Poetului naţional al Ucrainei, sărbătorit la Satu Mare

• publicat la: 24 martie 2013
Poetului naţional al Ucrainei, sărbătorit la Satu Mare

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef a participat sâmbătă la manifestările dedicate poetului naţional al Ucrainei, Taras Shevchenko. Din partea administraţiei publice locale sătmărene la eveniment a mai participat şi prefectul judeţului Satu Mare Eugeniu Avram.

Discursul preşedintelui Cosniliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef a fost:

“Taras Shevchenko ocupă un loc special în istoria Ucrainei şi în literatura universală. Fiecare popor îşi are poetul naţional, care întruchipează sufletul, conştiinţa naţională a acelui popor. Aşa România îl are pe Mihai Eminescu iar Ucraina pe Taras Shevchenko.

Prin opera sa literară, este considerat fondatorul limbii şi literaturii moderne ucrainene, dar este la fel de apreciat şi ca artist plastic. El este iubit şi cinstit de ucrainenii din întreaga lume la fel ca Mihai Eminescu de către români sau Petofi Sandor de către maghiari.

Avem răspunderea de a proteja, de a conserva tradiţiile şi a le lăsa moştenire urmaşilor. În procesul acesta destul de agresiv de integrare europeană, trebuie să ne păstrăm elementele de identitate, care ne ţin verticali în istorie, în civilizaţie Dumneavoastră, ucrainenii din România, aveţi un loc specific în istorie, pentru că sunteţi o parte integrantă a societăţii române, un element specific din acest ansamblu al cetăţenilor români şi, sunteţi preţuiţi din acest punct de vedere. Sunteti un popor cu un spirit specific, cu o cultură frumoasă, cu tradiţii, cu o limbă minunată. Ca etnici ucrainieni şi, totodată, cetăţeni loiali ai statului român, sunteţi o punte de legătură între noi şi primul pas în apropierea celor două culturi.”

Lasati un comentariu