Școala „Altfel” la Biblioteca Județeană Satu Mare

• publicat la: 31 martie 2013
Școala „Altfel” la Biblioteca Județeană Satu Mare

Biblioteca Județeană Satu Mare vine în întâmpinarea programului național inițiat de Ministerul Educației Naționale „Să știi mai multe, să fii mai bun”, cu o serie de activități  destinate unui public divers.

Prima activitate constă în organizarea unei conferințe de presă prin intermediul căreia conducerea instituției dorește să informeze publicul cu privire la îndeplinirea unui întrăzneț obiectiv pentru anul în curs, și anume deschiderea unei filiale de carte românească în orașul Cassino, Regiunea Frosinone din Italia. Evenimentul este programat să se desfășoare luni, 1 aprilie, cu începere de la ora 1100, în Sala multimedia. La conferința de presă va participa d-nul Ioan Mircea Ardelean, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, inițiatorul proiectului –  în calitate de manager al Bibliotecii Județene Satu Mare, d-na Angela Câmpian, director interimar al instituției gazdă și delegația sătmărenă care a fost prezentă la festivitatea de inaugurare a filialei românești la Biblioteca „Pietro Malatesta” din Cassino, în perioada 18-23 martie a.c. La eveniment a fost invitat d-nul Mihai Adrian Ștef, Prejedintele Consiliului Județean Satu Mare.

A doua activitate, cursul de Povestiri digitale, este programată să se desfășoare de luni, 1 aprilie, până vineri, 5 aprilie, în intervalul orar 0800-1100 și se adresează adolescenților. La acest curs, susținut de Centrul de formare Biblionet, prin cei doi bibliotecari-traineri Raluca Istrate și Bianca Ciceo, vor participa 10 elevi de la Colegilul economic „Gheorghe Gragoș”. Obiectivul principal al acestei activități constă în dobândirea abiblităților necesare ale cursanților de a realiza filme cu ajutorul tehnologiei IT de ultimă generație de care dispune Biblioteca Județeană Satu Mare, tehnologie donată de Fundația „Bill & Melinda Gates” și IREX România, prin Programul național „Biblionet – lumea în biblioteca mea”.

O altă activitate, destinată copiilor de vârstă preșcolară și școlară – „Maratonul poveștilor” – se va derula în cadrul Secției de împrumut pentru copii, de luni până vineri, în parteneriat cu Asociația Zibo Help și Inspectoratul Școlar Județean, având ca principal obiectiv încurajarea lecturii ca alternativă de petrecere a timpului liber, atât în mediul familial cât și în spațiul bibliotecilor. La acestă activitate și-au anunțat participarea peste 600 de copii, de la numeroase școli și grădinițe din municipiu și județ, iar bibliotecarii au pregătit pentru ei multe surprize. D-nul Mihai Adrian Ștef, Președintele CJSM, va fi prezent în spațiul bibliotecii, la Secția de împrumut pentru copii, și va lectura o poveste, marți, 2 aprilie, în jurul orei 1100, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii.

La eveniment au fost invitați să participe  și alți reprezentanți ai autorităților administrative locale și județene iar organizatorii mizează pe un răspuns pozitiv din partea domniilor lor.

Joi, 4 aprilie 2013, cu începere de la orele 1400, la Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, cunoscutul preot ortodox Alexandru Tincu își va lansa volumul „Sfânta taină a preoției”, volum apărut sub auspiciile editurii sătmărene Citadela. Lucrarea va fi prezentată de către părintele arhimandrit dr. Emanoil Rus, starețul mănstirii de la Bixad, părintele dr. Cristian Boloș, bibliotecarul dr. Viorel Câmpian și directorul Editurii Citadela, Aurel Pop.

În perioada 1-5 aprilie, Biblioteca Județeană Satu Mare își întâmpină publicul și cu alte activități precum vizitarea expoziției „Sătmărenii și școlile Beiușului”, a Atelierului memorial „Nae Antonecsu”, vizionări ale unor ecranizări după mari opere literare românești, desene animate, prezentarea serviciilor și a colecțiilor, turul bibliotecii, discuții despre profesia de bibliotecar etc.

Cea mai mare bucurie a noastră, a bibliotecarilor, este aceea de a întegi marea familie a membrilor înscriși la bibliotecă prin programe și servicii atractive. Perioda următoare va fi una extrem de interesantă pentru cei care ne vor trece pragul, iar pentru noi, cei din interiorul bibliotecii, va fi o mare provocare. În pofida numărului redus de angajați, vom demostra încă o dată capacitatea organizatorică a instituției, calitatea angajaților, forța și determinarea unui colectiv închegat., a declarat Angela Câmpian, director interimar.

Lasati un comentariu