Delegaţie sătmăreană la Congresul PNL de la Bucureşti

• publicat la: 22 februarie 2013
Delegaţie sătmăreană la Congresul PNL de la Bucureşti

Vineri de la ora 13,00 a inceput,la Palatul Parlamentului,Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal, în care vor fi adoptate modificările la Statutul PNL şi va fi convocată reuniunea ordinară în care va fi aleasă sâmbătă noua conducere a partidului .

La Congres sunt prezenţi preşedintele Internaţionalei Liberale, Cornelis van Baalen, Guy Verhofstadt (MEP, ALDE), preşedinţii PSD, premierul Victor Ponta, PC, Daniel Constantin, UNPR, Gabriel Oprea, UDMR, Hunor Kelemen, precum şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian. De asemenea la Congres sunt prezenţi ambasadorul Germaniei, al Isrealului, dar şi reprezentanţi ai altor ţări.

Din delegatia sătmăreană fac  parte peste 35 de liberali între  care deputatul Ovidiu Silaghi,presedintele CJ şi al organizaţiei municipale Adrian Stef,viceprimarul Marcela Papici,presedintele PNL Carei Ilie Ciută şi consilierul judeţean Iosif Pinter.

Congresul extraordinar a fost deschis de preşedintele PNL, Crin Antonescu, care a precizat că la lucrări şi-au înregistrat prezenţa peste 1400 de  delegaţi ai PNL.

„Proiectul prevede să existe trei organisme de conducere, în conformitate şi cu cerinţele Legii partidelor politice – Congresul, Delegaţia Permanentă, care conţine Biroul Politic Naţional şi grupurile parlamentare în principiu, precum şi unii aleşi locali ai partidului, şi un Biroul Politic Naţional, format din unii membrii de drept, cum ar fi preşedinţii filialelor teritoriale, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, preşedinţii unor organizaţii speciale ale partidului – de tineret, de studenţi, de femei – precum şi un număr de membri aleşi de Congres şi anume: preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele, secretarul general şi 31 de vicepreşedinţi”, a declarat Mihai Voicu, purtătorul de cuvânt al PNL.

Noul statut al PNL a fost votat vineri seara cu  1.424 de voturi pentru si doar 3 impotriva, ale lui Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban si Victor Paul Dobre. Cele două amendamente sustinute de Tăriceanu de la tribună nu au mai fost supuse votului.

De asemenea, s-a votat infiintarea functiei de prim-vicepresedinte PNL, precum si votul pe listă al viitoarei conduceri a partidului, care va avea loc sâmbătă.

Sâmbătă, Crin Antonescu urmează să fie reconfirmat în funcţie, iar Klaus Iohannis va deveni cel mai probabil prim-vicepreşedinte al partidului.

După deschiderea lucrărilor Congresului, Victor Ponta a susţinut  un discurs în faţa liberalilor.

„Sunt convins că există nu doar un prezent comun pentru PNL şi PSD, dar există şi nişte ani în faţa noastră. (…) Sunt conştient de faptul că sunt un prim-ministru al Guvernului USL şi că vreau în continuare să conduc un guvern al USL. (…) Nu aş vrea să îmi imaginez cum aş arăta la guvernare cu dl Dan Diaconescu sau dumneavoastră cu dna Udrea şi dl Blaga”, a afirmat, de la tribuna Congresului extraordinar al PNL, preşedintele PSD.

El a spus că a venit la Congresul PNL pentru a-i ruga încă o dată pe liberali să fie împreună cu social-democraţii pentru a duce la îndeplinire cele două obiective comune: un preşedinte al ţării de la USL şi o „Românie puternică”.

„Nu am venit să spun pe cine susţin în funcţia de preşedinte, în această perioadă mă ocup de susţinerea celor care candidează la preşedinţia PDL. Nu mi-e uşor”, a susţinut Ponta, ironic, în aplauzele sălii.

Ponta şi-a manifestat din nou credinţa că liderul PNL va fi un preşedinte foarte bun pentru România, cu care nu va avea de ce să semneze… acorduri de coabitare.

Victor Ponta a mai declarat vineri, la Congresul PNL, că îi invidiază pe liberali pentru noul lor coleg, Klaus Iohannis.

El a precizat că va trebui să găsească pe cineva care să se angajeze alături de liberali, de ministrul Varujan Vosganian, pentru a rezolva probleme ca Oltchim, pensionarii militari, revoluţionarii, restituirile.

„Ultimul gând pe care-l am în minte este cine din PSD ia locul cuiva din PNL sau invers”, a spus Ponta.

El a precizat că îl consideră pe Crin Antronescu nu doar un partener, ci şi un prieten al său.

Prezent la Congresul liberalilor, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a înmânat, vineri, preşedintelui PNL, Crin Antonescu un steag secuiesc ca „dar simbolic”, precizând că gestul său înseamnă faptul că liderii UDMR sunt gata să pună capăt „pseudo-conflictului” privind acest subiect.

„Nu am venit cu mâna goală, fiind oaspetele dumneavoastră am adus un dar simbolic, la propriu şi la figurat. Dacă mă uit aşa în jurul meu darul meu ca şi cromatică se aseamănă foarte mult cu culorile PNL. Este un dar simbolic şi un gest simbolic prin care aş vrea să transmitem un mesaj puternic pentru toată lumea. Suntem gata să stopăm acest pseudo-conflict al steagului secuiesc, să transmitem prin gestul nostru un semnal că suntem cu toţii oameni normali şi nu credem că societatea noastră, ţara noastră ar avea ceva de câştigat din dezbinare”, a declarat Kelemen Hunor.

Replica lui Antonescu nu a întârziat. „Sunt culori minunate, galben şi albastru…o clipă am crezut că doriţi să-mi oferiţi un steag săsesc. Este binevenit şi acesta atâta vreme cât stă în braţele dumneavoastră sau în braţele mele şi nu pe instituţiile oficiale din statul român„, a declarat preşedintele PNL.

 

Lasati un comentariu