Despre toleranţă.Scrisoare deschisă domnului primar Eugen Kovacs

• publicat la: 14 februarie 2013
Despre toleranţă.Scrisoare deschisă domnului primar Eugen Kovacs

Ne tragem stimate  domnule primar, din stârpea celor ce au populat şi populează frumosul areal al Sălajului Istoric, petic de vieţuire fixat  la limita vestică a arealului ardelenesc, locaţie istorică ce în urmă cu o mie şi ceva de ani era locuit de o populaţie, căreia îi vom spune autohtonă. Peste aceştia s-au suprapus după descălecatul hunilor în Europa straturi de vorbitori ai idiomului maghiar, deveniţi majoritari în Câmpia Panonică şi răzleţi şi din ce în ce mai răzleţi în imediatul vicinat prin care înţeleg spaţiul român,  sârb, sloven, ucrainian, austriac, etc. Istoriceşte aşezaţi pe umărul habsburgilor au devenit coopărtaşi la ceea ce a constituit imperiul austro-ungar. La începutul secolului trecut graniţele s-au stabilizat iar locaţia populată majoritar de maghiari s-a strâmtat.

Sălajul a revenit statului român, iar alte părţi marginale locuite de maghiari ale fostului imperiu, au trecut la statele cu populaţie majoritară. Partea nostalgică a vorbitorilor de maghiară a ţinuturilor dezlipite de autoritatea statală maghiară, s-a cantonat în ceea ce se numeşte curentul iredentist, boală a statutului de convieţuire a zonelor bi sau plurietnice, şi a otrăvit în mod constant conştiinţa populaţiei maghiare ce cu onestitate îşi dura existenţa în ţinuturile alipite altor state, determinând, în conştiinţa unor minţi înfierbântate, instalarea urii etnice. Această racilă de comportament subzistă la nivelul unei părţi din pătura, numită politică, a maghiarimii, şi ca replică la aceasta nivele de intoleranţă până la ură s-au instalat şi la anumiţi homunsculi români. Dacă în tabăra maghiară vom vorbi despre Lazlo Tokeş, de Kelemen Hunor, Lazlo Borbely etc.. La români îi regăsim pe Gheorghe Funar, pe Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Becali etc. Cei amintiţi, gardaţi complicitar, de cei care le împărtăşesc părerile inoculează şi întreţin ură la nivelul  anumitor pături sociale.

 CINE SUNTEM NOI

Atât eu, cât şi Domnia Voastră suntem descendenţi  ale iubirilor pro- creative ce s-au durat timp de peste un mileniu pe pământul sălăjan, sau, mai extins, ardelean şi, şi mai mult, transilvănean şi bănăţean. În aceşti o mie şi ceva de ani oamenii s-au iubit şi au procreat fără distincţie de limba vorbită. Românul sau românca intră în raporturi procreative cu reprezentanţi ai vorbitorilor de maghiară, şi invers, întemeiază familii în care se va vorbi limba celui mai puternic şi în felul acesta pe un lung proces de amestec interetnic prin căsătorii s-au stabilizat cele două etnii, ce fac obiectul discuţiei noastre, românii şi ungurii, de azi, din Ardeal. Este aventuros să se creadă  că , în special, la populaţia urbană şi în parte şi în aşezările rurale împărţite prin locuire de români şi unguri, s-ar putea stabiliza azi gene nehibridate ale celor două etnii. În cel priveşte, pe subsemnatul, nu identific vreun amestec interetnic pe linia genealogică ce o pot verifica după acte, şi localizarea acesteia n-o pot realiza pe o lungime mai mare de două secole. Ce s-a întâmplat în profunzimea generaţiilor nu pot afla. Ştiu însă că sunt marcat de un sentiment de toleranţă faţă comunitatea maghiară, civilizaţia acestei etnii o privesc cu respect şi nu de puţine ori nostalgic. M-am ivit şi am crescut într-o familie bilingvă. Părinţii stăpâneau şi uzitau în mod curent de comunicarea şi în română şi în maghiară. Mă revoltă iredentismul maghiar şi în aceeaşi măsură puseele de ură interetnică existente la români. Ungurii au nostalgia graniţelor desfiinţate la Trianon, românii trăiesc temeri că acestea ar putea fi afectate de vreun conclav al marilor puteri. Mare parte din ei au trăit trauma Diktatului de la Viena şi vor nerepetare. Dar şi ungurii şi românii pierd din vedere:

IMINENTA DISPARIŢIE  A ACESTORA

Ne aflăm în plin proces de globalizare. S-au pus bazele „Statelor Unite ale Europei”. Uniunea europeană este deschizătorul de cale a acestui demers de înfrăţire a tuturor statelor europene. O anumită parte a suveranităţii statale, atât a Ungariei cât şi a României au fost  transferate la Bruxeles . Cele douăzeci şi şapte de membre ale acestei comunităţi statale au de acum şi un buget comun. Acesta se distribuie pe o seamă de canale. Între acestea sunt şi fondurile de coeziune, nimic altceva decât efortul bănesc al tuturor statelor membre pentru finanţarea rămânerii în urmă a civilizaţiilor unora din ţările membre, este contribuţia tuturor pentru aducerea la aceleaşi standarde economice şi de civilizaţie a tuturor ţărilor membre.  Europa plăteşte pentru ca Budapesta,Bucureştiul, şi alte oraşe  europene să ajungă din urmă Parisul şi Londra. Românul şi Maghiarul poate circula liber şi după bună voie în toate statele membre ale uniunii, frontierele se  penetrează cu actele de identitate naţionale. Paşaportul şi vizele sunt, de acum, amintiri din alte vremi. Atât unuia cât şi celuilalt  i s-a asigurat drept de muncă în oricare din statele membre. 1919, data Trianonului, moment în care graniţele Ungariei s-au strâmtat constituia era istorică a statelor cetăţi, statelor închise în aliniamente greu de pătruns sau nevizitabile, înlăuntrul cărora se practica , mai rar libertatea şi democraţia, şi în mod curent, închiderea era justificată de dreptul guvernanţilor de a comite crime, în România dictatura dejistă şi ceauşistă, în Ungaria racoşistă şi cadaristă.

Acum când ungurul şi românul pot bate după deplin chef Europa, pot munci şi realiza venituri în oricare din statele membre, iar graniţa şi „statul carceră, sau celulă” a devenit un vis urât, modificarea frontierelor celor două state vecine devine un gând nebunesc şi ca o consecinţă ungurul trebuie să se vindece de nostalgia graniţieră iar românul să înceteze a mai avea temeri. În felul acesta şovinismul şi intoleranţa trebuie să dispară şi vor dispărea.

   EPILOG

Vă scriu aceste rânduri pentru că:

În oraşul pe care-l conduceţi, la renovarea clădirii monument, Teatrul careian, s-a plantat capsula timpului. Eveniment la care n-a fost invitat nici un reprezentant de etnie română al autorităţilor. N-au fost invitaţi nici măcar consilieri locali de etnie română, iar despre conducători locali de etnie română nici n-a putut fi vorba. Şi nu se ştie în ce limbă a fost redactat respectivul înscris.

A devenit publică declaraţia  Domniei voastre privind autoritatea pe care o acordaţi zilei naţionale a României.Purtaţi fără tragere de inimă eşarfa cu tricolor, însemn al autorităţii pentru care aţi fost ales. Există înlăuntrul administraţiei pe care o conduceţi sentimente de neprietenie faţă de satul românesc component al municipiului.

 Administraţia din subordinea Domniei Voastre manifestă o atitudine uşor discriminantă faţă de locuitorii de etnie română, care a devenit posibilă şi pe lenea ultimei de a crea instrumente instituţionale de rezistenţă sau luptă împotriva discriminării etnice produsă de echipa Domniei Voastre.

 Vă asigură de bune sentimente

Tiberiu Vanca,

scriitor

comentarii

de kapjátokbe la 15 februarie 2013 - 00:17

Asta da…scriitorul vostru nu e in stare sa scrie corect cateva nume unguresti ? Banuiesc ca e gresala…nu ? Obraznici, ce sunteti ! De contimut nici nu mai vorbesc…

de opincadinbudapesta la 15 februarie 2013 - 07:50

ce mielusei erati voi cand bella kun va tinea siluete….ceva de legea abony spui la el????
Minunat articol!!!pacat ca nu stiu inca unii sa citeasca doar repeta ca maimutele ce li se spune la intrunirilecu tokos/huno si asta dupa ce eugenu incita bine la discriminare prin oras!!!!

de ion la 15 februarie 2013 - 10:53

cuvantul toleranta nu figureaza in vocabularul reprezentantilor iredentisti ca cel din primul comentariu……………….

de coriolan la 15 februarie 2013 - 11:18

@ kapjátokbe.Bun.Dupa cum iti spune si pseudonimul,asta este parerea ta!Ma bucur, totusi ca in decursul anilor ce au trecut, cei care-si au gandirea viciata de orgolii desarte ca si tine, s-au cam imputinat!Nu vad, ca tu sa-ti permiti, a-ti aroga un pic de superioritate, vis-a vis de altul, odata ce vorbesti suburban si infect!Probabil esti unul foarte complexat si nu ai alta cale, decat de a te refula, prin aceste cuvinte pe care le -ai scris!….Asa ca, fa un efort minim si coboara in lumea reala a tolerantei, respectului si bunului simt!

de un roman la 15 februarie 2013 - 15:07

Asta care o iei la etaj(kapjatokbe)”scriitorul asta al nostru”probabil nu scrie pe gustul tau dar macar nu e criminal de razboi ca si unul din scriitorii vostri gen Vass Albert condamnat pentru crime de razboi si care din pacate pentru voi e o emblema…
In alta ordine de idei nici eu nu prea sunt in acord total cu domnul Tiberiu Vanca pentru ca domnii Funar,Vadim sau Becali nu stiu de ce sunt considerati,extremisti,sovini sau xenofobi?…Pentru ca sunt nationalisti?
Pentru ca nu sunt ca alti politicieni care se fac frate si cu dracul doar ca sa treaca puntea?Nu sunt ca alti politicieni care nu vad un pericol in extremismul unguresc,in chestiuni legate de acordarea cetateniei maghiare,autonomie,marginalizarea romanilor…etc…?Nu sunt sovin,am prieteni maghiari,dar nu pot fi de acord cu un cetatean roman indiferent de etnie care nu respecta tara in care traieste,care nu este un bun cetatean si nu este loial tarii si nu-si respecta concetatenii majoritari…
Iarasi legat de cum a scris scriitorul numele unguresti probabil a facut-o intentionat avand in vedere ca ungurii de-a lugul secolelor au maghiarizat intentionat pentru statisticile lor si nu numai nume: romanesti,ucrainiene,sarbe,croate,slovace si germane…

de jeno la 16 februarie 2013 - 00:23

Voi de ce ati dat cetatenie m romanilor din rep.moldova?

de Flaviu la 16 februarie 2013 - 08:55

Pentru ca sunt romani si am fost mereu o tara pentru care am luptat impreuna impotriva cotropitorilor care ravneau la bogatiile noastre fara munca.
Si acei romani au dat o mana de ajutor cand turcii erau la Mohacs si niciun maghiar nu a sarit la lupta sa-si apere teroitoriul ci au asteptat ca de obicei sa se sacrifice altii pentru ei iar ei sa culeaga doar roadele.
Istoria e plina de astfel de exemple.

de jeno la 16 februarie 2013 - 09:22

Na vezi de aia am primit si noi cet maghiara ca suntem maghiari si ca am fost impreuna! dar iti spun eu care-i treba cu uslistu valer maria si cu ceilalti mari senatori, nu au un program pt refacerea economiei si acum ceva interetnic.iar tara se scufunda mai rau ca si grecia!mancalar fene fajta pe fiecare dintre ei!

de Flaviu la 16 februarie 2013 - 09:55

voi ati fost impreuna la crime si atrocitati impotriva altor popoare care traiau linistiti la casele lor.
daca va tineti de neam ce faceati cand bella kun facea prapad la budapesta?
a trebuit sa trimita regele Ferdinand trupe romanesti sa va scape de el.
asa si cu valerica al vostru senator..va pasa de economia tari te pomenesti da nu cand jefuiti bugetele locale impreuna cu ei.macar de am trai si noi la fel de bine ca grecia ca acolo sa va vedem noi ce steaguri ati mai arbora si ce invatamant exclusivist ati avea.

de jeno la 16 februarie 2013 - 19:13

Iti jur ca nu sunt impotriva ca sa se dea cet.romana la toti romanii de dincolo de granite.dar pe tine de ce te deranjeaza ca eu am o cetatenie in plus? eu cunosc oameni care sunt mari romani si acum au cerut cet.maghiara! deci daca ni sa oferit.de ce sa nu profitam de ea?! si sa lasam ca ce a facut Horthy si ceilalti.ca nici ai vostri nu au fost mai buni…..noroc sa ai si sanatate Flaviu draga

de un roman la 16 februarie 2013 - 19:37

Jeno ,,draghe” sa stii ca din punctul meu de vedere acei ,,mari romani”care cer cetatenie maghiara manati doar de interese is niste nulitati,niste oameni fara caracter si fara demnitate sa nu ma exprim mai dur…Zici ca profitati de ,, de ea”(cetatenia) eu ma rog sa nu mai aveti parte de femei si sa profitati de mamicile voastre daca alte alternative nu aveti ca e cam acelasi lucru…
Iarasi eu unul n-am nimic impotriva ca tu sau altii iti ceri cetatenia maghiara ai tot dreptul mai ales daca asa simti,tot respectul.Dar daca tot hulesti si huliti atata Romania si romanii de ce mama dracului nu renuntati la cetatenia romana din orgoliu vostru asiatic si salbatic de iredentisti si sovini?
In rest cred ca e elocvent ce stramosi ai Jeno ,,draghe” barbari si cruzi ca natia din care va,,trageti” n-are rost sa punem in balanta stramosii poporului roman cu stramosii tai ca se inclina rau de tot balanta in sens negativ pentru tine si o sa-ti crapi rau de tot capul cu talerul …

de jeno la 16 februarie 2013 - 21:11

deci,crede-ma ca cu cet.romana e mai greu sa obtii un loc de munca,prin Anglia,Germania…de America nici nu vorbesc! iar cu stramosii mai putem discuta….din ce era alcatuita armata romana? ….raspuns: talhari,hotzi etc! si din pacate puscariile din occident nu sunt pline de natia noastra ci de a voastra!!!! poate tu nu esti ,dar din pacate majoritatea sunt asa!

de un roman la 16 februarie 2013 - 21:35

Pai daca iei asa nemernici si criminali sunt si in Ungaria si peste tot in lume…deci nu e cazul sa generalizam…Pacat ca aduci o ofensa asa de grava Armatei Romane gresesti rau prietene,pentru ca sunt sigur ca stii Armata Romana nu a ucis femei gravide si le-a scos pruncul din pantec,nici n-a taiat urechi de ungur si nici n-a scos ochi de ungur,din pacate armata maghiara a facut aceste lucruri cu romanii,Armata Romana a eliberat Budapesta si a dat de mancare populatiei din Budapesta…informeaza-te.In alta ordine de idei esti ghidat pe niste idei de parca ti-ar fi fost mentor un tip din Carei care e plecat la munca in strainatate sau poate chiar esti el…Si dupa cele ce zici mai sus chiar ar fi indicat sa renunti la cetatenia romana ca nu ar plange nimeni dupa tine sau altii ca tine si poti obtine ce vrei.La noi e problema ca stim sa aratam doar elementele negative din randul romanilor…Si voua etnicilor va place sa bateti moneda pe asta.Asta e ca la situatiile cand spre exemplu aici in tara ungurii pot face orice cu simbolurile romanesti indiferent care ar fi ele si nu prea se revolta nimeni,in schimb daca se face ceva ce ,,voua”nu va convine plangeti pe unde puteti desi nu prea va asculta nimeni…

de matei la 16 februarie 2013 - 22:19

numai puha si trupa lui mai scriu ca si jeno alis cel pe care l-au si sustinut in campanie iar acum isi cauta de lucru prin germania….si sa mai zici ca neamul lor se ajuta intre ei….

de jeno la 16 februarie 2013 - 22:22

Nu am nevoie de mentor.inseamna ca nu citim aceeasi istorie!iar datele date de ue. cu detinutii romani nu mint!!! nu am vorbit de armata romana ci de armata rromana a lui Traian! dar tie iti doresc ce imi doresc si mie.ca tu si eu nu avem nici o vina!

de matei la 16 februarie 2013 - 22:32

e clar..acum nu mai am dubii…salutari puha-moale!!!..vezi sa nu te ineci de atat ura si sovinism ce emani ca se simte pana aici,,,ai pus carpa la poarta?
ceva clase maghiare ai cerut peacolo sau poate placute bilingve sa nu te ratacesti?

de un roman la 16 februarie 2013 - 22:34

Bine ,,moale” e clar…poate esti si tu ceva parlamentar european si stii datele de la sursa…ai citit istoria ta din cartile de poker…si nu mi-ai raspuns la atrocitatile ce ti le-am descris mai sus,dar nu ma mir ca asa sunteti voi raspundeti doar la ce vreti voi.Si sincer n-am nevoie sa-mi doresti nimic pentru ca oricum totul e fals,esti fals,eu in schimb ii doresc oricarui cetatean roman de buna credinta,pace,liniste,prosperitate si sanatate…

de un roman la 16 februarie 2013 - 22:46

Si daca tot esti pasionat de istorie moale ,,draghe” uita-te la filmuletul asta si mai sunt cateva in care universitati din tara unde tu esti acuma salahor fac studii care atesta lucruri incontestabile despre natia pe care tu o urasti asa de mult si mai sunt universitati din America care lucreaza cu tehnologii foarte avansate si care din pacate pentru tine vorbesc despre noi bastinasii acestor locuri ca am fi pe aici de vreo cateva mii de ani,de atunci cand inca stramosii tai nici nu gasisera botul sau curul calului cu care au venit din Asia…erted?http://www.youtube.com/watch?v=duj_84hnc58

de jeno la 16 februarie 2013 - 22:50

Ma confunzi cu cineva! de ce sunt fals?, ca am alta parere?! nu trebuie sa fiu europarlamentar sa citesc din datele de la ue. pt mine tu nu esti om rau ….nu esti de accord cu mine .asta e ! de aia eu inca te respect!

de un roman la 16 februarie 2013 - 22:58

Ar fi ok sa ne repectam si pe langa asta sa ne acceptam si sa ne toleram doar ca diferenta intre noi si voi este ca noi mereu am fost toleranti si asta istoria o demonstreaza in schimb ce voi…Si sincer te-as aprecia daca ai urmari cele doua filmulete…si atunci poate nu ai mai vorbi despre armata romana care din unele puncte de vedere e ca cea a hunilor care a venit pe la anul 1000 de unde…?Daca nu erau migratori si barbari ramaneau pe altundeva in schimb…

de matei la 16 februarie 2013 - 23:24

in dictionarul fascist a lui puha nu exista termenul de toleranta desi ca sportiv ar trebui sa aiba o alta atitudine.
oare cu cine o fi invatat istoria sau mai bine zis ce fel de istorie????ca aia de se preda la balvanyos cu tokes si baselu frati de cruce intru vanzarea romanilor la fel ca vapoarele….

de Codrean la 18 februarie 2013 - 07:55

extremistii maghiari scosi la lumina de cei doi tulipanoi ne arata cum nu trebuie sa fie cetatenii europeni…si genele de cotropitori migratori nu ajuta de loc la intelegerea cuvantului toleranta!!!!
Bun articol dar pacat ca cei care ar trebui sa inteleaga ceva nu vor pricepe mai nimic din el!

Lasati un comentariu