Marelui artist român Gheorghe Zamfir i se refuză un titlu de cetăţean de onoare

• publicat la: 26 aprilie 2013
Marelui artist român Gheorghe Zamfir i se refuză un titlu de cetăţean de onoare

Clasat de specialişti în primii 10 muzicieni ai lumii, Gheorghe Zamfir se bucură de o notorietate care a ajuns pe toate continentele. Aflat zilele acestea la Sfântu Gheorghe pentru a promova primul festival de nai care îi poarta numele, Gheorghe Zamfir a fost propus de către consilierul local Mădălin Guruianu pentru primirea titlului de cetăţean de onoare al oraşului. S-a opus primarul UDMR-ist al oraşului care a considerat nepotrivită acordarea acestui titlu naistului argumentând că se poate crea un precedent.

Iată reacţia şi explicaţia halucinantă a primarului UDMR-ist:
“Anual avem 20-30 de persoane importante din ţară şi din străinătate, din Ungaria, care ajută financiar şi promovează oraşul şi nu cred că trebuie să facem o excepţie în cazul domnului Zamfir. Îi mulţumim că promovează oraşul nostru şi îl mai aşteptăm să vină la noi, dar nu cred că trebuie să discutăm despre acest titlu (…) În sistemul nostru de valori nu cred că e aşa de uşor să dai acest titlu cuiva”, a declarat Antal Árpád pentru Agerpres.

Vă reamintim că maestrul Zamfir sărbătoreşte anul acesta 55 de ani de carieră. Mesagerul lui Pan a concertat în catedrale, domuri şi biserici de pe cinci continente. Gheorghe Zamfir a fost cel care a inventat, a deschis stilul nai-orgă. El a fost cel care a uimit lumea catolică intrând în catedrale, având curajul să aducă folclorul în spații nevisate A fost primit de trei ori la Vatican. Este primul muzician din lume care a cântat în timpul Misei private a Papei Ioan Paul al II-lea.

Franţa îi cade la picioare în 1971, când ţine 45 de reprezentaţii la Teatrul Gaite-Montparnasse. Seduce întreaga audienţă prezentă în faţa legendarei scene de la Olympia. Pleacă intr-un turneu mondial şi din America de Sud în Japonia, din Australia în Scandinavia, farmecă lumea cu sunetele sale mistice.

În paralel, Zamfir compune coloana sonoră a mai multor filme, cum ar fi celebrul film al regizorului Sergio Leone, Once Upon A Time in America, soundtrack-ul din Karate Kid, The Tall Blonde Man with One Black Shoe şi Kill Bill.

Maestrul Zamfir a primit invitaţii de la Împărăteasa Japoniei, de la Papa Ioan Paul al II-lea, de la şefi de state care l-au întâmpinat cu toate onorurile.

A vândut milioane de discuri în toată lumea, a concertat de nenumărate ori cu casa închisă ( 25.000 de persoane la Teatrul Antic din Efes, Turcia) şi a primit elogii din partea tuturor statelor lumii.
Este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate și are peste 120 de milioane de albume vândute. De asemenea, este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.

În prezent, artistul este implicat în organizarea şi promovarea primului festival de nai de la noi din ţară, care se desfăşoare zilele acestea la Sfântu Gheorghe. În 25 aprilie 2013, a fost înaintată propunerea de a fi numit cetăţean de onoare al oraşului Sfântu Gheorghe, însă primarul oraşului, Antal Arpad, a respins propunerea.

sursa napocanews.ro

Lasati un comentariu