în vedere că citeşte “zilnic foarte multe pagini cu rapoarte ale servciilor de informaţii”. Bietul de el spunea, la vremea aceea, că a înfiinţat Comunitatea Naţională de Informaţii, la Cotroceni, tocmai ca să aibă mai puţin de citit.

Una dintre primele minciuni ale lui Băsescu a venit în decembrie 2004, când lansa pe piaţă acuzaţia că PSD a furat alegerile, de care, însă, nu și/a mai adus aminte când a ajuns la Cotroceni.

Minciuna bileţelului. Şase luni mai târziu, în vremea în care relaţiile cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu încă nu se degradaseră, într-un interviu pentru “România liberă”, şeful statului se jura aproape că prim-ministrul nu intervenise pentru Dinu Patriciu, care era anchetat de justiţie. După alte câteva luni, chiar Băsescu recunoştea că a “minţit”, justificând că a făcut acele declaraţii mincinoase doar pentru a nu pune, chipurile, în pericol stabilitatea alianţei dintre PNL şi PD.

Minciuna demisiei în cinci minute. În plin proces al suspendării din funcţia de preşedinte (aprilie 2007), Traian Băsescu afirma: “Dacă mă vor suspenda, în cinci minute voi demisiona şi voi chema în faţa electoratului pe cei care au generat abuzul constituţional”. S-a dovedit ulterior că a minţit. Băsescu nu şi-a dat demisia, aducând tot felul de argumente, printre care şi acela că i s-ar fi înscenat procese judiciare.

Minciuna Piaţa Universităţii. După ce a scăpat de suspendare, acelaşi Traian Băsescu promitea solemn că “o dată la trei luni să ne vedem în Piaţa Universităţii. În ultima sâmbătă din trei în trei luni să ne vedem la ora 17.00 aici, pentru raportul preşedintelui în faţa româ-nilor”. Au trecut şase trimestre şi nici o întâlnire cu poporul.

Minciuna cu SPP. A spus de atunci că se poate verifica în planurile SPP că el a fost în Piaţa Universităţii, dar că nu au fost acolo românii. Ştie bine ce minte: SPP nu poate face publice documente de acesttip care, prin Legea Informaţiilor Clasificate, sunt încadrate la Top Secret.

Minciuna uninominalului. Băsescu s-a declarat un adversar al votului uninominal. A dovedit că a minţit, după ce a trecut, brusc, în tabăra susţinătorilor acestui sistem de vot.

Minciuna de Ziua Marinei. În timpul unei vizite înţarăa fost întrebat dacă de Sfânta Maria merge la Ziua Marinei şi a spus că se duce la Mănăstirea Putna. A mers până la urmă la Ziua Marinei, trecându-şi astfel în palmares încă o minciună.

Minciuna trocului PDL-PRM. Traian Băsescu a insistat că nu avea habar de trocul dintre PD-L şi PRM pentru atribuirea vicepreşedinţiei Senatului lui Corneliu Vadim Tudor şi avea pretenţia că spune adevărul.

Pentru delectare, iată şi alte minciuni ale lui Băsescu:

Minciuna împrumutului. Băsescu, s-a răfuit în 2012 cu actele din 2009 ale propriului său guvern. Acte în urma cărora a mai primit încă un mandat de şef al statului român.

Actele cu care s-a răfuit în ianuarie 2012 garantul constituţional al statului român sunt împrumuturile pentru economia României, din noiembrie 2009.

Împrumturile de la organismele internaţionale au fost destinate atunci exclusiv consumului, adică plăţii de salarii şi de pensii.

Practic, în 2009 clica lui Băsescu a cumpărat pentru Băsescu voturile românilor cu bani de la FMI, bani pe care tot românii aveau să-i plătească, în 2010 şi în 2011, în urma tăierilor de pensii şi de salarii, de majorare şi introducere de impozite, de majorare a TVA etc.

Minciuna decizei de tăiere a pensiilor şi a salariilor. Dând dovadă de un nou acces de amnezie halucinantă, cel care a anunţat pe 6 mai 2010 că nu sunt bani şi că românilor trebuie să li se ia din bani, când a e vorba de dat bani, nu mai e treaba sa:
„Nu preşedintele vă poate spune dacă Romania e pregătită să majoreze veniturile românilor. Cei care făceau ieri declaraţii să vă spună de unde iau, Parlamentul va aproba să dea. Eu nu am identificat din buget un loc din care sa tăiem, să dăm bani.”

Minciuna responsabilităţii politice asupra majorării veniturilor pentru român.

SALARII

Traian Băsescu, 2010:

„Politicienii au făcut ce i-a dus capul, singurul lucru la care i-a dus capul a fost să dubleze salariile”.

Băsescu Traian, 2009:

„În mandatul meu, salariul mediu a crescut de la 815 la 1880 de lei”.

PENSII

Traian Băsescu, 2010:

„Atât i-a dus capul pe politicienii români: să dubleze pensiile”.

Băsescu Traian , 2009:

„Tot în mandatul meu, pensia medie a crescut de la 230 la 700 de lei”.

AJUTOARE

Traian Băsescu, 2010:

„Atât i-a dus capul pe politicienii români: să inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale”.

Băsescu Traian, 2009:

„Şi tot în mandatul meu, pentru cei 1,5 miloane de bătrâni pensionari care au lucrat toată viaţa la CAP s-a introdus pensia minimă garantată de 350 de lei”…continuare pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu