Regulile după care se fac despăgubirile

• publicat la: 12 March 2013
Regulile după care se fac despăgubirile

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că proiectul privind despăgubirile va fi conturat pe 3 principii, referitoare la faptul că restituirile în bani se vor face pe 7 ani, clădirile retrocedate îşi vor păstra 20 de ani destinaţia actuală, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%, informează Mediafax.

Ponta a spus că primul principiu prevede că se restituie în natură tot ceea ce se mai poate restitui în natură pe acea procedură în care timp de doi ani se fac restituirile în natură, iar în al treilea an se fac restituiri în echivalent pentru terenuri de la ADS sau din alte zone de unde mai pot fi găsite.

“Probabil propunerea va fi ca restituirile în bani, în numerar, să se facă pe o perioadă de 7 ani”, a adăugat Ponta.

El a precizat că al doilea principiu se referă la faptul că toate clădirile care vor fi retrocedate în natură, dar care în acest moment sunt folosite ca şcoli, spitale sau instituţii de cultură să fie retrocedate cu obligaţia ca o perioadă de timp, respetiv 20 de ani, să îşi păstreze destinaţia.

Ponta a spus că al treilea principiu are în vedere impozitarea drepturilor litigioase.

“Deci la proprietari se restituie totul, la cei care cumpără drepturi litigioase, ceea ce presupune până la urmă o afacere, o să avem o impozitare de 85%”, a spus Ponta.

El a menţionat că proiectul de lege va fi prezentat miercuri în şedinţa de Guvern.

La rândul său, preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că în cadrul USL nu a fost acceptată ideea înfiinţării unui Fond Proprietatea 2, fiind totodată imaginate mai multe scenarii în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor.

“Noi am discutat atât de mult pentru că – şi nu am discutat numai astăzi – este o lege importantă, pentru că am încercat (…) această problemă este o problemă mare şi una veche. Am discutat istoricul acestei probleme, am trecut prin legislaţia care de-a cursul timpului a fost elaborată, ne-am imaginat tot felul de situaţii, pot să vă asigur atât în ce priveşte PSD, cât şi PNL şi PC, UNPR am încercat să facem o formulă pe care Guvernul să o asume, în care să se ţină cont de interesele legitime ale proprietarilor, de interesele şi posibilităţile bugetului naţional, deci de toţi contribuabilii şi de asemenea de tot ceea ce este rezonabil, principial şi posibil practic să se facă”, a spus Antonescu.

Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 19 martie, anunţa recent premierul Victor Ponta.

În luna ianuarie, premierul a anunţat că persoanele care au cumpărat drepturi litigioase pentru imobilele naţionalizate, în cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate sã achite un impozit pe diferenţa dintre suma plătită pentru acele drepturi şi cea încasată de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

La solicitarea MEDIAFAX de a explica scopul realizării unei distincţii între moştenitori şi cumpărătorii de drepturi litigioase şi cum va fi aplicat impozitul, premierul a arătat că cesiunea de drepturi litigioase este o operaţiune comercială profitabilă care trebuie impozitată.

“Nimeni nu poate contesta acum faptul că noi şi generaţiile noastre plătim ceea ce au confiscat generaţiile bunicilor noştri. Înţeleg şi respect dreptul de proprietate, chiar dacă, sigur, doar România este singura ţară care a restituit în totalitate. Acum, însă, ideea e următoarea: cesiunea de drepturi litigioase este o operaţiune, dacă vreţi, comercială. Nu are nicio legătură avocatul care a cumpărat drepturi litigioase cu urmaşul de drept al celuia căruia comuniştii, în ’46, i-au luat ceva. Şi atunci, fiind o operaţiune cu scop comercial – eu o gândesc, cu mintea juridică şi economică -, trebuie impozitată. E un profit, nu e un drept, e un profit”, a spus Ponta.

El a precizat că impozitul va fi aplicat asupra diferenţei dintre sume, pentru care persoana respectivă înregistrează profit./ziare.ro

Lasati un comentariu