Matematica (şi) ca pasiune

• publicat la: 31 martie 2013
Matematica (şi)  ca pasiune

Vineri 29 martie,la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare a avut loc o dublă lansare de carte,autorii prof.Ovidiu Pop şi Traian  Tămîian fiind foşti absolvenţi ai acestei prestigioase şcoli.

Este vorba despre  volumele Matematică-Probleme pentru Examene şi Concursuri Şcolare,clasele IX-XII ,autor Traian Tămîian şi An Introduction  to Quadrilateral Geometry,autori,prof.Ovidiu T.Pop,Nicuşor Minculete şi Mihaly Bencze.

Un public puţin  numeros,  dar  elevat , format din inspectorul şcolar Doina Muntean,liderul sindical Victor Oprea,directorul adj.Nicoleta Cherecheş,fostul director,prof.Gheorghe Cosma, prof.Rozalia Cosma,cadre didactice din Satu Mare-Carei dar şi elevi,au asistat la prezentările susţinute de cei doi autori.

Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, filiala Satu Mare,prof Ovidiu Pop, care a avut şi rolul de moderator,a  precizat   în deschidere,despre lucrarea sa,că este vorba de o lucrare metodică în limba engleză şi …matematică,mai exact capitolul ignorat în prezent de programa şcolară,geometria patrulaterului.

Tonul „serios” a revenit în momentul  enumerării instituţiilor care au solicitat deja lucrarea,datorită importanţei sale.

Potrivit prof.Ovidiu Pop,”o carte se scrie deoarece cel ce o scrie are ceva de spus” iar domnia sa are chiar foarte multe de spus în domeniul ştiinţelor matematice .

Absolvent al Liceului Mihai Eminescu,Ovidiu Pop revine dupa absolvirea studiilor superioare ca profesor de matematică.

Trecându-se la intervenții nonconformiste,profesorul de matematică al celor doi autori,Gheorghe Cosma,fost director al instituţiei de învăţământ, , şi-a amintit cum i-a cunoscut,depănând amintiri din perioada respectivă.

Şi profesorul Cosma a fost la rândul său elev al acestei renumite şcoli,care “şi înainte de anii ’40 a avut profesori care au dat o aureolă recunoscută pe plan naţional acestui lăcaş.Cursurile au fost întrerupte în 1940 şi reluate după 1944,mai exact în februarie 1945,după recâştigarea acestei  părţi de ţară.Şi-au adus contribuţia la menţinerea renumelui şcolii Ioan Dragomir,fost protopop de Satu Mare şi apoi Episcop dar şi prof.Ioan Silaşi,care avea doctoratul luat la Viena iar după 1951 a fost cooptat de Facultatea de Construcţii din Bucureşti.Până atunci însă,dascălul Silaşi a deschis ucenicilor săi pofta de a lucra din Gazeta Matematică.E firesc că au venit apoi generaţiile de profesori  tineri care au făcut cinste  dascălilor ce i-au pregătit.Se spune că nu-i meşter bun cel ce nu-i întrecut de ucenici  iar astăzi am plăcerea să vă aduc la cunoştinţă că aceşti ucenici,Ovidiu şi Traian  şi-au întrecut meşterii.Aş încheia spunând că e foarte  importantă disciplina iar  democraţia e bună cu puţină dictatură”.

Profesorul Traian Tămîian  predă matematică elevilor de la Liceul Teoretic Carei.Este dublu licenţiat ,absolvind Facultatea de Mecanică Timişoara şi Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

La fel ca şi colegul Ovidiu Pop,este printre primii 100 de problemişti ai Gazetei Matematice,publicaţie  fondată în 1895,unde  momentan este membru supleant în Comitetul de redacţie.

Culegerea de probleme a prof.Traian Tămâian cuprinde peste 900 de exerciţii şi se adresează elevilor de liceu care se pregătesc pentru bacalaureat şi concursuri şcolare.Mare parte a problemelor,de mare varietate, aparţin autorului şi sunt rodul colaborării cu Gazeta Matematică sau alte reviste româneşti.

Punctul forte al cărţii îl reprezintă rezolvarea completă,în detaliu,a fiecărei probleme.

Prof.Traian Tâmâian este autor unic la două cărţi şi coautor la alte 7.Pentru rezultate deosebite  în promovarea activităţilor matematice  de performanţă este recompensat cu Diploma de Onoare în 2012 din partea Societăţii de Ştiinte Matematice din România.

Lansarea  din cadrul CN Mihai Eminescu s-a încheiat cu ședința de autografe, învăluită în valuri de felicitări. Le  adresăm şi noi pe ale noastre şi le transmitem autorilor…La mai mare.

 

Daniela Ciută

 

comentarii

de careian la 5 aprilie 2013 - 18:21

Prezenta foarte slaba, mai buna prezenta la meditatii!!!?????

Lasati un comentariu