La Mulţi Ani, Gheorghe Zamfir!

• publicat la: 6 aprilie 2013
La Mulţi  Ani, Gheorghe Zamfir!

55 de ani de carieră pe scena mondială şi 72 de ani de viaţă. Sunt cifrele pe care maestrul Gheorghe Zamfir le sărbătoreşte în acest an. O carieră lungă cât o viaţă de om, dar marcată prea puţin de oficialităţi în ţara artistului.

Mesagerul lui Pan a concertat în catedrale, domuri şi biserici de pe cinci continente. Gheorghe Zamfir a fost cel care a inventat, a deschis stilul nai-orgă. El a fost cel care a uimit lumea catolică intrând în catedrale, avînd curajul să aducă folclorul în spații nevisate. În România, uşile catedralelor rămân închise pentru artist. Visul lui Zamfir este să susţină un concert în celebra Biserică Neagră din Braşov, dar diferite piedici întârzie realizarea acestui vis.

Cifrele care compun cariera artistului sunt fabuloase. Între 1988-1990 este primit de trei ori la Vatican. Este primul muzician care a cântat în timpul Misei private a Papei Ioan Paul al II-lea. După moartea Sanctității Sale, creează special pentru comemorarea Sa Conceptul muzical Totus Tuus, un set de piese pentru nai, orgă și grup vocal bărbătesc.

Franţa îi cade la picioare în 1971, când ţine 45 de reprezentaţii la Teatrul Gaite-Montparnasse. Seduce întreaga audienţă prezentă în faţa legendarei scene de la Olympia. Pleacă intr-un turneu mondial şi din America de Sud în Japonia, din Australia în Scandinavia, farmecă lumea cu sunetele sale mistice.

În paralel, Zamfir compune coloana sonoră a mai multor filme, cum ar fi celebrul film al regizorului Sergio Leone, Once Upon A Time in America, soundtrack-ul din Karate Kid, The Tall Blonde Man with One Black Shoe şi Kill Bill.

Maestrul Zamfir a primit invitaţii de la Împărăteasa Japoniei, de la Papa Ioan Paul al II-lea, de la şefi de state care l-au întâmpinat cu toate onorurile.

A vândut milioane de discuri în toată lumea, a concertat de nenumărate ori cu casa închisă ( 25.000 de persoane la Teatrul Antic din Efes, Turcia) şi a primit elogii din partea tuturor statelor lumii.

Este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate și are peste 120 de milioane de albume vândute. De asemenea, este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.

În anii ’70, ziarele titrau: “Naiul este, poate, briza sau zefirul trecând prin trestii, adică o voce a Naturii. Zeul Pan a venit după şi, după el, Gheorghe Zamfir. (La Croix du Midi, Franţa, 1971).

“Gheorghe Zamfir este un virtuoz deplin, care a reuşit să obţină un pianissimo absolut şi atât de subtil, că ar trebui să ai două perechi de urechi pentru a-l capta… Un adevărat foc de artificii făcut din arpegii, din game şi din triluri fulgurante, încât te întrebi dacă artistul n-a ascuns o privighetoare în naiul său… Nu exista nici o privighetoare pe platou ci, pur şi simplu, un maestru   ştiind să o imite până la a se confunda cu ea” (Journal de Sierre et du Valais Central, Elveţia, 1972).

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

În domeniul artelor plastice, Gheorghe Zamfir se exprimă în pictură, având la activ, până în 2007, 4 expoziții de pictură în țară și în străinătate. În perioada iunie-august 2009, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost deschisă expoziția Doi pictori, două epoci, două gândiri, două simțiri, doi români, cuprinzând lucrări ale lui Gheorghe Zamfir și ale lui Petru Beca, pictor și scriitor din Alba Iulia.

Gheorghe Zamfir împlineşte azi 72 de ani. O viaţă dedicată naiului. A dus numele României în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii şi a purtat doina românească în cele mai elitiste locaţii. A cântat pentru Papă şi pentru cei mai mari şefi de stat din lume. Specialiştii îl plasează între primii zece muzicieni ai lumii. În România, anul acesta se organizează prima ediţie a Festivalului Naiului “Gheorghe Zamfir”. Evenimentul se va desfăşura între 21-25 aprilie la Sfântu Gheorghe, Arcuş şi Braşov. La mulţi ani, Maestre!

“Cînd te apropii de nai este ca și cum
ai ține în mînă o Psaltire,
o rugăciune sfîntă.” Gheorghe Zamfir

Adriana Mischian/napocanews.ro

Lasati un comentariu