Centenar Gheza Vida la Carei

• publicat la: 28 februarie 2013
Centenar  Gheza Vida la Carei

Pregătirile pentru ceea ce se anunţă a fi evenimentul anului la Carei, au intrat în linie dreaptă. Dacă Ion Creangă este Mărţişorul literaturii române( născut fiind la data de 1 martie 1837), sărbătoarea Centenarului naşterii marelui sculptor român Gheza Vida este Mărţiorul oferit careienilor de familia artistului, fiica Zoe Vida si ginerele, academicianul clujean Marius Porumb, în colaborare cu Direcţia de Cultură  Carei, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Buletin de Carei.

Manifestările dedicate Centenarului Gheza Vida vor debuta la ora 16:30 în faţa Monumentului Ostaşului Român cu un serviciu religios oficiat de PS Iustin Sigheteanu, iar apoi vor continua, de la ora 17:00 în Sala Cavalerilor de la Castel. Cu aceasta ocazie, Consiliul Local Municipal Carei va conferi post mortem artisului titlul de Pro Urbe.

Vor participa  personalităţi ale culturii şi spiritualităţii româneşti precum şi oficialităţile judeţene şi locale. Şi-au anunţat  prezenţa fiica artistului, artistul plastic Zoe Vida Porumb împreună cu soţul său, academician Marius Porumb, dr.Grigore Vida, nepotul artistului, prof. univ. Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, conf. univ. dr. Ramona Novicov, cunoscut critic de artă de la Universitatea Oradea, dr.Silvia Pintea, redactor TVR.

Potrivit celor declarate de acad. Marius Porumb, dir. Institutului de Arheologie şi Istoria Artei  din Cluj Napoca, cel care a asigurat suportul logistic pentru manifestările de la Carei, “Pe parcursul întregului an 2013 vor avea loc numeroase manifestări în memoria lui Gheza Vida, se vor organiza expoziţii în Baia Mare, Cluj-Napoca, Bucureşti precum şi la “Accademia di Romania” din Roma. Editura Academiei Române va edita un album ce va fi lansat în Aula acesteia cu ocazia Simpozionului Naţional dedicat Centenarului Vida ce va avea loc în luna iunie. În cursul lunii noiembrie, la Baia Mare  se va inaugura Atelierul Gheza Vida, cu implicarea majoră a primarului municipiului Baia Mare”.

Pe tot parcursul manifestărilor vor fi expuse desenele participanţilor la concursul  organizat în memoria artistului Gheza Vida.

Deasemenea se vor premia şi referatele  caştigătoare la acelaşi concurs, având ca temă opera sculptorului Gheza Vida – Monumentul Ostaşului Român.Un număr de 44 de referate de la toate unităţile de invăţământ careiene şi de la Colegiul Naţional D-na Stanca au fost depuse la Directia de Cultură precum şi 76 de desene.

Fiul lui Rozalia şi Iosif Vida, Gheza Vida s-a născut în 28 februarie 1913, într-o familie de mineri originari din Maramureşul Istoric, care locuia în Baia Mare, oraş a cărui faimă artistică internaţională se datora şcolii de pictură, întemeiată aici la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Renumita şcoală de pictura băimăreană a dat în perioada 1896-1960 nu mai puţin de 4.500 de  artişti. Din frageda tinereţe, Gheza Vida a început să sculpteze  mai întâi personaje din lumea satului maramureşean sau inspirate din viaţa minerilor, manifestând o puternică comuniune şi admiraţie faţă de arta populară maramureşeană, care i-a fost în permanenţă izvor de inspiraţie.

1920-1928 – Urmează şcoala primară şi patru clase gimnaziale la Liceul “Gheorghe Şincai” din Baia Mare.

1928-1931 – Lucrează ca grădinar, paznic, salahor, muncitor de pădure. Frecventează atelierul de pictură care aparţinea lui Martin Katz, Sarolta Kahán, Lidia Agricola unde  era îndrumat de maestrul Alexandru Ziffer.

1935 – Efectuează stagiul militar la unitatea din  Satu Mare. Sculptează: Ţăran încercând coasa, Răscoala (II).

1937 – Se constituie o nouă societate a artiştilor băimăreni în a cărei conducere este cooptat şi Vida Gheza.  În octombrie, împreună cu un grup de voluntari, părăseşte ţara pentru a lua parte la războiul civil din Spania. Luptă timp de doi ani în Brigăzile Internaţionale, pe fronturile de la Madrid, Guadalajara, Andaluzia, Aragon, Catalonia.

1939- Trece în Franța împreună cu populația refugiată, unde va sta în lagarele de la Saint-Cyprien, Gurs și Argelès-sur-Mer. În tot acest timp va fi cunoscut ca Grigore, nume cu care își semnează și lucrările. A cunoscut artiști spanioli ca Mentor Blasco  și Mendoza.Dupa invazia germană în Franța, este dus la muncă forțată în Germania, lângă Pădurea Neagră, dar evadează și ajunge la Baia Mare.

Sosirea unui român în teritoriul răpit prin Dictatul de la Viena a fost interpretată ca trecere ilegală din România, și a fost pus sub supravegerea poliției. În cursul ocupației hortyste a fost de trei ori concentrat în detașamente de muncă forțată pentru români.

1942 – Intră prin concurs la Academia de belle-arte din Budapesta şi studiază cu profesorul Bári Jenö până în 1944.

1944-Se căsătoreşte cu pianista Elisabeta Kadar

1945 –. După eliberarea Budapestei, Vida s-a înrolat ca voluntar în Armata Română pentru eliberarea Cehoslovaciei de trupele fasciste. Mai târziu și-a dedicat mai multe opere soldatului român și luptei antifasciste.

1946- Se naşte Gheorghe,fiul artistului

1947 – Expune la Salonul de pictură şi sculptură al Transilvaniei

1948- Se naşte fiica Zoe

1949 – Ministerul Artelor şi Informaţiilor îl premiază pe Gheza Vida  împreună cu Al. Ciucurencu, Marcela Cordescu, Gheorghe Şaru, Ştefan Szönyi. Participă la numeroase expoziţii în ţară (Baia Mare, Cluj, Bucureşti) colective şi personale, şi în străinătate (Moscova, Veneţia, Budapesta, Leningrad, Cairo, Alexandria, Damasc, Sofia, Paris, Belgrad, Bologna, Londra, Torino, Brno, Roma, Haga, Copenhaga). Realizează Obeliscul Eliberării, cu un relief în bronz, amplasat în centrul vechi al oraşului Baia Mare.

1953 – I se decernează Premiul de stat pentru altorelieful “Pintea  judecând un boier”.

1956 – Realizează Monumentul minerului, ridicat la Baia Mare, în centrul nou al oraşului.

1957 – I se acordă titlul de Maestru emerit al artei.

1959 – Expune la Praga, Budapesta, Varşovia, Minsk.

1960 – Participă la expoziţii la Leningrad, Cairo, Alexandria, Helsinki, Bratislava, Berlin, Praga.

1963 – La împlinirea vârstei de 50 de ani, Gheza Vida este decorat cu Ordinul Muncii clasa  I. Participă la expoziţia de la Varşovia şi Praga.

1964 – Este distins cu titlul de Artist al poporului. În 25 octombrie,în prezenţa ministrului Forţelor Armate,Leontin Sălăjan ,se inaugurează Monumentul Ostaşului Român la Carei, realizat în colaborare cu arhitectul Anton Dîmboianu.

1966 – Ciopleşte Monumentul ţăranilor Martiri de la Moisei

1967 – Execută macheta Monumentul lui Gelu.

1968 – Este decorat cu Ordinul Meritul Cultural cl. I. şi ales vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici

1971 – I se conferă titlul de Erou al Muncii Socialiste.

1974 – Este ales membru corespondent al Academiei R.S.R.

1976 – Sorin Ilieşiu realizează primul său film despre Vida şi opera sa, cu titlul “Rădăcinile lui Gheza Vida”.

1980, 11 mai – Se stinge din viaţă în Baia Mare.

Suntem datori  a preţui memoria celor ce ne-au lăsat o asemenea zestre culturală.

 

Daniela Ciută

 

 

comentarii

de un careian la 1 martie 2013 - 09:50

Deosebit de frumos gestul familiei marelui artist de a sustine eforturile organizatorilor la ceas de sarbatoare.
Bila NEAGRA pentru cei doi primari pentru gestul marlanesc de a impieta o asemenea sarbatoare a careienilor!

de Horia Mărieș la 1 martie 2013 - 22:19

@Nume la 1 March 2013 – 22:00

Nu era vorba de cărți de genul acelora în care numele Jules Verne este tradus Verne Gyula.

Vida Géza a fost moroşan olah. Povestea de mai jos e autentică. În 1919, un număr imens de români purtau nume de familie ungureşti. Nici astăzi situaţia onomastică nu e mult diferită. Feri Goslar 29 mai 2008 16:32 (EEST)

In Ardeal sînt foarte multe persoane de etnie româna care poartă nume maghiar, mai ales care s-au născut în acele vremuri, dar acesta nu poate fi considerat în nici un caz un criteriu.

Vida Gheza povesteşte:

Am mai avut şapte fraţi. Toţi şapte au murit datorită condiţiilor grele de viaţă.[…]
Când m-am născut, fraţii mei nu mai trăiau. Şi ca să rămân măcar eu în viaţă, al optulea fecior, după un obicei ţărănesc din acele timpuri, s-a încercat o „solomonie”: s-a adunat tot neamul nostruşi s-a hotărât să fiu „vândut” şi „schimbat” în taină cu o păpuşă prin fereastră, ca să fie păcălită în acest chip ursita.
Au căutat şi un nume care să nu fi fost purtat de nimeni în tot neamul nostru de români. Mi s-a dat numele de Gheza, după un ortac al tatălui meu care mi-a fost şi naş. Era maghiar. Intre mineri în special, nu existau probleme de naţionalitate.
VIDA, Raoul Şorban, Ed.Meridiane, Bucuresti 1981 – Familia şi copilăria, pag.11

Confirm povestea (l-am auzit -mediatic- relatand-o). – Feri Goslar 29 mai 2008 16:32 (EEST)
Eu l-am cunoscut personal şi asta ar trebui sa fie un avantaj pentru a contribui aici, dar înţeleg că o enciclopedie necesită referinte, deci am luat texte din lucrarea „VIDA” scrisă Raoul Şorban.

Prenumele este de origine maghiară, dar românii care poartă prenume de acest fel nu şi le ortografiază în grafie maghiară (Şandor, Ghuri, Lorinţ, etc) şi la fel sînt scrişi şi în acte. El e scris Gheza în toate referinţele în limba română. Lucrarea la care faceți referire „Vida Géza” a lui Marin Mihalache a apărul la editura Corvina Kiadó din Budapesta, de aceea foloseşte ortografia maghiară. Am uitat să vă spun că lucrările scrise în limba maghiară sunt citite îndeobște numai de maghiari.

Ai reușit oare să citești cele de mai sus @Nume la 1 March 2013 – 22:00, sau este nevoie să-ți și traduc?

de Horia Mărieș la 2 martie 2013 - 10:47

Băi urâtule @kapjadbe la 2 March 2013 – 10:27, matale nu vezi că nagykaroly.ro nu scrie nici măcar un singur cuvânt despre comemorare? Dacă ar fi fost maghiar, ar fi scris de 7 ori despre eveniment.
Nu îți este destul de clar nici acum? Dacă nu-ți este, înseamnă că ești chiar greu de cap și cu asta basta.

de iancu la 2 martie 2013 - 14:22

primaru sef de udmru carei instiga la discriminare etnica ca sa nu se observe smenurile economice in care e bagat pana peste gat cu burta cu tot….
presedintele de Udmr Carei isi permite sa modifice opera unui artist roman dupa ce ca si acum este dator la statu roman si are retinere din salar!!!!crapa maju in el ca a aflat ca vida nu este ungur!!!!
ungurii din Carei au ales in frunte un csiskas cu datorii care sta de mila in casele altora ca sa nu aiba fiscu ce sa ia de la el pentru datoriile de ani de zile….
toti copacii taiati merg la gater si apoi se fac scaune la sectia de pe ecolului unde nu plateste salariile cand trebe si nici impozitye.
iesi afara javra din carei javra ordinara scoborita din munti!

de k la 2 martie 2013 - 17:04

Dl. Maries…cu „BAI” si cu „uratule” cu colegii de partid…si cu mata eventual…taranule…ce esti !

de Horia Mărieș la 2 martie 2013 - 17:59

@kapjátokbe la 2 March 2013 – 17:04

Kabdbe minden regel, délbe, este és éjel is.

de nemk la 2 martie 2013 - 18:42

marele DOMN maries nu catadicseste sa ne explice cum e cu bolsevicii lui de la putere. zi-ne mai bosorog pupinpontist cum e cu taxele alea multe bagate de usl-ul tau? cu ce e jeno mai rau ca armata voastra rosie care se da nationalista, dar isi exprima patriotismul incasand taxe si impozite pe care le investesc in masini vile si burtile lor odioase in timp ce poporul moare de foame.

de Horia Mărieș la 2 martie 2013 - 19:29

@nemkapjuk la 2 March 2013 – 18:42

Rahaților în ploaie care promit câte 20.000 de euroi alegătorilor nu merită să le explici nimic, că ei tot nu înțeleg.
Citește domnule explicațiile necesare legate de fisc ți impozite în careianul.ro – dacă o mai fi existând.

Am verificat, mai există, doar că a rămas la „Aprinderea oficiala a luminitelor de Craciun 28/11/2012”. Adică la o dată înainte de alegerile locale. După aia s-a dezumflat total, ca bășică unui porc tăiat recent la concursul de leg hoszab kolbasz al lui Jenoke. Poti să te consolezi însă fiindcă la nagykárolyi borversenyt ce va fi organizat de a Nagykárolyi Szent Orbán Borlovagrend pe 9 martie la Vraja Viilor, poate o să și se dea și matale de pomană vre-o cinzeacă de bikavér din parte primașului. Ajută jos, că la matale, să te ajute și sus – nu mai este nici o speranță!

de decebal la 2 martie 2013 - 19:57

1.presedintele udmr carei si primar are retinere de 30% din salar pentru datoriile neplatite
2.vicele fost fotbalist cu nu se stie ce scoli terminate terorizeaza personalul din primarie prin vulgaritatea si violenta verbala utilizata zi de zi
3.primarul in functie care nu semneaza plan de scolarizare la gradinite daca nu se mai infiinteaza sectii de limba maghiara inacest sens fiind de notorietate si actiunile preotului reformat fost consilier care impreuna cu orsika sora directoarei ildiko de la gradinita 1 bat pe la casele oamenilor pentru a face liste de inscriere a copiilor pe care apoi le trimit la inspectorat la satumare
4.toti copacii taiati recent au ajuns la gater la urziceni pentru a face scanduri care sunt deja la uscator si astepata sa fie facute scaune la sectia de pe ecoului unde sunt copii primarului
4.cum se pot face angajari la sectia de scaune fara carti de munca?
5.in ajun de sarbatorirea centenarului gheza vida primaria udmr carei scoate lespezile de piatra de la monument intr-un dispret total fata de romaniii din carei si mai ales fata de opera marelui artist al carui proiect prevedea aceste dale.
6.orasul este vandalizat de setea de castig rapid a celor doi primari care nu mai stiu cu cate maini sa mai adune comisioanele
7.RUSINE KOVACS JENO pentru marlaniile de ieri de la monument si de la castel!
rusine presedintelui UDMR CAREI care incita si se comporta ca un fascist!Kelemen Hunor este primit cu onoruri in Carei iar localnicii romani sunt batjocoriti la momentele lor de sarbatoare prin acte de o inimaginabile generate de URA lui jeno fata de romani!
RUSINE UDMR CAREI condus de jenokovacs!!!!!

de csa csumi csa la 2 martie 2013 - 20:10

cele mai sarace judete sunt cele care au fost conduse de udmristi.exemplu la carei este mai mult decat elocvent.
in timp ce oamenii nu au locuri de munca primasul isi cumpara masini pe fundatia de la castel si lucreaza cu oameni fara carte de munca.
sa vedeti ca in curte are acelasi pavaj ca si cel care a fost pus la piata si in aceiasi perioada….la fel si cu geamurile termopan.
a facut constructie noua pt fabrica de mobila la fecior da a luat autorizatii dupa ce a fost gata!!!DNA ce face ?
cu ce bani a luat ditamai hectarele de pamant????cu ce bani face fabrica daca el are salar taiat de 5 ani???niciodata nu a avut orasul atatea datorii la banci…la haverii de pahar si de ciubuc da salarii de zeci de milioane si el se distreaza cu erjike la spital…ca nu mai ajunge la el fatuca de jos…un scarbos borit la care nu ii ajung 2 jeburi pentru bani romanesti!

de jiga la 2 martie 2013 - 21:31

la ce ne putem astepta de la un fost comunist membru marcant de pcr-apoi membru la noua democratie de nord vest-apoi udmrist si apoi sef la udmristii careieni ???
decat sa aduca investitori seriosi pentru locuri de munca primarul se ocupa cu sabotarea evenimentelor culturale romanesti..va dati seama cita ura adunata are in suflet daca a fost in stare sa scoata placile de beton de la monument????

de Horia Mărieș la 2 martie 2013 - 22:57

@jiga la 2 March 2013 – 21:31

„Vă dați seama câtă ură adunată are în suflet daca a fost în stare să scoată plăcile de beton de la monument????”

Uneori am impresia că individul este foarte bolnav. La cap. Nu fac mișto, vorbesc foarte serios. Îl tot urmăresc de la o vreme. N-am observat nici o reacție normală din partea lui în ultimul an. Am aflat că la ceremonia centenarului de la nașterea lui Vida Gheza a fost pur și simplu penibil.

S-a supărat urmare reproșurilor făcute de Adrian Ștef și Valer Marian și s-a cărat de la festivitate. No comments, se pare că de data asta a dat-o serios în bară tipul cu aratul dalelor de la monument.

Fiindcă prostul, dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul!

Dar, findcă individul n-are de fel obraz, va încerca să se revanșeze pe 9 martie cu ocazia Nagykárolyi borverseny ce va fi organizat de a Nagykárolyi Szent Orbán Borlovagrend pe 9 martie la Vraja Viilor, și apoi pe 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni ajutat, total dezinteresat, se zice, fiindcă nu se implică politic, de Zita Kiss de la Radio Transilvania Carei.

Vom trăi și vom vedea. Oricum, cine uită, nu merită.

Până atunci, numai mult bine și să ne iubim ca frații!

de europafm la 3 martie 2013 - 14:16

ce parere are joltika invitat de doinita la emisiunea de dupa sarbatoarea centenarului celui ce a lasat careienilor monumentul ostasului roman despre scoaterea placilor de beton ca pregatire pentru atatia oaspeti de seama?
ce interesant ca orice subiect e mai important decat sarbatorile romanilor si ale valorilor romanesti…..dar la ce relatii sunt intre ei nu ne mai mira nimika …nici makar apropierea de tolba lui jenospargator de monumente istorice romanesti care nu sunt destul de importante pt a fi sustinute de RadioTransilvaniaCarei

de gorbeiancsi la 3 martie 2013 - 15:22

ce tatt aveti cu fostu si cu actualu invitati???
numa ca bine o zis domnu cosarca ca sa nu se faca deosebire intre aia cu studii si aia fara si sa fie buni tati unii cu altii…sa fi auzita el cum face lajos in primarie cu noi si cum ne injura ca la usa cortului?
bine io zis da nici ala mare de pasta lajos nu ii mai breaz si tat ase vorbeste de gandesti ca am fi iobagi pa mosia lor……

de Horia la 3 martie 2013 - 17:01

Vulturache e de vina aici ca el i-o dat voie sa umble la monument si sa-l distruga. Vrea sa faca in fata monumentului fantana arteziana ca sa nu se mai vada deloc… numa din spate. Noi, romanii, suntem vinovati ca il lasam sa-si faca de cap aici

Lasati un comentariu