Centenar Gheza Vida – 1 martie 2013,Carei

• publicat la: 19 februarie 2013
Centenar Gheza Vida – 1 martie 2013,Carei

În acest an se împlinesc 100 de ani de la naşterea autorului Monumentului Ostaşului Român de la Carei,sculptorul Gheza Vida, unul din marii sculptori ai secolului XX din România.

Direcţia de Cultură a municipiului Carei, Centrul  Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare din subordinea Consiliului Judeţean si Buletin de Carei  şi-au  propus să organizeze o manifestare amplă,la care să participe cât mai mulţi din cei care l-au cunoscut şi i-au apreciat opera.

Un mod de a măsura notorietatea unui creator este şi prestigiul de care se bucură în posteritate, iar ansamblul monumental de la Carei este  unul dintre operale sale care   în peisajul artistic  national  şi-a câştigat un loc de frunte.Platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român de la Carei  a adunat toţi preşedinţii ţării care s-au perindat de-a lungul celor 49 de ani de la inaugurare precum şi oficialităţi de prim rang ale statului.

Nu puteam să trecem deci prea uşor peste aniversarea Centenarului naşterii artistului care a dat careienilor dar nu numai un Monument  plin de atâtea simboluri.

Astfel, la data de 1 martie 2013, de la ora 16,30 ,manifestările dedicate Centenarului Gheza Vida vor debuta cu un Te Deum in faţa Monumentului Ostaşului Român,urmând ca cei prezenţi să facă apoi deplasarea la Castel unde evocarea marelui artist va avea loc  in prezenţa  unor personalităţi reprezentative ale culturii noastre naţionale,a oficialităţilor judeţene şi locale şi mai ales a familiei lui Gheza Vida.

Cu această ocazie,Consiliul Municipal Carei a decis să acorde titlul de Pro Urbe-post mortem,sculptorului Gheza Vida.

Până la această dată  şi-au anunţat participarea fiica artistului,Zoe Vida Porumb-renumit artist plastic specializat in tapiserii şi broderii,Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, acad.Marius Porumb,directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj Napoca, dr. Grigore Vida, nepot al sculptorului Gheza Vida(din partea fiului Gheorghe Vida), cercetător ştiintific,Prof.univ.dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea,Conf.univ.dr. Ramona Novicov, critic de artă,Universitatea din Oradea.

In cadrul acestui important eveniment va avea loc şi premierea celor mai reprezentative dintre lucrările inscrise la Concursul de referate şi desene având ca temă:”Monumentul  Ostaşului  Român in peisajul artistic autohton”.

Cu o zi înainte,joi 28 Februarie 2013 va avea loc comemorarea unui veac de la naşterea marelui sculptor român GHEZA VIDA, autorul monumentelor de la CAREI sau MOISEI, devenite simboluri naţionale,în oraşul natal al acestuia,Baia Mare.Evenimentele vor avea  loc sub egida Academiei Române, cu sprijinul  Primăriei Municipiului Baia Mare.

De la ora 11,00 va avea loc un moment comemorativ la mormântul artistului din cimitirul  Dealul Florilor.Va urma apoi o slujbă de pomenire la Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime ,de la ora 14,00 urmând ca de la ora 16,00 să se desfăşoare o seară de evocare a marelui sculptor,la Sala Millenium din Pţa Libertăţii.

Momentul va beneficia de prezenţe  emblematice  ale culturii româneşti  Acad. Ionel Valentin Vlad,  Acad. Emil Burzo, Acad. Marius Porumb, Prof. Dr. Teodor Ardelean, Conf.dr. Ramona Novicov, Dr. Călin Stegerean, Dr. Tiberiu Alexa, Prof.dr. Aurel Chiriac.

 

Daniela Ciută

comentarii

de un roman la 19 februarie 2013 - 21:04

Stimata redactie nu sunt permise comentariile la acest articol?

Lasati un comentariu