Cum pot lua tinerii antreprenori 10.000 de euro de la stat si ce pot face cu ei

• publicat la: 24 aprilie 2013
Cum pot lua tinerii antreprenori 10.000 de euro de la stat si ce pot face cu ei

Guvernul va continua sa acorde 10.000 de euro finantare nerambursabila pentru start-up-urile tinerilor intreprinzatori. Pana acum, peste 2.500 de firme s-au infiintat astfel de fonduri, iar domeniile cele mai cautate au fost: service-urile auto, firmele de contructii, restaurantele si fabricile de paine.

Tinerii cu varsta de pana in 35 de ani pot primi de la stat o finantare nerambursabile de 10.000 de euro pentru a pune bazele unei afaceri. In plus, ei vor beneficia si de scutirea de la plata contributiilor sociale pentru nu mai mult de patru angajati.

„Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de tinerii intreprinzatori” a inceput in 2011 si pana in prezent a „ajutat” la infiintarea a peste 2.500 de SRL-D-uri (Societatii cu Raspundere Limitata – Debutant). In 2011 au fost infiintate 1.256 de societati, iar anul trecut numarul lor a ajuns la 1.332.

Programul va dura pana in 2020

„Cele mai multe SRLD-uri au declarat la infiintare ca activitate principala intretinerea si repararea autovehiculelor, lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, restaurant, fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie, coafura si alte activitati de infrumusetare”, au declarat pentru Business24 Andreea Stanciu, consilier la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, AIPPIMM.

Guvernul a aprobat prelungirea aplicarii acestui program pentru perioada 2013-2020, pentru un numar de cel putin 550 de beneficiari in fiecare an, prin asigurarea, din bugetul aprobat anual Ministerului Economiei a sumelor necesare pentru plata alocatiilor financiare nerambursabile necesare.

Avantajele programului: finantarea nerambursabila, scutirea de la plata contributiilor sociale

Prin acest program, tinerii intreprinzatori pot primi o finantare nerambursabila reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.

Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in lei, in limita plafonului aprobat de Ministerul Economiei.

Pentru afacerile mai mari, tinerii care infiinteaza un SRL-D pot opta pentru un credit care va fi garantat de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM. Institutia acorda garantii pentru creditele contractate de „SRL-D” pentru realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro.

Cu patru angajati scapi de contributiile sociale

Firmele SRL-D sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Scutirea este plafonata la nivelul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

De asemenea, tinerii oameni de afaceri nu platesc taxe pentru pentru operatiunile de inmatriculare sau inregistrarea microintreprinderii efectuate la Oficiile Registrului Comertului.

Primii pasi pentru infiintarea unui SRL-D

continuare in business24

Lasati un comentariu