Marko Bela: PPMT vrea să elimine UDMR din viaţa politică românească, Tokes contestă tot

• publicat la: 24 aprilie 2013
Marko Bela: PPMT vrea să elimine UDMR din viaţa politică românească, Tokes contestă tot

Liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, considera ca scopul Partidului Popular Maghiar din Transilvania este sa elimine si sa inlocuiasca UDMR din viata politica din România, afirmand ca partidul contesta toate realizarile Uniunii.

Fostul presedinte al UDMR a explicat, pentru Ziare.com, necesitatea ca limba maghiara sa fie introdusa ca limba oficiala in Constitutie, adaugand insa ca PPMT a preluat de la Uniune demersurile privind autonomia si limba maghiarilor.

Marko Bela a mai spus ca PPMT a participat la alegerile parlamentare pentru a impiedica UDMR sa ajunga in Parlament si ca europarlamentarul Laszlo Tokes, unul dintre sustinatorii PPMT, „contesta tot ceea ce nu este condus de domnia sa”.

De ce este nevoie de introducerea limbii maghiare ca limba oficiala in Constitutie? Se poate realiza, cand, prin ce mod?

In acest moment, exista o dispozitie in Constitutie privind utilizarea limbii minoritatilor nationale in acele unitati administrativ teritoriale unde ele au pondere semnificativa. Ceea ce inseamna ca in unele situatii in mod oficial se foloseste limba maghiara.

Dar ar fi nevoie de drepturi mai largi, in acest sens, si anume ca la nivel zonal sau regional, unde traieste un numar semnificativ de populatie minoritara, limba respectiva – in cazul nostru limba maghiara -, pe langa limba romana, sa aiba un statut oficial.

Acest lucru l-am mai spus de mai multe ori, l-am solicitat, deci nu este o noutate.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania sustine la randul sau atat autonomia, cat si oficializarea limbii maghiare. De ce nu va uniti demersurile cu acest partid?

Aceste demersuri, nici in ceea ce priveste autonomia, nici in ceea ce priveste limba, nu sunt noi si ele au fost prezente in diferite documente ale UDMR.

Cei din PPMT au preluat de la noi acest lucru, dar nu e nicio problema, fiindca nu se pune problema cine si cum a avut prima data initiativa. In schimb, PPMT a fost infiintat de catre persoane care – cel putin unele dintre aceste persoane – au fost in UDMR si partidul contesta UDMR, de fapt, contesta tot ceea ce face UDMR, deci nu se pune problema unificarii.

Repet: ei vor sa elimine UDMR din viata politica din România, dar n-au avut succes si nu vor avea succes.

De ce este aceasta adversitate a PPMT fata de UDMR? Laszlo Tokes a spus ca UDMR „abuzeaza” de increderea comunitatii maghiare din Romania.

Aceeasi intrebare puteati sa o puneti de acum 5 ani, de acum 10 an, de acum 15 ani, de acum 20 de ani. Domnul Laszlo Tokes e neschimbat din aceasta privinta si domnia sa contesta tot ceea ce nu este condus de domnia sa. Dupa ce nu a reusit in UDMR sa se impuna, acum incearca cu alte partide. Atat.

Dar, pana la urma, temele pe care le sustin atat UDMR, cat si PPMT sunt asemanatoare in mare parte.

Temele sunt asemanatoare, nu sunt asemanatoare instrumentele in totalitate, fiindca totusi ei contesta in primul ceea ce am realizat pana acum – si ceea ce e important, dupa parerea mea – si contesta mijloacele prin care am obtinut o schimbare importanta privind drepturile minoritatilor nationale din România.

Ei, cu toate ca nu declara acest lucru in mod deschis, nu sustin ideea dialogului cu partidele romanesti, nu sustin ideea prezentei parlamentare a maghiarilor, respectiv prezenta in unele situatii, in Guvern, a maghiarilor. Inclusiv si cand au participat la alegerile parlamentare, eu am avut sentimentul ca nu vor sa intre in Parlament, ci ca vor sa impiedice UDMR sa intre in Parlament.

Va temeti ca vor slabi din electoratul UDMR, mai ales in perspectiva europarlamentarelor?

Vor incerca in continuare sa slabeasca electoratul. Deocamdata, ponderea e cea care a fost demonstrata in cadrul alegerilor parlamentare, ceea ce inseamna ca din voturile electoratului maghiar UDMR a primit in jur de 89 la suta si PPMT 11 la suta. Conteaza si alea 11 la suta, dar aceasta este situatia in acest moment.

Urmaresc un tel politic?

Telul politic ar fi, bineinteles, sa inlocuiasca UDMR cu un alt partid si, in acelasi timp, contesta modul in care a facut politica UDMR.

Cine se bucura de mai multa sustinere din partea Budapestei, UDMR sau PPMT?

Budapesta trebuie sa sustina, in mod firesc, vointa maghiarilor din România. Si vointa maghiarilor din România a fost exprimata in alegeri – 89 la suta alaturi de UDMR. Care politician, care partid din Ungaria, cum interpreteaza… Acest lucru nu e treaba mea. Am spus ce ar trebui sa fie sau ce trebuie sa fie.

sursa ziare.com