Amenzi la agenţi economici pentru deficienţe

• publicat la: 7 March 2013
Amenzi la agenţi economici pentru deficienţe

Comisia mixtă de control pentru verificarea şi controlul privind comercializarea alimentelor şi a produselor din carne şi preparate din carne, alcool şi sucuri şi combaterea evaziunii fiscale pe raza judeţului Satu Mare  a continuat seria verificărilor, fiind întocmit un nou raport cu rezultatele acţiunilor.

Unităţile alimentare controlate în judeţ au fost depistate cu deficienţe

Dacă primele verificări au vizat agenţi economici de pe raza municipiului Satu Mare, seria controalelor a continuat la magazinele alimentare din judeţ.

  • S.C. MAGVACOM S.R.L., magazin Carei, comercializa preparate din carne, pastă de mici, fără a respecta condiţiile de păstrare înscrise pe ambalaj. Produsul era congelat, deşi eticheta indica că este un produs refrigerat. De asemenea, în unitate se comercializa carne de pasăre refrigerată, respectiv  pui grill, fără documente de provenienţă şi atestare a calităţii produsului. Operatorul economic a fost sancţionat cu amendă în cuantum total de 5.000 lei.
  • S.C. MARCOTEX S.R.L., în magazinul din Negreşti Oaş avea expuse la comercializare preparate din carne cu data durabilităţii minimale depăşită cu 5 – 90 de zile. Produsele au  fost confiscate şi denaturate prin incinerare. Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
  • S.C. GHITTA S.R.L. – magazin Negreşti Oaş, avea la comercializare preparate din carne (salam, parizer) cu data durabilităţii minimale stabilită de producător depăşită cu 10 zile. Preţurile  produselor aflate în unitate nu erau indicate într-un mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit. Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum total 5.000 lei şi s-a dispus retragerea din circuitul comercial a produselor expirate.
  • S.C. CBA NORD VEST S.R.L. Satu Mare, importator şi distribuitor al produsului „Pudra de cacao KOVICS” 75 g, a etichetat produsul cu greutatea netă de 100 g. În realitate conţinutul net al produsului varia între 55-65 g. S-a dispus retragerea produsului din circuit comercial atât datorită greutăţii necorespunzătoare cât şi a deficienţelor de etichetare în limba română. Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
  • S.C. MESAJ PROD S.R.L. Tăşnad, care produce şi comercializează produse de patiserie şi cofetărie, utiliza la cântărirea produselor mijloace de măsurare neverificate metrologic conform prevederilor legale. Produsele de patiserie aveau lista de ingrediente incompletă, fără informarea consumatorilor asupra gradului de umplere. Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 5.000 lei.
  • SC NORD PROD S.R.L. Negreşti Oaş, producător de pâine şi produse de panificaţie, s-a constatat că etichetele produselor nu respectă prevederile HG nr.106/2002 (r) privind etichetarea alimentelor. Mijloacele de măsurare a greutăţii din dotare nu aveau buletine de verificare metrologică actualizate. Preţurile produselor expuse la comercializarea nu includeau TVA. Acţiunea de control nu a fost finalizată până la data întocmirii raportului.

 Amenzi în valoare totală de 80.000 lei aplicate pentru încălcarea legii privind comerţul cu alcool

Acţiuni de verificare şi control au întreprins şi reprezentanţii Direcţiei de Accize şi Operaţiuni Vamale împreună cu organele Serviciul de Inspecţie Fiscală Satu Mare pe linia comerţului cu alcool.

Cu ocazia controlului efectuat la S.C. RAMALD S.R.L. Satu Mare s-a constatat că societatea deţinea cantitatea de 18 litri de băuturi spirtoase, cu o concentraţie alcoolică de aproximativ 30 grade, cu aromă de vodcă, fără a deţine documente de provenienţă şi fără marcaje fiscale, încălcând astfel art. 206 din Legea nr. 571/2003, motiv pentru care s-a aplicat o sancţiune de 20.000 lei, iar prejudiciul estimat, format din accize datorate bugetului de stat, este de 432 lei.

La un control  inopinat la S.C. CAFE BAR SANDY S.R.L. din Satu Mare, situat pe B-dul Muncii nr. 27/A, s-a constatat că societatea comercială deţinea 20 litri băutură spirtoasă,cu aromă de votcă, pentru care nu a putut prezenta documente de provenienţă, fapt pentru care s-a aplicat o amendă de 20.000 lei, valoarea prejudiciului fiind de 480 lei.

Cu prilejul verificărilor s-a efectuat un control şi asupra autoturismului SM 04 XVE, parcat tot la aceeaşi adresă, ocazie cu care s-a constatat că proprietarul autoturismului, SAVA GHEORGHE, domiciliat în Satu Mare, str. Costache Negruzzi nr.7, deţinea cantitatea de 51 litri de băutură spirtoasă, cu aromă de votcă, fără a deţine documente de provenienţă şi fără marcaje fiscale. Întreaga cantitate de alcool  fost confiscată şi s-a aplicat o sancţiune în valoare de 20.000 lei, prejudiciul estimat fiind de 1.224 lei.

O cantitate de 47 litri de băutură spirtoasă a fost depistată şi la S.C. ESERA S.R.L. Satu Mare, str. Corvinilor nr. 35, care nu era etichetată şi nu avea nici banderole fiscale, fapt pentru care s-a aplicat o sancţiune de 20.000 lei, prejudiciul fiind estimat la 1.128 lei.

La controlul efectuat asupra autoturismului marca Ford, nr. SJ 07 MAK, condus de NAGY ŞANDOR ISTVAN, domiciliat în localitatea Samşud, jud. SĂLAJ, s-a descoperit cantitatea de 150 kg zahăr alb, pentru care nu a putut prezenta documente de provenienţă, aplicându-se o sancţiune de 1.500 lei, prejudiciul estimat fiind de circa 600 lei.

Având în vedere rezultatele obţinute până în prezent, prefectul Eugeniu Avram a cerut intensificarea acţiunilor de control astfel încât să se reducă numărul agenţilor economici care nu respectă dispoziţiile legale, să fie atrase la buget sumele datorate în urma activităţilor economice desfăşurate dar şi să fie un semnal că legea trebuie respectată de toate societăţile comerciale.

 

Lasati un comentariu