Perla arheologiei transilvane

• publicat la: 11 February 2013
Perla arheologiei transilvane

 

Marţi 12 Februarie ora 18, la Muzeul Judeţean Satu Mare va avea loc întrunirea cercului „Prietenii Muzeului Sătmărean”. Cu această ocazie prof. dr. Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Bruckental din Sibiu va susţine  prelegerea: Aşezarea neolitică de la Turdaş-Hunedoara – „perla arheologiei transilvane” . În celebrul sit arheologic, încă din secolul 19, s-au făcut descoperiri deosebite: case de mari dimensiuni, resturi de arhitectură neobișnuită, plastică în lut, os sau piatră – idoli monumentali sau de mici dimensiuni; părți de sanctuare neolitice; vase antropomorfe sau zoomorfe, plăcuţe cu o scriere veche; menhiri și resturi ale activităților umane – unelte din piatră șlefuită sau cioplită, resturi ale metalurgiei cuprului etc.

Cercetările recente de mare anvergură (11 ha) realizate pe autostrada Arad-Sibiu  ne dezvăluie o civilizaţie cu totul specială, ce trăia în aşezări proto-urbane, asemănătoare acelora contemporane din Mesopotamia.

Sistemul de fortificare de la Turdaş, deosebit de complex, este format dintr-un număr de cel puțin 11 rânduri de șanțuri, garduri, palisade și „ziduri” din lemn – cu o profunzime de aproximativ 200 m – prin care s-au practicat diferite tipuri de treceri (de la porți simple, turnuri pe sub care se intra în fortificație și porți străjuite de turnuri; bineînțeles, construcțiile erau din lemn). Printre alte descoperiri şi fenomene senzaţionale de la Turdaş este şi faptul că  sistemul complex de fortificare descoperit recent apare schiţat pe o placa de lut ce a fost găsită în aşezare în urmă cu 150 de ani, placă a a cărei înţeles, bănuit de arheologi, a fost desluşit doar acum.

redactia

Lasati un comentariu