Centenar Vida Gheza: concurs de desene şi eseuri

• publicat la: 7 februarie 2013
Centenar Vida Gheza: concurs de desene şi eseuri

Direcția de Cultură a municipiului Carei lansează în colaborare cu Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale și Diverti Media Carei  un concurs dedicat memoriei sculptorului Vida Gheza, de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani.

Consursul se va desfășura pe două secțiuni ”Desen” și ”Referat”:

  • pentru secțiunea ”desen” se pot înscrie în concurs lucrări de grafică sau pictură pe foi A3, care să reprezinte Monumentul Ostașului Român, opera sculptorului Vida Gheza. Cele mai bune lucrări vor fi expuse timp de o săptămână în Castelul Karolyi
  • pentru secțiunea ”referat” se vor putea înscrie în concurs lucrări cu tema: ”Importanța Monumentului Ostașului Român pentru careieni”.

Cele mai bune referate vor fi citite în cadrul simpozionului dedicat marelui sculptor Vida Gheza, care va avea loc în Castelul Karolyi și la care vor fi prezente personalități ale culturii naționale, dintre care îl amintim pe acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie si Istoria Artei din Cluj Napoca, soțul fiicei artistului ,artisul plastic Zoe Vida Porumb.Mai puţin cunoscută  careienilor,artista Zoe Vida Porumb este Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România incepând din 1976 si are la activ,pe lângă numeroasele expozitii pe plan national şi 14 pe plan internaţional.Pentru intreaga sa creaţie,Zoe Vida Porumb a primit  Premiul „Ion Andreescu” în domeniul artelor plastice, acordat de Academia Română. Pe măsura confirmării invitaţiilor,vom face publice şi numele celorlalte personalităţi marcante din domeniul artei sau al altor ştiinţe precum şi oficialităţi  ce vor lua parte la evenimentul din data de 1 martie 2013.

Premiile concursului vor consta  în diplome și cărți.

Gheza Vida s-a născut la Baia Mare la 28 februarie 1913.Din 1946 a fost prezent la numeroase expoziții din țară (Baia Mare, Cluj, București) și străinătate     (Moscova, Belgrad, Budapesta, Sofia,Cairo, Damasc, Paris, Bologna, Londra, Torino, Roma, Brno, Bruxelles, Haga, Copenhaga, Oslo, Helsinki, etc.) și a participat la „Bienala de la Veneția”, 1958 și 1976.

În 1958 este distins cu Premiul de Stat pentru altorelieful „Pintea judecând un boier”, iar în 1964 primește titlul de Artist al Poporului, când se inaugurează la Carei  Monumentul Ostașului Român. Monumentul a fost realizat de sculptorul Vida în colaborare cu arhitectul Anton Dâmboianu.

Lucrările vor fi depuse până la data de 25 februarie 2013 la Direcția de Cultură Carei, Castelul Karolyi camera 26.

Lasati un comentariu