Curăţenia de Paşti

• publicat la: 17 aprilie 2013
Curăţenia de Paşti

Iarna a trecut, ziua s-a mărit, luna femeilor …dusă este si ea, iar noi ne apropiem de o mare sărbătoare crestinească, Paştele. Suntem deja de ceva vreme in post, ne delectăm cu legume verzi, fructe, si diverse preparate făcute in casă pe baza de orez, ciuperci, mazăre, fasole, măsline, praz, cartofi, etc, etc.

Alături de curăţirea trupului si spiritului, primăvara aduce si o curăţenie a casei. Asadar ne pregătim să scuturăm paturile, să aerisim sifonierele şi să spălăm geamurile.

Dar, cu ce să incepem? Ce să facem mai intâi? Care ar fi ordinea corectă si firească? Haideti să le luăm la enumerate impreună.

Păi, cea mai migăloasă şi de lungă durată acţiune este schimbul de haine (toamna – iarna cu cele de primăvară-vară). Asadar scoatem lucrurile de primăvară, le scuturăm, le spălăm sau le aerisim, le călcăm si stergem rafturile ca să le putem băga pe cele groase. Hainele de iarnă intră la spălat si, după uscare le punem frumos in rafturile sau sacii dedicati păstrării lor pentru anotimpurile reci.

Odată terminate această actiune destul de migăloasă dar până la urmă plăcută, trecem la toate celelalte sertare, rafturi ale casei, Curăţate, spălate, eliberate. Ar trebui sa va asteptati ca această operatiune să dureze ceva vreme (sunt multe lucruri ce trebuie sterse de praf sau spălate, uscate). Aşadar, să dedicam acestei operatiuni o săptămână.

Când suntem gata, trecem la următorul pas: perdele, draperii, huse, paturi, pilote, saltele – le spălăm, le scuturăm, le aerisim. Si aici s-ar putea sa zăbovim ceva vreme – poate 2- 3 zile. Când toate sunt spalate, călcate, aerisite, le punem deoparte si trecem la urmatoarea actiune.

Aparatele electrocasnice, tocurile geamurilor si usilor, gresia, faianta. Waw…incă vreo 2-3 zile. Atentie la urmele de grăsime care trebuie complet indepărtate (vă recomand produse special pentru indepartarea grăsimii si a mizeriei). Pentru curăţarea băilor vă recomand produse anticalcar si antirugină.

Asadar…a mai trecut o săptămână de când am inceput reimprospătarea de primăvară.

Sa nu uităm insă de covoare, mochete. Sunt migăloase, destul de dificil de curăţat, uscat dar, până la urmă, si ele trebuie bătute, spălate, intinerite (la sfârsitul operatiunilor – puţină apă cu oţet le va da o vigoare nouă).

 

Ei, au rămas geamurile si parchetul. Geamurile se spală cel mai repede si mai bine cu apă cu putin spirt si sterse cu hârtie. In acest fel nu rămân urme, si sticla se curăţă perfect.

După ce toate sunt puse la locul lor, curăţate si improspătate, trecem la ultima operatiune – stersul prafului.

Toate aceste munci la care ne supunem de bună voie au dublu impact asupra noastră. In primul rând se aeriseste si se spală casa după câteva luni de frig, iarnă, căldura artificială si, apoi ne ajută la remontarea psihică: incepem un nou capitol, o nouă şansă să facem ceea ce nu am reusit din diverse motive.

Dacă ne uităm putin la toate operatiunile ce trebuie rezolvate, o să vedem că, fără să ne ostenim total, putem face curăţenia generală a casei in circa trei săptămâni.

Eu cred că este foarte important să nu trecem peste aceasta curăţenie. Dacă, in perioada de iarnă curăţenia este mai putin amănuntita din diferite motive (ziua este scurta, frigul este present, starea de spirit nu este la cote maxime, etc), peste aceasta imprimăvărire a casei si garderobei ar trebui să nu se treacă cu prea multa usurinta pentru că este un moment de rememorare al lucrurilor făcute, cumpărate si un memento direct al celor ce ar trebui să se intâmple de acum incolo.

Tot cu această ocazie scăpăm de lucrurile pe care nu le-am mai folosit de ceva ani dar pe care altii ar fi fericiti să le aibă (fie că este vorba de haine, cărţi, veselă, etc) si mergem cu ele la o biserică, le depunem acolo pentru că acolo vin cei aflati in necaz să se roage pentru un strop de mai bine.

Apoi, ne pregătim să ne facem aprovizionarea pentru mesele de Paşte si să facem cumpărăturile pentru cei dragi.

sursa secretelefemeilor

Lasati un comentariu