Grădina in februarie

• publicat la: 6 februarie 2013
Grădina in februarie
Chiar dacă afară este încă o vreme rece, umedă și mizerabilă cateodata, razele de soare ocazionale pot trezi în tine dorul de grădinarit. Cu un pic de noroc, natura îți va trimite în cale câteva flori în luna aceasta. Nu mai poți amana proiectele pentru grădina, așteptând zile mai frumoase…
Cu toate acestea nu te lăsa prins cu garda jos, iarna nu e nici pe departe pe terminate! Dacă este prognozată o vreme excepțional de rece, protejează plantele care înfloresc devreme sau cele delicate, prin acoperirea lor cu un material textil. Îndepartează acoperitoarea de îndată ce vremea devine mai caldă.
1.       Arbuștii și arborii
Arbuștii și arborii sunt încă destul de scufundați în starea latentă pentru a putea fi transplantați în această lună; dacă mugurii vor începe să se deschidă, va fi deja prea târziu.
Copacii care nu au fost hrăniți în toamnă, ar trebui hrăniți în profunzime, prin săparea unor găuri de 2,5-5 cm adâncime, la o distanță de 1 m una de alta, in jurul liniei de infiltrație și umplerea acestora cu un fertilizant potrivit. Un strat de gunoi de grajd ar fi, de asemenea, un tratament excelent pentru copacii tăi.
Începând cu jumătatea și până la finalul lunii februarie, este perioada de fertilizare a arbuștilor și a plantelor veșnic verzi. Folosește un fertilizant de tip acid pentru a hrăni plantele perene, coniferele, rododendronii, azaleele și cameliile. Folosește un fertilizant universal pentru a hrăni trandafirii și alți arbori și arbuști foioși. Dacă folosești fertilizanți solizi, ai grijă să uzi bine pentru ca aceștia să intre în sol.
Tunde arbuștii care înfloresc vara, dar fii atent pentru că cei care înfloresc primăvara au format deja mugurii florali în toamnă, iar tunderea lor poate duce la scăderea numărului de flori.
Forsythia, gutuiul, spirea și alti arbuști care înfloresc primăvara devreme ar trebui tunși puțin mai târziu, după ce au terminat procesul de înflorire. Tunderea va îmbunătăți aspectul plantei și va expune centrul coroanei la soare și la o bună circulație a aerului. Începe întotdeauna tunderea prin tăierea ramurilor moarte, degradate sau rupte. Uită-te bine în jurul coroanei și taie ramurile afectate de ravagiile iernii.
Dacă nu ai aplicat înca spray-ul insecticid și fungicid pentru pomi fructiferi aflați în stare latentă, fă-o acum!
2.       Plante perene, anuale și cu bulbi
Plantele care au fost împinse afară din sol de dizlocările de sol provocate de înghet, ar trebui împinse ferm înapoi la locul lor.
Plantează crinii hemerocallis, cerceii-doamnei, crinii de toamnă (Hosta) în această lună.
       Plantele agățătoare cu frunze căzătoare, precum caprifoiul trebuie tunse și modelate.
      Majoritatea plantelor perene trebuie divizate și mutate înainte ca să înceapă să dea lăstari noi.
      Verifica plantele depozitate precum Fuchsia (Cercelușul) și Geranium; dacă sunt uscate, udă-le puțin.
Plantele cu bulbi care înfloresc pe perioada verii își pot începe creșterea dacă sunt supuse căldurii. Ar trebui ținute foarte uscate și depozitate la o temperatură de 7 grade C. Dacă bulbii se zbârcesc, pune-i într-un strat de mușchi de turbă umed, dar ține-i la rece!
Daca plănuiești să cultivi lobelia, ageratum (pufuleți), verbena, petunii, vinca (brebenocul) si alte plante cu creștere lentă pornind de la semințe, acestea ar trebui plantate în interior pe la sfârșitul lunii.
3. Fructe și legume
    Rubarba, hreanul, asparagusul și anghinarea pot fi plantate în februarie.
    Kiwi și vița de vie trebuiesc tunse pentru a preveni ”sângerarea” (scurgerea sevei).
    Căpșunii trebuie plantați de îndată ce vor fi disponibili în pepiniere.
    La toate tufișurile fructifere – zmeurul și murul – cu excepția celor care fructifică tot timpul, se taie lăstarii care au produs fructe în anul precedent.
    Dacă cultivi coacăze, îndepărtează toate trunchiurile mai bătrâne de 3 ani.
    In gradina de legume ar trebui făcută prima arătură (dacă vremea permite) pentru ca vremea să te ajute în fărâmițarea bulgărilor de pământ. Buruienile și semințele scoase se vor usca.
Fii atent la:
    Plantele de apartament au observat lungirea zilelor și și-au început creșterea. Poți începe să le fertilizezi din nou, dar folosește un amestec de fertilizanți diluat la 50% până când creșterea va deveni mai intensă.
    Verifica uneltele pentru grădinărit.
Nu aștepta venirea primăverii pentru ca să îți pui la punct mașina de cosit iarba.
   În caz de ninsoare, asigură-te că perii sau scuturi zăpada de pe ramurile arbuștilor și plantelor perene.
    Este timpul să întorci grămada de compost!
sursa  decostyle

Lasati un comentariu