Cum pot fi descoperite bolile în respiraţia oamenilor

• publicat la: 5 aprilie 2013
Cum pot fi descoperite bolile în respiraţia oamenilor

In viitor, medicii ar putea sa ii diagnosticheze pe pacienti doar dupa respiratia lor. “Amprenta” unica a fiecaruia ii poate ajuta pe specialisti sa descopere unele afectiuni grave.

In prezent, fluidele din corpul uman sunt cele folosite pentru a ajuta la descoperirea unor afectiuni pe care oamenii le au. Conform Science Daily, cercetatorii de la ETH Zurich si de la un spital universitar din acelasi oras elvetian au propus extinderea analizelor si asupra respiratiei oamenilor supusi testelor de laborator.

Compozitia chimica a respiratiei lor poate oferi informatii precise referitoare la ceea ce este in neregula in corp. Cercetatorii elvetieni au preluat ideea din medicina traditionala chineza. In plus, eficienta ei este confirmata si de capacitatea soarecilor si a unor caini de a detecta bolile grave de care sufera oamenii doar prin intermediul respiratiei lor.

Specialistii vor sa gaseasca o cale de identificare a compusilor chimici prezenti in respiratie. Acestia au testat 11 voluntari si au descoperit existenta unui tipar chimic personal al respiratiei fiecarei persoane. In ea se gasesc anumiti metaboliti semivolatili ce pot fi folositi in scop diagnostic.

Aceste caracteristici chimice raman stabile, sustin expertii. In caz contrar, aceste trasaturi chimice nu ar mai putea fi de ajutor in scopul diagnosticarii.

Expertii urmaresc identificarea unui tipar constant care sa fie prezent in respiratia pacientilor ce sufera de afectiuni pulmonare. Sansele cele mai mari sunt de a descoperi biomarkerii specifici prezenti in respiratia unor astfel de pacienti.

In prezent, o asemenea metoda nu este folosita, insa rapiditatea cu care o boala poate fi diagnosticata pe aceasta cale o poate impune in practica medicilor pentru viitor. Ea i-ar putea ajuta sa urmareasca si efectele secundare ale unor tratamente pe care pacientii le urmeaza.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu