Părinţii, elevii şi sindicaliştii din învăţământ susţin revenirea clasei a IX-a la liceu

• publicat la: 27 februarie 2013
Părinţii, elevii şi sindicaliştii din învăţământ susţin revenirea clasei a IX-a la liceu

Clasa a IX-a trebuie să revină la liceu, întrucât trei ani sunt insuficienţi pentru învăţământul liceal, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP) din învăţământul preuniversitar, ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), transmite Agerpres.

„Încă de la discutarea Legii Educaţiei Naţionale am avut această problemă. Prin clasa a IX-a la gimnaziu se aglomerau foarte mult şcolile. Nu exista infrastructură şi nici resurse umane. Se dădeau peste cap normele didactice şi nu existau laboratoare”, a declarat, miercuri, preşedintele FNAP, Mihaela Gună.

Potrivit acesteia, clasa a IX-a la gimnaziu, prevăzută în Legea Educaţiei Naţionale, ar fi limitat copiii din mediul rural doar la nouă clase.

Gună a mai spus că şi din punctul de vedere al violenţei păstrarea elevilor de clasa a IX-a la generală ar fi fost nepotrivită.

„Ar fi fost nepotrivit ca un copil de şase ani să înveţe alături de unul de 15 – 16 ani”, a precizat Gună.

Totodată, ea a susţinut că trei ani de liceu sunt insuficienţi pentru ca elevul să se pregătească şi să facă performanţă.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a propus marţi comisiei de specialitate de la Camera Deputaţilor o serie de modificări la Legea învăţământului, printre care revenirea clasei a noua la liceu.

„Clasa a noua va rămâne în cadrul liceului. Ministerul Educaţiei a prezentat comisiei un punct de vedere în legătură cu acest lucru: această clasă trebuie să revină la liceu, altfel, vom asista la o bulversare extrem de mare, aşa cum s-a mai întâmplat de când tot implementăm Legea 1/2011. Eu nu am văzut un concept educaţional care să justifice mutarea clasei a noua de la liceu. Există ţări care prin tradiţie au liceul de trei ani şi au infrastructura şcolară construită în această logică, aşa cum există ţări care au liceele de patru ani”, a declarat Pricopie, la Palatul Parlamentului.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu