Protest pentru Roşia Montană la Zurich

• publicat la: 18 aprilie 2013
Protest pentru Roşia Montană  la Zurich

Miercuri,17 aprilie,20 de activişti ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană au desfăşurat o acţiune de protest în faţa Hotelului Park Hyatt din Zurich, Elveţia, unde avea loc Forumul European al Aurului. Activiştii au boicotat întâlnirea industriei miniere aurifere şi au transmis companiei Gabriel Resources, prezentă la eveniment, că lupta împotriva proiectului minier de la Roşia Montană continuă. 

Grupul de activişti a călătorit până în Elveţia să demaşte practicile corporatiste murdare şi abuzive ale companiei canadiene Gabriel Resources în Roşia Montană. Forumul European al Aurului are loc între 16 şi 18 aprilie în Zurich, unul dintre cele mai importante centre ale comerţului mondial cu aur şi locul unde mai mult de o treime din producţia globală de aur este tranzacţionată. De asemenea, 50% din aurul global tranzacţionat este transportat fizic prin Elveţia, unde 5 dintre cele mai importante rafinării din lume sunt localizate.

 

In formaţie de cortegiu funerar şi purtând măşti aurii, activiştii au întrerupt întâlnirea în desfăşurare a companiilor miniere pentru a face cunoscut opiniei publice că Gabriel Resources strămută familii de pe pământurile lor şi dezgroapă morţii din morminte în Roşia Montană. Toate acestea cu încălcarea drepturilor omului şi a legistaţiei în numele profitului. Activiştii români au livrat companiei miniere un sicriu auriu cu mesajul “Gabriel, RIC – rest in cyanide!”, în semn de urare pentru Gabriel Resources care plănuieşte cu orice preţ deschiderea la Roşia Montană a celei mai mare mine aurifere de suprafaţă din Europa.

 

In timpul acţiunii, protestatarii au afişat bannere cu mesaje precum “Roşia Montană nu va fi distrusă pentru aur.”, “Stop mineritului aurifer!” sau “Salvaţi Roşia Montană!”. Ei au adus în faţa hotelului şi fotografii care arată mormintele goale din Roşia Montană, dovezi ale acţiunilor abuzive întreprinse de compania canadiană în numele profitului: încălcarea drepturilor omului, dezgroparea morţilor din cimitire şi încălcarea dreptului publicului la informare şi liberă exprimare.

 

“Nu este o coincidenţă că Forumul European al Aurului se desfăşoară în Zurich. Toate aceste companii miniere controversate şi-au dat întâlnire într-unul dintre locurile importante pentru comerţul cu aur pentru a pune la cale viitorul acestei industrii murdare în cea mai discretă atmosferă. Am venit tocmai din România să boicotăm acest eveniment şi să arătăm tuturor realitatea din Roşia Montană. Mesajul nostru către Gabriel Resources şi investitorii companiei este că nu vom renunţa şi vom lupta în continuare pentru drepturile noastre la un mediu sănătos, la liberă exprimare şi cultură”, a declarat Bogdan Buta, unul dintre activişti.

 

Acţiunea Campaniei Salvaţi Roşia Montană se înscrie într-o serie de evenimente menite să aducă în prim plan vocea mişcărilor de opoziţie la proiectele miniere din diferite părţi ale lumii.  Cu ocazia Forumului European al Aurului, tot în data de 17 aprilie, vor avea loc un protest public de solidaritate cu Roşia Montană şi o adunare publică la care vor participa Arthur Manuel (Preşedinte al Indigenous Network on Economy and Trade şi purtător de cuvânt al reţelei de comunităţi indigene Defenders of the Land), Humberto Galindez (membru al Asamblea  Socio Ambiental de Catamarca împotriva megaminelor din Argentina) şi activişti din Grecia şi Peru.

comunicat

comentarii

de Carmen la 18 aprilie 2013 - 07:14

cand o sa inceteze tinerii acestia sa lupte contra rosienilor, oameni amarati, si impotriva unei localitati care, in lipsa unei investitii, se va duce total de rapa?

de Radu la 18 aprilie 2013 - 07:35

atunci cand ahtiatii dupa putere si bani ca cei care au dat iama cum au simtit ca e rost de o afacere pentru ei,vor disparea din jurul acestui colt de istorie vie a romanilor!
ca doar nu amaratii se vor imbogatii de pe urma…investitiei in rosia montana draghe carmen.avem si la carei aceiasi situatie.
au venit pe dcaunele inalte avarii si spoliatorii pe care nu ii doare de oras si de amarati ci de punga lor ce se poate umple de la cat mai multe…investitii!

de Moxi la 18 aprilie 2013 - 09:05

Da, Carmen, am auzit ca va fi plin de rosieni la Zurich dupa ce incepe exploatarea, o sa stea toti numai pe la cazinouri pe acolo. Nu mai poate Gabriel si amicii lui de la Zurich de grija rosienilor. Hai, baga acuma placa aia cu „macar o sa le dea un loc de munca”.

de ionut la 18 aprilie 2013 - 11:01

domnule Radu, acel colt de istorie se va duce de rapa, daca nu se investeste inspre readucerea sa la viata. ceea ce am auzit ca tot compania miniera s-ar ocupa, nu acesti protestatari!

de Burebista la 18 aprilie 2013 - 12:35

Daca esti barbat nu stai si asculti pe la colturi ce spun strainii despre tara ta!
Tinerii aceia au iesit cu piepturile in fata si nu se ascund ca tine dupa calculator!
Ce stii tu despre Dacia si minele de la Rosia Montana?
E greu cu munca pentru voi si poftiti la mostenirile altora?

de ele la 18 aprilie 2013 - 18:03

protestele ajut al apromovarea lor, dar mineritul ar ajuta la refacerea zonei, la generarea de profit si locuri de munca

de ele la 18 aprilie 2013 - 18:05

@carmen: plus ca e vorba de o zona miniera cu o lunga traditie in aceasta activitate, asta a fost baza care a sustinut economia locala si vedem ca acum e totul la pamant. cred ca ar trebui reluat mineritul

de Adeea la 18 aprilie 2013 - 19:22

Bani de vacante la Zurich au avut, insa de o vacanta la Rosia Montana nu au avut. Asa se sustine economie, nu tipand la Zurich!

de Rosia la 18 aprilie 2013 - 19:30

Da voi de unde frantzu vost aveti bani sa stati la sedii prin europa si ce va mana pe voi grija romanilor ca nici nu stit nimica inafara de furat pamanturile altora!!!!
la munca cu voi nu la jumulit localnicii de averile lor lasate de mosii si stramosii lor!
hop si voi la comentarii da la munca nu vi se arata sa mereti,seda????
mare suparare ca nu mai sta romanu si rabda si nu mai puteti minti si fura cum vreti voi!!!!

Lasati un comentariu