Finala naţională Eurovision câştigată de un solist de operă

• publicat la: 10 martie 2013
Finala naţională Eurovision câştigată de un solist de operă

Finala Naţională de la TVR a fost cea mai echilibrată din ultimii ani. Locul 1 a fost decis indirect, de notele primite de o piesă ieşită din cursă. Un jurat de la Radio România Actualităţi a scandalizat pe toată lumea.

Voce de nota 10, piesă de nota 6

România va fi reprezentată pe 16 mai la Malmo în cea de a doua semifinală a Eurovision de un solist de operă, Cezar Ouatu, numele de scenă, Cezar. Suntem în faţa a două premieri: pentru prima dată România va fi reprezentată de un solist de operă şi, tot pentru prima dată pe scena Grand Prix-ului va evolua solo un contratenor. Cezar (33 de ani) are o voce de excepţie, (el este de fapt poreclit Cezar „The Voice”), şi are în spate o carieră de 10 ani de solist de Operă, cea mai mare parte în Italia. Cezar a interpretat în falset piesa „Emilia”, iar faptul că această piesă (de factură acceptabilă – undeva de nota 6) s-a clasat pe locul 1 se datorează exclusiv vocii de nota 10 a interpretului.
Râmâne de văzut cum va fi primită piesa la Eurovision, mai precis câte puncte va obţine. O piesă interpretată cu o astfel de voce pe scena Eurovision are doar două şanse: să prindă şi să obţină un punctaj foarte bun, şi un loc în primele 4, sau să nu fie agreată şi să se claseze foarte rău. Cale de mijloc nu există. Este dificil de estimat cum va reacţiona consumatorul de Eurovision, care de ani buni s-a axat pe genul facil, comercial de muzică.

Cezar a câştigat la votul popular

Nu se poate spune – ca la alte ediţii ale finalei naţionale Eurovision – că locul 1 este contestabil. Practic, într-un concurs cu piese slabe, s-a întâmplat ceea ce am anticipat: calitatea vocilor a fost decisivă. Trei piese erau mai răsărite, este vorba de cele interpretate de Luminiţa Anghel, Elena Cârstea şi Cezar. În finală, Elena Cârstea a avut o prestaţie modestă şi a ieşit din calcul. Se anticipa alegerea câştigătorului dintre Luminiţa Anghel şi Cezar, repetăm, prestaţiile lor au fost de excepţie. Succesul lui Cezar se datorează în special locului 1 obţinut la televot, în timp ce juriul de specialitate l-a văzut pe locul 3. El a strâns astfel 20 de puncte. Luminiţa Anghel s-a clasat pe locul 3 la televot şi pe 2 la juriul de specialitate şi a obţinut un total de 18 puncte.
La finala naţională Eurovision contează 50% rezultatul televotului şi 50% rezultatul votulului juriului. După stabilirea clasamentului de la televot, primi 10 clasaţi primesc în ordine descrescătoare 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 puncte; situaţia este similară şi la votul juriului. Clasamentul general se alcătuieşte prin adunarea punctelor obţinute de fiecare concurent în cele două clasament.

Clasament final general

1. „It’s My Life” – Cezar – 20 puncte (12 televot + 8 juriu)
2. „Emilia” – Electric Fence – 19 puncte (7 televot + 12 juriu)
3. „Unique” – Luminiţa Anghel – 18 puncte (8 televot + 10 juriu)
4. „Un refren” – Casa Presei – 12 puncte
5. „Spinning” – Elena Cârstea – 11 puncte
6. „Hello” – Tudor Turcu – 10 puncte
7. „What Is Love” – Al Mike & Renee Santana – 8 puncte
8. „Seven” – Iustin Nanău – 5 puncte
9. „Criminal Mind” – FreeStay – 5 puncte
10. „The Best Thing In Life Is To Love – Cristian Prăjescu – 3 puncte
11. „Run Away With Me” – Ovidiu Anton – 3 puncte
12. „Paralyzed” – Andrei Leonte – 2 puncte

Finală câştigată palpitant, la mustaţa

Locul 1 câştigat de Cezar a fost însă decis la mustaţa mustăţilor de o prevedere a regulamentului. Să derulăm „filmul” de după finală. După închiderea televotului, situaţia primelor patru locuri era următoarea: 1. Cezar – 12 puncte, 2. Casa Presei – 10 puncte, 3. Luminiţa Anghel – 8 puncte şi 4. Electric Fence – 7 puncte. Aici lucrurile au fost clare. Clasamentul „juraţilor” a fost următorul: 1. Electric Fence – 12 puncte, 2. Luminiţa Anghel – 10 puncte, 3. Cezar – 8 puncte şi 4. Elena Cârstea – 7 puncte. Numai că locul 3 obţinut de Cezar s-a datorat unei prevederi ale regulamentului. În clasament după ce juraţii s-au pronunţat, Cezar şi Elena Cârstea aveau acelaşi număr de puncte: 47. În caz de balotaj, cine are mai multe note de 12 şi 10 primite de la juraţi acela obţine clasarea mai bună. Şi cum Elena Cârstea nu avea niciuna, iar Cezar obţinuse un 12, aceasta s-a clasat pe locul 3 în clasamentul juriului.
Dacă însă Elena Cârstea ar fi avut 48 de puncte (perfect verosimil), deci doar un singur punct în plus, atunci Cezar s-ar fi clasat pe locul 4 la juriu, iar în clasamentul general s-ar fi aflat la egalitate de puncte (19) cu Electric Fence (ei au venit cu o piesă tip Bregovic, dar slabă), dar aceştia din urmă având două note de 12, ar fi ieşit campioni.

Scandalul finalei

Evident, nu se putea ca o finală de Eurovision să nu aibă parte de vreun scandal. Sâmbătă noaptea el s-a datorat modului în care unul dintre juraţi (Ştefan Naftanailă, redactor muzical la Radio România Actualităţi) a acordat punctele. Concret, el a notat-o cu 0 (zero) pe Luminiţa Anghel. Dacă i-ar fi dat o notă de la 5 în sus, atunci iarăşi am fi avut o altă ierarhie. Luminiţa Anghel ar fi obţinut ea locul 1 în clasamentul juriului şi s-ar fi aflat la egalitate cu Cezar (ambii cu 20 de puncte) în clasamentul general, dar ar fi obţinut locul 1 tot pe criteriul enunţat mai sus, ea primind mai multe note de 12 decât Cezar. Iată ce a declarat Luminiţa Anghel după finală: „Sunt foarte dezamăgită! E clar că bătălia se dădea între mine şi Cezar, dar domnul Ştefan Naftanailă care mi-a dat nota 0 a făcut acest lucru intenţionat ca să mă scoată pe mine din concurs. Nu se poate ca un artist de live, care a cântat în faţa a 10.000 de oameni şi care a obţinut locul 3 la Eurovision 2005 să primească acum nota 0. Putea să imi dea 2, 3 sau 4, în niciun caz 0. Să îi fie ruşine pentru nota nesimţită pe care mi-a dat-o”. Naftanailă a fost primul jurat care şi-a prezentat sufragiile şi, faptul că a notat-o cu zero pe Luminiţa Anghel, a scandalizat pe foarte multă lume. Sunt două versiuni legate de modul în care a notat redactorul de la Radio România Internaţional: unele voci susţin că nu ar înghiţi-o pe Luminiţa Anghel, iar altele că a dat nota 0 din cauză că piesa era compusă de un compozitor străin. De altfel, Naftanailă a fost cel care i-a dat cele mai puţine puncte şi lui Cezar. Poate pe considerentul că aceasta a activat mai mult în străinătate. Redactorul de la Radio România Actualităţi a ajuns în juriu pe uşa din dos. Sâmbătă dimineaţa, Dana Dorian, membră a juriului s-a autorecuzat, menţionând că din cauză că este prietenă cu unii dintre interpreţi, nu poate fi obiectivă. Poate la fel ar fi trebuit să procedeze şi Andrei Tudor. Şi el s-a aflat într-o stare flagrantă de incompatibilitate.

Proiecte cu Angela Gheorghiu şi Andrea Bocelli

Pentru că proaspătul câştigător al finalei Eurovision este mai puţin cunoscut publicului larg, redăm un fragment din prezentarea sa apărută pe site-ul TVR. „Cezar s-a născut într-o familie de muzicieni, studiind pianul de la vârsta de 6 ani. A terminat liceul de muzică Carmen Sylva din Ploieşti, apoi secţia canto clasic la Conservatorul Giuseppe.Verdi din Milano, una dintre cele mai importante şcoli de muzică din lume. A câştigat premii la importante concursuri internaţionale de canto în Barcelona, Dresda, Milano, Monaco, San Marino. Are o carieră de peste 10 ani în lumea operei internaţionale, cu spectacole în cele mai mari săli şi teatre din lume. Din 2012, a decis să abordeze genul pop opera, îmbinând cele două genuri, într-un concept inovativ şi original pe plan mondial. Pentru anul 2013, Cezar are deja în plan două colaborari internaţionale de anvergură, alături de Andrea Bocelli şi Angela Gheorghiu, urmând ca în acelaşi an să lanseze un single scris special pentru el de legenda muzicii electronice, Vangelis”./cotidianul.ro

Lasati un comentariu